Kolovoz 05, 2025, 13:10:14 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Preuredenje akvarija  (Posjeta: 4027 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mara33

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Preuredenje akvarija
« u: Rujan 16, 2007, 14:34:00 poslijepodne »

Ciao ja sam novi clan od danas!Kupio sam akvarij od 120 lit prije dvije godine i nisam imao pojma o uredivanju akvarija.Nedavno sam otkrio i akvarij net pasad imam jedanproblem.

Tu sam vidio puno prekrasnih akvarij pa sam se i ja jos vise zapalio za akvaristiku.E,sad bi ja htio cijeli svoj akvarij na novo uredit.Alimeni biljke uspjevaju od samog pocetka i imam 30 ribica,dosta ih je doslo na svijet u mom akvariju.

I kako bi ja sad to izveo kad nemam gdje sa ribicama,niti ih zelim uznemiravat i ne daj Boze premjestat u neki improvizirani akvarij?

Nadam se da ce mi netko pomoc.

Offline Boby

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Preuredenje akvarija
« Odgovori #1 u: Rujan 16, 2007, 14:48:00 poslijepodne »
Dobro došao

Kakvih imaš ribica??? i kakve promjene misliš raditi???

Offline Mara33

• Punopravni član
  • **
Preuredenje akvarija
« Odgovori #2 u: Rujan 16, 2007, 15:04:00 poslijepodne »

Imam7 corydorasa, 7 zebrica, 7 sabljonosa, 7 Barbusa Odessa,6 Serpa tetra, 2 srebrna Molyai ostao sam na dva aymonera jel jedan se previse razvio pa ostalima nije dao nista za jest.

neki se cude kako mi ove vrste uspijevaju jel su neke agresivne(npr.Barbusi) a neke mirne ali nemam nikakve probleme.

Budem sad stavio slike akvarija.

Offline murk

• Punopravni član
Preuredenje akvarija
« Odgovori #3 u: Rujan 16, 2007, 15:17:00 poslijepodne »
jel ti mozda jedna Serpa tetra krepala?
tko zna zna, ko nezna dva

Offline Boby

• Punopravni član
Preuredenje akvarija
« Odgovori #4 u: Rujan 16, 2007, 15:22:00 poslijepodne »
Baš je i meni to palo na pamet, sve su sedmice..........

Jel ti to neki sretan broj????

Offline Mara33

• Punopravni član
  • **
Preuredenje akvarija
« Odgovori #5 u: Rujan 16, 2007, 15:32:00 poslijepodne »

Mislim mijenjati sve.U akvariju je sve prirodno osim sto sam za podlogu stavio kombinaciju bijelo plavih kamencica i ovaj plavi me zivcira sad jel boja nije prirodna.

Drugo.Akvarij je visok 40 cm.Kad sam kupovo biljke trgovac mi je uvaljo velike biljke pod male(kad sam ih kupio bile su stvarno male)koje sam ja stavio naprijed i sad su narasle do vrha i prednja strana mi je zblokirana od njih.

Offline Mara33

• Punopravni član
  • **
Preuredenje akvarija
« Odgovori #6 u: Rujan 16, 2007, 15:36:00 poslijepodne »

A tako su mi rekli da bi bilo najbolje da uzimam mala jata od najmanje 6 ribica,a ja sam na pocetku kao i svi mslio samo na to kako da utrpam sto vise vrsta.

Da Serpa tetra mi je krepala prosli ponedjeljak.

Offline Boby

• Punopravni član
Preuredenje akvarija
« Odgovori #7 u: Rujan 16, 2007, 15:39:00 poslijepodne »

Ako misliš mijenjati podlogu, možda æeš morati ponovno ciklirati akvarij (naravno kraće), jer u šljunku imaš puno korisnih bakterija.......... no ne osjeæam se kompetentnim o tome pisati, pa æe ti to bolje savjetovati netko iskusniji............. najbolje bi bilo da izabreš neki prirodni šljunaka (nešto di ima dosta smeækastih garnulata), a to si i napisao da želiš.......

Kojih vrsta biljaka imaš???? ako znaš????? ili da možda neke slike staviš?????

Edited by: Boby

Offline Mara33

• Punopravni član
  • **
Preuredenje akvarija
« Odgovori #8 u: Rujan 16, 2007, 19:07:00 poslijepodne »

Imam : Anubias barteri,Cryptocoryne ciliata,Echinodorus ozelot ijos dvije koje ne znam koja su vrsta mislim da je jedna Hygrophila corymbosa.

I te biljke imam dvije godine i uspijevaju i sire se.Na forumu sam cito da aktivni ugljen nije dobar za biljke,a ja od filter materijala koristim sinteticka vlakna(mehanicki filter),aktivni ugljen(dvije godine bez prestanka,mijanjam ga svakih 2 mjeseca) i spuzvu.Svaki mjesec stavi tablete za biljke i svaki tjedan cetri cepa tekuceg gnojiva.

Vodu mijenjam svakih 6 mjeseci 30%.

A sad moram na put cujemo se za vikend.Ciao!!!!!

Offline duda

• Punopravni član
Preuredenje akvarija
« Odgovori #9 u: Rujan 16, 2007, 19:15:00 poslijepodne »

Mara33 dobro došao!

