Srpanj 30, 2025, 19:08:33 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pranje akvarija , bilje i drvo  (Posjeta: 3922 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline andy_88

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Pranje akvarija , bilje i drvo
« u: Rujan 30, 2007, 15:14:00 poslijepodne »
Bok svima!

Potpuni sam početnik u akvaristici, pa vas molim za pomoć
Zanima me da li je nužno prokuhati drvo - nabavila sam mangrovo drvo koje već par dana držim potopljeno u vodi (rečeno mi je da ga je dovoljno držati par dana u vodi i onda otuširati naizmjence sa hladnom i vrućom vodom i onda ga isčetkati).

Sada ni sama ne znam kaj da radim...

Da li je dovoljno oprati akvarij sa običnom vodom ili moram sa otopinom hipermangana?
Akvarij nije nikada bio u upotrebi, samo je jednom napunjen radi provjere da li curi.

Na koji način dezinficirati bilje iz dućana i da li je to potrebno?

Hvala

LP

A.

Offline speedcats

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #1 u: Rujan 30, 2007, 17:05:00 poslijepodne »

Pozdrav!

Ja sam samo oprao mangrove drvo i nije bilo problema. Naravno nije naodmet prokuhati ga, čak preporučljivo ali iz mog primjera vidiš ne i nužno.

Akvarij možeš isto tako oprati običnom vodom a možeš i otopinom hipermangana.

Bilje ja ne dezinficiram, ali ga dobro operem i očistim eventualne puževe, vati i kamenčiće, te odrežem korijenje na 1/3 (bolje se ukorijeni).

Nadam se da sam samo malo pomogao. najbitnije je cikliranje, nek stoji što duže prazan, tj samo s biljem, preporuke je 14 dana, al možeš ubrzati sera nitrivecom i dodavanjem dijela materijala iz korištenog filtera u novi nakon što prođe 24 sata da je klor ispario iz vode.

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 30, 2007, 18:59:00 poslijepodne »

andy_88 dobro došla!

Najbolje bi bilo da drvo prokuhaš koju uru da ga time dezinficiraš... i poslje ga uroni u hladnu vodu i šibni u aq...

Aq nemoraš i možeš prati u hipermanganu... dovoljno ga je ako nije velik da ga staviš u kadu i opereš pod tušem i možeš ga proči sa medicinskim alkoholom ili sa octom...

Bilje svakako dezinficiraj jer preko bilja možeš donesti bolest u aq... imaš hipermangan i staviš veoma malo u posudu hipermangana samo mrvicu i uliješ vode.. boja da bude blaaago rozkasta... znači blaga otopina hipermangana.. jer ako je boja ful onak tamna ljubičasta češ izgorit bilje... i bilje uroniš na par minuta... korijen nemoj nek viri van.. i poslje izvadiš bilje i ispereš lagano pod vodom... korijenčiče malo samo podrezati i saditi...

Šta se tiče cikliranja : najmanje 15 dana to je minimum od minimuma... čim više počekaš to bolje... strpljenja istrpljenja... kad staviš podlogu izasadiš bilje i staviš aq u funkciju možeš ubacit 1,2 listića kroz prste smrvljenje suhe hrane za ribice da to padne na dno i protruli.. time malo ubrzaš cikliranje.. ali moj savjet nikako ni pametno prije 15 dana da stavljaš nit jednu ribu... a kad budeš stavljala nikad sve odjednom ribe unutra.. neg postepeno.. cca svakih 5 dan po 2 ribice... po malo.. strpljenja!Edited by: duda

Offline andy_88

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Rujan 30, 2007, 22:08:00 poslijepodne »
Hvala na dobrodošlici i savjetima

Aq nije tak veliki - 54l ali je nekako nespretan za prati u kadi jer mi je kada čudnog oblika i mala kupaona pa mislim da ne bi preživio moju spretnost.
Za drvo ću morati kupiti veću rajnglu ili nositi kod mame na kuhanje

Samo da još nešto pitam, u dućanu su mi uvalili Complete Substrate od Tetraplant-a za podlogu, Biofiltr i Startplus za vodu - da li je to ok il treba još nešto??

