Srpanj 25, 2025, 04:29:59 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Cikliranje akvarija RIO 180  (Posjeta: 6879 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline speedcats

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Cikliranje akvarija RIO 180
« u: Rujan 29, 2007, 19:00:00 poslijepodne »

Dakle danas je treći dan. Jučer sam dodao sera aquatan po propisu, te sera nitrivec po propisu te tako namjeravam svaki dan dodavati sljedećih 10 dana kako piše. Također sam dodao dio filter materijala iz starog akvarija i malo listića stavio u filter kako bi ubrzao stvaranje kulture bakterija.

mogu li tako ubrzati cikliranje i ranije prebaciti dio riba u akvarij, dakle već 4-i dan (po seri mogu). prebacio bi za početak samo 5 ribica, a nakon 2-3 dana drugi dio (7 barbusa titeya), te opet nakon 2 dana zadnje ribice (8 barbusa tetrazone i eventualno 3 sijamca)? Osmi dan bi promijenio 30-40 posto vode.

Da li da tako radim ili da čekam još 10 dana?

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #1 u: Rujan 29, 2007, 20:46:00 poslijepodne »

Citat: speedcats

Dakle danas je treći dan. Jučer sam dodao sera aquatan po propisu, te sera nitrivec po propisu te tako namjeravam svaki dan dodavati sljedećih 10 dana kako piše. Također sam dodao dio filter materijala iz starog akvarija i malo listića stavio u filter kako bi ubrzao stvaranje kulture bakterija.

Da li da tako radim ili da čekam još 10 dana?

Isprobao sam sve kombinacije naseljavanja i akvariji u kojima nisam bio strpljiv nego povjerovao Serinim natpisima su uvijek bili problematicni.

Offline speedcats

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 29, 2007, 21:14:00 poslijepodne »
O.k. Nije bad. Budem ga pustio onda nek ciklira još 10 dana. Hvala

Offline miro

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Rujan 29, 2007, 21:30:00 poslijepodne »
mislim da nema potrebe 10 dana jos 3 ili 4 su sasvim ok
miro-osijek

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #4 u: Rujan 29, 2007, 21:42:00 poslijepodne »
nisam isprobavao nikakve kombinacije kao AndrejX ali iz svog iskustva mogu reci da ribice u AQ nisu isle bar 15 dana a preporucljivo je i vise, nikad problema...

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 29, 2007, 21:57:00 poslijepodne »

O.k. Nije bad. Budem ga pustio onda nek ciklira još 10 dana. Hvala

Bolje jer ces izbjeci potencijalne probleme, iako znam da nije lako

Offline speedcats

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 30, 2007, 14:10:00 poslijepodne »
Stavio sam samo jednog ancitrusa u akvarij, nadam se da će preživjeti jer dodajem nitrivec svaki dan, a i akvarij je bistar. S obzirom da ima dosta algi na bilju morao sam ga staviti, a vidjet ćemo što će biti, ako krepucne tužit ću seru

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 30, 2007, 19:12:00 poslijepodne »
To je super šta je voda bistra znači da je filtracijano jesu li i parametri vode zadovoljavajuči?ancistrus če ti pomoči jedino kod zelenih algi ako takve imaš... i svakako mu koji put daj opareni list zelene salate, špinata i imaš biljne tabletice... no ako imaš zelenih algi onda nek to tamani... Edited by: duda

Offline speedcats

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 30, 2007, 19:40:00 poslijepodne »
Alge su više smeđe. Onda ću već sutra ubaciti jednu tabletu ili malo salate.:-) Hvala

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 30, 2007, 20:26:00 poslijepodne »

Problema sa smeđom algom ima kolega Boris RI.. imaš temicu pod vaš slatkovodni aq...i dobre biljne tabletice su ti od JBL Novo Fect oko 40 kn dođu...

Offline speedcats

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 30, 2007, 21:00:00 poslijepodne »

Opet hvala još jednomSmeđe alge nestaju, pa smatram da je to bilo iz razloga koji sam pročitao na tom topicu, dakle previše fosfata. No kako sam akvarij očistio, te stavio ancitrusa i 3 otocinclusa ostalo je još samo par končića koje ću ostrugat ako ne nestanu za koji dan, jer je to isto novi akvarij (3 tjedna) pa je i to jedan od mogućih razloga pojave.

inače kako je dio biljaka iz prenatrpanog malog akvarija išao u novi veći, tako su ostale i alge, a mislim da ću i njih riješiti vrlo brzo, ne zabrinjavaju me previše, no već sam ih par puta odstrugao kako bi lišće dobilo što više sunca. Inače sutra sam mislio kupiti rasvjetu, još 2x30 w pa bi to uz 60 w i reflektore (DIY) trebalo biti o.k.

Offline speedcats

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Listopad 02, 2007, 22:09:00 poslijepodne »

Citat: duda
To je super šta je voda bistra znači da je filtracija no jesu li i parametri vode zadovoljavajuči? ancistrus če ti pomoči jedino kod zelenih algi ako takve imaš... i svakako mu koji put daj opareni list zelene salate, špinata i imaš biljne tabletice... no ako imaš zelenih algi onda nek to tamani...

Danas sam mjerio parametre vode. Evo rezultata:
NO3 - 25 mg/l
NO2 - <1 mg/l
GH  - > 16 °d
KH - 15 °d
PH - 7.6

Po mom je velika količina bilja i svakodnevno dodavanje sera nitriveca utjecalo da su nitrati i nitriti tako niski za novi akvarij (7 dana). Što se tiče tvrdoče vode to mislim popraviti, odnosno već sam stavio treset u filter, pa će i ona nadam se pasti kako bi voda bila zadovoljavajuća.