Ako misliš stavljati novu podlogu ni to neki problem... kako vidim ribice su u aq pa ako imaš kakvu karantenicu prebaci ribice unutra zajedno sa biljem ( ako misliš zadržati to bilje) a ako nemaš karantenu onda fino veeeelike čiste dezinficiran duboke kante i izlij vode iz aqu kante jer sigurno da neče sva voda stat u 1 kantu ( a doboro ovisi i kolika je kanta) ribice pohvatati i s njima isto u kantu... ništa im neeč bit... možeš ubacit malo u kantu JBL acclimol sredstvo za smirenje od biljnih estrakata je... i izvadi postoječu podlogu van.. ostavi samo negdje oko 1-2 cm stare podloge jer su unutra ipak i bakterijice dobrice...i trpaj novu podlogu unutra... i preko toga šljunka to znaš .... i ulij malo vode iz kante toliko da prekrije podlogu...ako je novo bilje dezinficiraj i isperi i podreži mrvicu korjenčiće isadi... kad si to napravio... onda fino neki tanjurič na podlogu i ljevaj vodu iz kanti...i potom mrežicu uruke i lovi i stavljaj ribice... Ja sam isto mjenjaal podlogu i sve je bilo ok... znači bitno vodu sačuvati i nemoj generalno čistit filter... ja tad moj nisam čistila 4 mjeseca.. i možeš u aq ubacit malo cycle nutrafin ili sera nitrivec poz bakterije...Edited by: duda

Offline Boby

• Punopravni član
Preuredenje akvarija
« Odgovori #10 u: Rujan 16, 2007, 19:16:00 poslijepodne »
Pa želim ti sretan put............ a kad se vratiš stavi neke fotke

Offline duda

• Punopravni član
Preuredenje akvarija
« Odgovori #11 u: Rujan 16, 2007, 19:19:00 poslijepodne »
Izvini kolega nebih htjela bit bezobrazna i uvrijedit te ali trebao bi malo češče mjenjati vodu...neznam običavaš li i čistiti dno...? ( ako ne bilo bi poželjno) stvarno pre rijetko mjenjaš vodu...

Offline Mara33

• Punopravni član
  • **
Preuredenje akvarija
« Odgovori #12 u: Rujan 16, 2007, 19:20:00 poslijepodne »
Stavit cu slike sad sam sliko sa foticem pa su prevelike trebam ih smanjit iduci vikend stizu slike sigurno.

Offline Mara33

• Punopravni član
  • **
Preuredenje akvarija
« Odgovori #13 u: Rujan 16, 2007, 19:34:00 poslijepodne »
A znam, kad radim vani pa sam vikendom u zg-u,cistim dno ne moras se brinut ali voda je cista i ribicama ne smeta pa mislim da ih je bolje sto manje uznemiravati.

Offline Vandalka

• Punopravni član
Preuredenje akvarija
« Odgovori #14 u: Rujan 16, 2007, 21:47:00 poslijepodne »

Ja sam prije tjedan dana mjenjala kompletan akvarij i nije bilo nikakvih gubitaka.

Prvo sam sve ljepo pripremila (plus dodatnu vodu, oprala novi šljunak, panj izvadila prokuhala i opkeljila ga sa mahovinom), dobro promislila kako želim uredit akvarij. Kad sve bilo spremno, ribe sam premjestila u jedan dosta taman akvarij, stavila im zračnu pumpu pokrila da im bude još tamnije i bacili se na rad.

1/3 stare vode sam sačuvala, bilje oprala, izvadila šljunak, oprala i njega jer mi trebao, pa stavila zemlju i bla bla.

Trebalo namje cca 8h za sve ali ni jedna ribica nije krepala i sve stoki sad super.

U hamper možeš stavit još neke preparate za smirenje riba (to će ti Duda bolje znat reć- razumije se u kemiju)
Zagreb

Offline korni

• Punopravni član
Preuredenje akvarija
« Odgovori #15 u: Rujan 19, 2007, 22:58:00 poslijepodne »

Samo ti bez straha izvadi ribe van u stavi ih u neku vecu posudu, kantu ili kupi manji jeftini kavarijic od dvadesetak litara. Napuni vodom iz originalnog akvarija , postavi grijac, manji filter, i neku zarulji iznad toga i izdrzati ce ti ribe cijeli tjedan bez problema. Isto mozes i s biljkama napraviti.

Pa to su ziva bica inece samo tako napustit ovaj svijet. Zivi im se i prilagodjavaju se. Evo, ja tako radim kad imam viskove riba i bilja, potrpam u mali akvarijic u drugoj sobi i tako stoje dok ih netko ne pokupi. I do dva tjedna. Kad je frka -nuzda zakon mijenja.

Za to vijeme uredi veci akvarij kako te volja. Ako ostavis staru podlogu i dio vode, ne trebas ni cekati na novo cikliranje.

Sretno.
Zagreb

Offline Mara33

• Punopravni član
  • **
Preuredenje akvarija
« Odgovori #16 u: Rujan 22, 2007, 13:22:00 poslijepodne »
Evomene natrag u zagrebu ievo slika:

Offline Mara33

• Punopravni član
  • **
Preuredenje akvarija
« Odgovori #17 u: Rujan 22, 2007, 13:27:00 poslijepodne »
Evo jos jedne

Offline HELENA & MARKO

• Punopravni član
  • Dob: 43 Lokacija: Virovitica
Preuredenje akvarija
« Odgovori #18 u: Rujan 22, 2007, 14:22:00 poslijepodne »

Zanimljivo izgleda kao neki šumarak

Samo stavi neku drugu pozadinu, jednobojnu, crnu i slikaj po mraku i bez blica biti će bolje slike
Virovitica
No Brain, no Pain!!!
Da riba valja za jest i šunke bi plivale!

Offline napoleon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Preuredenje akvarija
« Odgovori #19 u: Rujan 22, 2007, 14:25:00 poslijepodne »

Savjet: više biljke idu iza niže ispred
Kada slikaš zamrači sobu i slikaj bez blica.

Edited by: napoleon
Zagreb-Maksimir (ne, nisam u ZOO-u)
"How much of human life is lost in waiting."