Inače imam Juwelov Rekord 60 - 54l, onaj kaj se sve u kompletu dobije i filter i grijač i lampa, samo sam pumpu kuplia posebno - ne znam da li bi trebalo sa još nečime nadograditi aq ili je ta konfiguracija ok??

Biti ću strpljiva sa cikliranjem i sa ribicama, bez brige samo da ja operem aq i sve će polako krenuti

Thx još jednom

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Rujan 30, 2007, 22:24:00 poslijepodne »

Dooooobrrrrroooooo došššššlaaa! (ovo je trebalo bit pjevanje)

Dakle, slušaj kaj su ti kolege napisali, imaj strpljenja i pročitaj vodič za početnike s početne strane www.akvarij.net kojeg su iskusni kolege napravili i to nek ti bude za početak mala biblija... a poslije tamo ima prekrasnih čanaka o ribicama i biljkama, pa ovdje smo mi.....

Dosta sad...pozdrav! E, a odakle si?

Offline edimar

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 30, 2007, 22:48:00 poslijepodne »

Welcome!!!

Kao prvo najbolje ti je poslušat savjet od Dude - ta ti je tatamata za sve, a što se cikliranja tiče po meni ti je najbolje čim više pričekati, ja kao jako nestrpljiv čekam od 3 - 4 tjedna ( najsigurnije ). U samim počecima akvarizma to me je koštalo čak dva puta jer nisam čekao da se aq. zaciklira kako treba. Što se tiče same opreme aq. sve ovisi dali ćeš imati biljni aq. ( više bilja i manje ribica ) ili aq. sa ribicama i manje bilja.Ako se odlučiš na biljni aq. najvjerojatnije će ti trebati co2 i dodatna lampa ( neznam od koliko ti je wati ), ali za početak ja bi stavio manje zahtjevne biljke koje trebaju manje svjetla i manju potrebu za gnjojenjem.
Opatija, Rijeka

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 30, 2007, 23:00:00 poslijepodne »

Bebač opet si babac... šta teeb briga od kud je kolegica...

kolegice andy_88 i ja imam juwel record ma tu negdje 54-55 lit... tetra compleet substrat je odličan... ja ga imam i to si " kopirala" menešala mala... ja sam moj aq opralau kadi... čistom vodom istuširala ga dobro... prošla medicinskim alkoholom ( onim crvenim)

Šta se tiče substrata njega ne pereš... samo šljunak i to doobro oprat dok ne bude čist kao suza... u aq stavi malo šljunka tek toliko da pokrije dno staklo i onda istresaš substrat i završavaš šljunkom... sveukupna podloga nek bude 5-10cm max i gledaj da ti sveukupna podloga se lagano penje prema kraju... znači da ti ozada bude malo višlje... kad si stavila svu tu podlogu.. onda stavi jedan tanjur i onda ulij vode. tanjur da ne rasturiš podlogu ljevajuči vodu... ulij oko 30% vode i onda sadi bilje... ako sadiš na suho postoji mogučnost kod nekoga osjetljivijeg bilja da ti stabljika pukne...

PS ja sam u podlogu stavila i lavu i tetra initials sticks aktivator podloge... to sam pomješaal sa substratom od tetre... no nije naarvno obvezno to stavljati...

Offline Roni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #7 u: Rujan 30, 2007, 23:35:00 poslijepodne »

Citat: andy_88

Aq nije tak veliki - 54l ali je nekako nespretan za prati u kadi jer mi je kada èudnog oblika i mala kupaona pa mislim da ne bi preživio moju spretnost.

Savjet... ako ćeš ga prati u kadi, stavi na dno 2 ručnika da slučajno ne zgrebeš kadu ili akvarij ak je metaklna kada, ručnike lako osušiš kasnije.

http://www.roni-reef.com (nema više, recesija je)