Offline cro ciklid

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Listopad 02, 2007, 22:37:00 poslijepodne »
Citat: duda
To je super šta je voda bistra znači da je filtracijano jesu li i parametri vode zadovoljavajuči?ancistrus če ti pomoči jedino kod zelenih algi ako takve imaš... i svakako mu koji put daj opareni list zelene salate, špinata i imaš biljne tabletice... no ako imaš zelenih algi onda nek to tamani...
takoje i u potpunosti se slazem

Offline speedcats

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 02, 2007, 22:42:00 poslijepodne »
Parametri su gore. Danas sam kupio testere. I ribicama nije ništa. A što se tiće tabletica, kupio sam ih i dajem im vrlo umjereno, samo komadić svaki drugi dan.

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 03, 2007, 01:22:00 prijepodne »

NO3 - 25 mg/l

NO2 - <1 mg/l

GH  - > 16 °d

KH - 15 °d

PH - 7.6

Po mom je velika količina bilja i svakodnevno dodavanje sera nitriveca utjecalo da su nitrati i nitriti tako niski za novi akvarij (7 dana). Što se tiče tvrdoče vode to mislim popraviti, odnosno već sam stavio treset u filter, pa će i ona nadam se pasti kako bi voda bila zadovoljavajuća.

Po mom je NO2 prilicno visok i dugorocno vrlo vjerojatno fatalan za otocintluse, a i ovaj NO3 je isto tako prevelik za akvarij s malo stanovnika.

Prevedeno - filtracija ne radi dobro posto nema dovoljno korisnih bakterija ( toliko o nitrivecu ) , a NO3 je visok zbog hranjenja i riba u uvjetima nedovoljne filtracije.

Nadam se da sam u krivu, ali meni sve smrdi da su problemi na obzoru.

Isto tako ne vidim zasto bi se igrao s tresetom posto je tvrdoca vode povoljna za vecinu nama dostupnih riba, a samo moze prouzrokovati dodatne probleme - posebno ako podivlja pH zbog evenutalne pojave amonijaka koji se u kombinaciji s tresetom brzo i ucinkovito pobiti sve sto pliva u akvariju.

Nadam se da me neces pogresno shvatiti jer vidim uopravo sebe prije godinu dana i jako dobro znam kako je to zavrsilo

Offline speedcats

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 03, 2007, 15:49:00 poslijepodne »

Hvala na savjetima. treset sam već stavio, no ona navodno polagano spušta kiselost i tvrdoću. Danas sam promijenio dio vode (20 %), usisao dno, dodao nitrivec, te testirao vodu. NO2 je nešto niži. Za sada sve ribe plivaju i sve su o.k. Akvarij je jako gusto zasađen i vjerujem da to dodatno snizuje NO2 i N03. Također je jaka rasvjeta (90 W + reflektori na originalne 2 lampe), dovod C02 je iz nutrifinovog sistema za akvarije do 180 L (ljestve) i iz jedne 2,5 L boce, a istovremeno je gnojeno JBL-ovim gnojivom, te je u podlogu stavljen substrat. Za samo 3 dana 3 valisnerije su pustilevriježe i izbila su 2-3 listića na njima što znači da se stvara biološka masa koja je trebala i neku hranu za to a samim time i NO2 i NO3. Danas je već sedmi dan kako ciklira, planiram testirati svaki dan parametre, te još 4 dana dodavati sera nutrivec, po propisu.

A Otocinclusi su u akvariju u kojem je N02 na 0! Oni navodno ne podnose N02, pa će zauvjek ostati u malom akvariju, koji je već uhodan. Njih 5 i 7 barbusa titeya u 54 L je više nego dovoljno! Tu su se kulture bakterija u ovim 25 dana već dovoljno razvile ne samo u filteru i po parametrima je već 10-ak dana sve u redu.

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 03, 2007, 19:52:00 poslijepodne »

Hvala na savjetima. treset sam već stavio, no ona navodno polagano spušta kiselost i tvrdoću. Danas sam promijenio dio vode (20 %), usisao dno, dodao nitrivec, te testirao vodu. NO2 je nešto niži. Za sada sve ribe plivaju i sve su o.k.

Super, na tvom mjestu bih dan-dva prekinuo s hranjenjem i vjerujem da ce NO2 pasti ispod razine koja se moze detektirati.
Citat:

istovremeno je gnojeno JBL-ovim gnojivom, te je u podlogu stavljen substrat. Za samo 3 dana 3 valisnerije su pustilevriježe i izbila su 2-3 listića na njima što znači da se stvara biološka masa koja je trebala i neku hranu za to a samim time i NO2 i NO3. Danas je već sedmi dan kako ciklira, planiram testirati svaki dan parametre, te još 4 dana dodavati sera nutrivec, po propisu.

Super

Offline speedcats

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Listopad 03, 2007, 21:15:00 poslijepodne »
Večeras ću još jednom testirati vodu. Hranim ih jako malo, a sutra će onda biti post. Inače treset je kupovna, original fluval. Vidjet ćemo kako će ići dalje, no s obzirom da sam cikliranje ubrzao, očekujem kritične dane za kojih 2-4 dana, koji ako prođu, ne bi trebalo biti problema. Izvještavat ći i dalje