Kolovoz 07, 2025, 05:58:19 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Upomoc... betta u pitanju.. ?? :(  (Posjeta: 1688 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline _ esz _

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Upomoc... betta u pitanju.. ?? :(
« u: Listopad 15, 2007, 18:18:00 poslijepodne »

Ovako je moj ljepotan izgledao jos sinoc navecer ...

Dodjem danas s posla i imam sta vidjeti... pola ovog prekrasnog repa mu fali :( ,, jadnik se skriva ispod panja a inace je uvijek na povrsini. I na kraju imam sto vidjeti.. 3 Serpice ga non stop progone i grickaju mu rep ???? Isssss odma sam ga odvojio u mrezicu za mrijest... Sto mi je ciniti i ima li mu spasa ?? Od lijekova doma imam samo sepra costapur ...

I jos samo pitanje za kraj .. Koliko puta dnevno hraniti 20tak ribica ??

Hvala puno svim spasiteljima!!

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Listopad 15, 2007, 18:26:00 poslijepodne »
Grickanje repa i peraja može dovest do bakterijske infekcije.. a to onda malo po malo vodi dalje.. počnu se pojavljivati i plijesni... Možeš stavit sera bactopur on je za bakterijske infekcije... costapur nema potrebe jer on je za kožne parazite... Imaš li kakvu karantenu da ga izdvojiš? da nebi došlo do bakterijske infekcije stavi baktopur i dodaj unutra slobodno soli sera ectopur... 1 čajna žličica na 15lit vode... malo pojačaj temp dovoljno na 28 i pojačaj kisik... prije upotrebe ljeka promjenit 20% vode... i ako imaš aktivni ugljen ufilteru van s njim dok traje lječenje... Svakako stavi sredstvo za pripremu vode aquasafe... Inače ako imaš coridorase i ancistruse oni ne podnose sol... ako nemaš karantenu...Edited by: duda

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 15, 2007, 18:33:00 poslijepodne »
Uf zaboravih.. šta se tiče hranjenja riba: nema nekog striktnoga pravila... netko hrani jednom, netko tri, netko i pet puta na dan... bez obzira na broj riba... ja osobno hranim ujutro inavečer... bitno je da vodiš računa da hrana ne pada na dno i da je šta različitija ishrana... bolje po malo ( u malim količinama a češče)

Offline _ esz _

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Listopad 15, 2007, 18:38:00 poslijepodne »

Hvala na brzom odgovoru, sutra kupujem ta sredstva koje si navela... Meni je to jednostavno izgledalo ko da su toliko gladne da su pocele same sebe jesti... Iako ih hranim 2 puta dnevno, one su uzasno prozdrljive i hrana jedva na povrsini izdrzi 2 min....

Thanx jos 1 ;) nadam se da bude rep zacijelio ...

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 15, 2007, 18:45:00 poslijepodne »

Ma oče...meni ne izgleda tako strašno.. kako si ti opisao mi se činilo puno gore...možeš i probati samo sa soli sera ectopur... da ne trpaš ljek... sol zna ineek bolesti i izlječit bez ikakva ljeka... naravno za ribe koje podnose sol...ja sam lječila "bjele točkice" i sve pa probaj sa soli da ga odmah ne izlažeš ljeku... jer ovako mi ne izgleda to strašno... bude se to fino regeneriralo...Sretno ribcu!

PS voda mora bit aq.. znači u čaši aq vode razmuti sol i razlij po aqEdited by: duda

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #5 u: Listopad 15, 2007, 19:52:00 poslijepodne »

duda! Al ipak, kolega, nabavi svakako bactopur - za dva-tri dana će ga izliječiti..... sol će pomoći da ne dođe do infekcije! I perajice će brzo zacijeliti...

By the way - imaš ljepotana, čuvaj ga!

