Srpanj 30, 2025, 18:24:24 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Lamistal staklo za izradu akvarija?  (Posjeta: 3789 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Gogyx

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 47
Lamistal staklo za izradu akvarija?
« u: Listopad 11, 2007, 09:13:00 prijepodne »
pa eto radim pripreme za izradu novog i veceg akvarija pa me zanimaju neke stvari u vezi stakla....ovako...akvarij ce bit dimenzija 200×55×80 cm visine,znaci 880l...i imam mogucnosti nabave stakla lamistal (staklo s folijom) 4-1-4 mm (znam da bi bolje bilo 6-1-6 al imam samo ovu mogucnost) pa me zanima dali je to dovoljno cvrsto...il bolje da stavim 12mm normalno staklo il mozda jos deblje...akvarij ce bit izradjen sa svim pojacanjima...pa eto ima li ko kakva iskustva...

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #1 u: Listopad 11, 2007, 10:33:00 prijepodne »

po kalkulatoru sta imam izlazi da bi debljina stakla za ovaj AQ trebala biti 18mm.

vise o tome mozes pogledati OVDJE

p.s. ako ti nije toliko vazna visina mozda bi bilo bolje da napravis 200x80x55-60cm (DxŠxV) i onda bez problema moze ici 12mm. u slucaju da se odlucis za 200x80x60=960L , tvoja odluka ali za visinu od 80 nisam bas siguran da bi 12-ica izdrzala pritisak iako bi bio maximalno pojacan. eto to je nekako moje razmisljanje ako netko ima drukcije iskustvo nek napise

Edited by: Mastino

Offline Gogyx

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Listopad 11, 2007, 11:49:00 prijepodne »
pa moras racunat da nece bit pun do vrha jer gore idu uzduzna pojacanja znaci da ce bit nekih 70 cm vode a gledajuci neke tablice za debljinu stakla preporucaju 15 mm al mene interesira ovaj lamistal 4-1-4 dal je dobar jer mislim da je jace staklo makar je ukupne debljine 9 mm...znam da bi najbolje bilo stavit 20 mm al imam mogucnost da mi frend sredi ovaj lamistal povoljnije od stvarne cijene

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #3 u: Listopad 11, 2007, 12:46:00 poslijepodne »
neznam, na tvom mjestu ja se nebi igrao sa 9mm iako je lamistal... no to sam samo ja mislim da je 80cm ipak previsoko i za lamistal.

sjecam se da je jedan clan foruma napravio akvarij od nekih 500 i nesto litara sa visinom 70cm od 10mm stakla i akvarij se raspuknuo, ne trebam ti ni pricat sta mu je napravilo 500 litara vode razliveno po stanu.

ja bi ti stvarno preporucio vec kad imas mogucnost nabaviti lamistal te debljine da ne ides preko 60cm u visinu...

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #4 u: Listopad 11, 2007, 19:06:00 poslijepodne »
taj lamistal nije dovoljno jak i opčenito se lamistal ne koristi za akvarije,jer ta folija je samo zamjena za žičano staklo, izgleda estetski ljepše od žičanog stakla,a ujedno ne dozvoljava kod puknuća jednog sloja ili oba da se rasipa recimo po ljudima.ISKLJUČIVO zato se koristi lamistal. Staklo od 8mm je čvršće od 4+1+4 lamistala. To što poneki razmišljaju da ako pukne lamistal da će vodu zadržati folija- griješe,jako griješe. Opcija deblje staklo (15-18mm) + ukrute po vrhu i dnu akvarija,s tim da se donje ukrute ne vežu na bočna stakla ili tanje staklo(12 mada ja osobno nebi već 15mm) ali kaljeno!Edited by: DUBRAVKO

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
« Odgovori #5 u: Listopad 11, 2007, 22:13:00 poslijepodne »
potvrđujem Dubravkovu tvrdnju,... bilo koje najobičnije float staklo, je puno čvršće nego lamistal staklo iste debljine,...

za dimenzije 200*55*80 ja bih stavio sve od 15 mm stakla,...
iako će sigurno držati i 12 mm, sa 15mm dnom, i gornjim uzdužnim i poprečnim ojačanjima,...

Offline Gogyx

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Listopad 12, 2007, 08:46:00 prijepodne »

s tim da se donje ukrute ne vežu na bočna stakla

hm mozes li objasniti,zasto,kako?
...znaci 15mm bi bilo dovoljno ako racunamo visinu 80cm al dubinu vode nekih do 70cm najvise

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #7 u: Listopad 13, 2007, 14:17:00 poslijepodne »
to znači da ukrutu ljepiš na dno i prednje staklo ali ne i na bočne strane,tako i drugu ukrutu opet na dno i zadnju stranu akvarija. Znači recimo da je staklo 15mm debljine,tu debljinu ljepiš na prednje i zadnje staklo akvarija,a plosnu stranu ljepiš na dno akvarija.Edited by: DUBRAVKO

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
« Odgovori #8 u: Listopad 13, 2007, 14:25:00 poslijepodne »
donja ojačanja je također bolje zalijepiti za dno dan prije, a sutradan normalno lijepite akvarij.

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 13, 2007, 18:45:00 poslijepodne »

ja ću ojačanja staviti poslje jer sam ispunjavao rupe a silikon ne bi isao 20 mm duboko.

akvarij sam sljepio još drugo ojaćanje.

ne kuzim ovo s tim ojačanjima zasto se ne bi bočno smjela vezati s staklom?(pod uvjetom da nara staklo nigdje nije u kontaktu sa staklom)?

jer kad se akvarij napuni vodom prednju stranu gura prema nama ona je vezana s bokovima i dnom i tu se javlja naprezanje na vlak(spojevi bočnih i prednje i spojevi prednje i ojačanja) a između ojaćanja(kraće strane ) i boka javlja se smicanje ili tzv.smik i tu se dobiva na čvrstoći.

jedno ojačanje sam stavio i između njega i boka ima 3-4 mm silikona,ako netko cilja da je problem u tom da bočno ne puke od tog smika nek se zapita zasto onda i dno ne pukne od toga jer ojačanje isto to radi dnu?

jedino šta je je puno je lakše stavljati skračeno ojaćanjekoje je par cm kraće od dna poslje unutra.

po meni što je veća površina to je veća sigurnost.

ja vjerujem da će se prije preokrenuti kamions 4 kotača nego onaj od 8 jer imaju veću dodirnu površinu tako i za avarij od viška glava ne boli..