Offline _ esz _

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Listopad 16, 2007, 08:27:00 prijepodne »

Ipak nije bilo srece ... Nije izdrzao ni do jutra iako je sinoc bio skroz veseo...:( Skroz je promjenio boju od tamnoplave, postao je plavo bijeli...mora biti neka infekcija u pitanju...

Sad sam jos vise zabrinut... da li da stavljam bactopur ili ne.. da nebi doslo do jos takvih smrtnih slucajeva... A i neki dan sam lijecio akvarij zbog jednog molya koji je imao bijele točke i to je skroz nestalo...

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 16, 2007, 11:10:00 prijepodne »

ma baš mi je žao... izgleda da se boleštura razvila pošteno...žao mi kolega stvarno... Gle ovako: ako su ti ostale ribe zdrave nema potrebe stavljati ljek... jest da na tim ljekovima preporučaju da se stave kao preventiva... pa naravno da bi ljudi trošili i kupovali... Ako su sve ribe zdrave nema potrebe u aq trpati ljek... to je isto kao da bi ti pio neki ljek za preventivu... samo zato jer ti doma netkobio bolestan... jedino šta bi ti bilo pametno da uzimaš kakav vitamin... tako i kod riba... ako ne daješ svakako im stavljaj vitamine... možeš recimo tetra vital jednom mjesečno doziraš... i sad samo promjeni jedno ipak malo više cca 30% vode... pripremljene sa sredstvom za pripremu vode... i nemoj davati samo suhu hranu... ako nisi običavao sad običavaj da im daješ i smrznutu hranu i gelastu npr tetra delicia fresh... samo ne svaki dan i ne puno jer ima dosta bjelančevina pa malo uprlja i zamasti vodu...

Zato sve ribe dooobro pogledaj ako treba ipovečalo u ruke... tako ja radim i prouči ih... ako nema nikakvih čudnih simptoma nikakvih anomalija.. ne trpaj ljekove... jer samo češ i poremetit bio ravnotežu u aq... i čuj ribama i oslabi imunitet od sveih tih ljekova... ne da sam protiv ljekova... ljekovi DA ako su bolesne... kao preventiva NE ( samo moje mišljenje) i ja bih ti preporučila ako možeš da si uzmeš UV lampu odlična stvar i toplo preporučam.. ne žalim nit jedne lipe koju sam platila... sad bi ti dobro došla da je malo uključiš da malo te klice pobije... poslje toga malo ubaciš poz bakterije i to je to...Edited by: duda

Offline _ esz _

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Listopad 16, 2007, 12:34:00 poslijepodne »

Hvala ti Duda .... evo kupio sam Tetra vital pa cemo vidjeti....

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 16, 2007, 14:05:00 poslijepodne »
Ma nema na čemu kolega... žao mi da ti tako ispalo sa borcem... samo sad prati situaciju ako nedao bog šta bukne da možeš na vrijeme reagirati... i dobro ih sve pogledaj ikako rekoh promjeni vode...

Offline _ esz _

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Listopad 17, 2007, 12:19:00 poslijepodne »

Ma sve budu ok... vesele su ko i uvijek... promijenio sam 30% vode koliko si i rekla, odstajala je 24h prije i sinoc dodao aquasafe i danas ujutro tetra vital....

Nek se sad sve ustali pa cu nabacit i koju sliku.. ;)

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Listopad 17, 2007, 13:49:00 poslijepodne »

Da bolje je promjenit toliko jer ipak je bolesni betač bio tamo...

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #12 u: Listopad 17, 2007, 13:59:00 poslijepodne »
Citat: _ esz _

Ovako je moj ljepotan izgledao jos sinoc navecer ...

Dodjem danas s posla i imam sta vidjeti... pola ovog prekrasnog repa mu fali :( ,, jadnik se skriva ispod panja a inace je uvijek na povrsini. I na kraju imam sto vidjeti.. 3 Serpice ga non stop progone i grickaju mu rep ???? Isssss odma sam ga odvojio u mrezicu za mrijest... Sto mi je ciniti i ima li mu spasa ?? Od lijekova doma imam samo sepra costapur ...

I jos samo pitanje za kraj .. Koliko puta dnevno hraniti 20tak ribica ??

Hvala puno svim spasiteljima!!

Poštovani _esz_,

Vidjeli smo Vaš upit, i pročitali komentare kolegice Dude i BabyBooma, i smatramo da su Vas u potpunosti dobro usmjerili.

Dodali bismo još jednu varijantu, ukoliko imate mogućnosti!Odnosi se na potpuno izdvajanje iz tzv. društvenog tanka.I ukoliko nabavljeni lijekovi ne pokažu dobre rezultate, preporučili bismo uporabu FMC-a.A evo i razloga:preporučene lijekove poznajemo kao usmjerne lijekove, za ciljanu grupaciju problema.Spomenuti lijek FMC, ima širi spektar djelovanja, obzirom na sastav i nije potrebna dodatna solna kupka kao dezinfekciono sredstvo u toku liječenja.

Toplo se nadamo da je već dosadašnji tretman dao rezultate i da će betta ljepotan, ponovno biti živahan!

Lijepi pozdrav!
kolonelo sipica & pripadajući tim

Offline _ esz _

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Listopad 18, 2007, 08:25:00 prijepodne »

Evo nije proslo 2 dana od kako je uginula betta, danas ujutro jos jedan smrtni slucaj. Jucer sam navecer primjetio da se jedna zenkica gupija stalno kriva ispod panja , a nju vrebaju ove moje cudne 3 serpe... I naravno vec gupiji nedostaje pola repa... :(Odvojio sam je od ostalih riba ali nije zdrzala do jutra...

Pa kaj se to desava.... ja imam osjecaj da su ove 3 serpe uzasno gladne makar hranim ribe 3 puta dnevno, uzas... vise neznam sta da radim... Bas me zanima koja je riba sljedeca na redu da ju serpe "načmu" ...

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 18, 2007, 09:51:00 prijepodne »

Ma sumnjma da su gladne kolega... ribice su pohlepne kaoi mačke... možda nekom smješna usporedba ali istinita.. koliko god tim životinjama da daš jest uvijek im malo... stalno bi žderale... a čuj ako ti misliš da su stvarno toliko ful gladne... da idu zbog toga napadati druge ribe davaj im po malo ali češče jesti... mada ne vjerujem da su tako gladne.. pa pobogu ne izgladnjuješ ih... nego su zločeste... ako ti tako teroriziraju druge stanovnike kolega moj bojim se da češ morat odlučit koje češ maknut a koje ostavit...

Jer imat češ tako svaki dan očerupane ribe od njih... jedne moraju van i pokloni nekome... daj oglas tu na forum i gotovo nema druge... Nego moguče jei da su ribe i živčane jer ih imaš ako se ne varam poprilično.. oko 20 setak ili? jer kad ih je previše.. postanu nervozne i čuj ako je imanjka kisika i prostora za plivanje ( gužvancija u aq) nije ni čudo da neke počnu burno reagirati...

Offline _ esz _

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Listopad 18, 2007, 11:26:00 prijepodne »
To sam tocno i ja mislio da ih je malo previse... Uglavnom ova gupija skupa sa bettom je dosla dosta kasnije nego serpe i sve ostale ribe... Ah dobro ili cu serpice maknuti ili ce im duh naplatiti sve dugove kad tad .... Duda hvala ti puno !! Pozz

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 18, 2007, 12:00:00 poslijepodne »

Nema na čemu kolega... samo pitaj šta te muči.. uvjek če se nač netko tko če pomoči..

PS samo moj skromni savjet malo si pretjerao sa ribama.. za njihovu dobrobit smanji broj ribica.. ( bit če ti zahvalne) ovako smo pate... samo moj skromni savjet.. a ti si gazda pa učini onako kako misliš da je najbolje...