Kolovoz 14, 2025, 01:00:40 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: koji testeri?????  (Posjeta: 4320 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Boby

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
koji testeri?????
« u: Rujan 02, 2007, 22:29:00 poslijepodne »
Koji testovi su najpouzdaniji pri mjerenju pH, KH, Gh.....????????odnosno koju marku kupiti????

Offline duda

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
koji testeri?????
« Odgovori #1 u: Rujan 02, 2007, 22:49:00 poslijepodne »

meni se pokazali dobro tetrini testeri ali pojedinačno... nikako tetra 5u1 u lističima... tom testeru sam vjerovala i ispalo da ništa ne valja... i kemijala po aq zbog prokletoga testerai napravila sr... no tetra pojedinačnoja sam nosila vodu u zooshop testirat na onaj elektronski i pokazalo mi je isto šta itetra pojedinačni testeri...

Serini istopokazivalo sve kontrama gotovo ništa mi se ni pokazalo dobro od sere...

PS mnogi koleeg su hvalili salifert testere... ja ih nisam koristila pa nebih znala ništa reči...Edited by: duda

Offline Boby

• Punopravni član
koji testeri?????
« Odgovori #2 u: Rujan 02, 2007, 22:55:00 poslijepodne »
A to se može odnest u zooshoop testirat????bas super.....kupit ću pojedinačne i probat testirat još u zooshoopu...

baš ti hvala....

Offline duda

• Punopravni član
koji testeri?????
« Odgovori #3 u: Rujan 02, 2007, 22:59:00 poslijepodne »

Ako imaju elektronski onda ti mogu to učiniti... ja sam iz Rijeke pa sam nosila na viškovo... fino zamolila a osim toga i kod njih se uglavnom snadbijevam. I kupila sve one tetra testere... pa valjda mogu mi uz svu lovu koju sam tamo ostavila i ostavljam da mi testiraju...

Offline Malky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
koji testeri?????
« Odgovori #4 u: Rujan 02, 2007, 23:15:00 poslijepodne »

Sad ce me drugi popljuvat al neka.........

Ja do sad nisam nikad kupio ni jedan tester bas zbog ovog kaj je rekla kolegica duda(a ona zna kaj govori).

Znaci nikad nisam mjerio parametre vode,a gnojim s mikro i makro elementima, gledam kak mi bilje izgleda i za sad jos nisam imao algi i slicnih problema. Jedino kaj ja napravim je promjena 50% vode svaka 2 tjedna pa ti je i tu jedan od cimbenika da nema algi ak se ne varam

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
koji testeri?????
« Odgovori #5 u: Rujan 02, 2007, 23:44:00 poslijepodne »
Ja koristim prodactove testere i mislim da su OK. Ono, znaju pokazati i vise i manje, i to tocno onda kad i ja mislim da nesto nije
OK ili da je sve OK... Koliko se sjecam Dudi su ti 5 u 1 uvijek pokazivali viskove...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline duda

• Punopravni član
koji testeri?????
« Odgovori #6 u: Rujan 03, 2007, 12:22:00 poslijepodne »

E, moja kolegice šta mi uradiše ti 5u1...po njima u mom aq ništa nije valjalo... ama baš ništa... po onom testeru ribe ima da izdahnu... i čudilo me najviše kako mi se tetre ponašaju normalno...pa pomislih da nije valjda još počelo djelovati na njih...a šta drugo da mislim... vjerovala sam testeru ono šta mi je pokazao... e, onda mjenjaj vodu i dodaj cycle, dodaj treseta mekšaj kiseli... ma mislim... i onda je tek počelo djelovati na ribe...a šta češ svaka škola se skupoplača.. iskustvo više ali nažalost moje ribe su platile životomproklet bio trenutak kad uze tester...proklet bio...

Imam jai prodac...nisam koristila još... nema kod mene šta nema...

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
koji testeri?????
« Odgovori #7 u: Rujan 03, 2007, 21:06:00 poslijepodne »
E moja Duda... Dobro da je proslo... I ne ponovilo se...

A ja sam ti danas zakljucila da sam smotana... Eto ne znam sta bi drugo rekla...
Citavo vrijeme mi je tester za GH pokazivao nesto neidentificarano... Naime pisalo je da se treba desiti promjena u purpurnu boju.
Kod mene uvijek neka prljavo naradzasta na 8-9. Kasnije potamni skroz... Malo mi je bilo cudno sto se ista boja dobija i za KH...
I danas probam, na svoju ruku, ukapavati dok ne vidim kakvu konkretnu boju... Kad na 14 pozeleni... Ja totalno zbunjena...
 zmem uputstvo procitam (po tko zna koji put), lijepo pise: "Ako boja nestane ukapajte jos kapi reagensa dok otopina ne ostane
crveno purpuna." I prvi put potrazim dio na engleskom i sjednem na strinu : "If the colour disappears, add more drops of
reagent until the solution remains green."
Ajme majko moja... Poludila sam...
Ovo mi je vec drugi put da se sokiram zbog prevoda... Nisam ekspert za engleski, ali od sad citam obavezno na engleskom.
Tako sam na bactozym kapsulama koje sam kupovala kolegi, vidjela prevod koji je glasio nesto u smislu "ubija bakterije"...

Pa eto ukoliko netko isto ima te prodacove testere pripazite oko tog GH...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline duda

• Punopravni član
koji testeri?????
« Odgovori #8 u: Rujan 03, 2007, 22:34:00 poslijepodne »
Bactozym enzimske kapsule sam koristila na samom početku. Stvarno nisam imala nikakvog lošeg iskustva... nego kolegicedali tebi piše negdje rok prodac testera? ja nigdje ne vidim na kutiji a poprilično dugo stoje... nisam koristila još te testere... a baš GH nemam od njih.. ai bolje... neču ništa ni testirat nit sa tetrinim.. ribe mi se normalno ponašaju... i sve je za sad ok...Edited by: duda

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
koji testeri?????
« Odgovori #9 u: Rujan 03, 2007, 23:46:00 poslijepodne »
Ma na tetrinoj stranici lijepo pise da su to "dobre bakterije", ali se neki "strucni" prevoditelj (ni blizu akvaristike) vjerojatno uplasio
kad je procitao orginalni tekst i ispravio ga po sopstvenom nahodjenju... Idiot!

Ni kod mene nema nikakvog datuma na testerima... A to je ona kutija sa 5 testova (Prodactest LABORET)... A kad sam ih
kupovala pitam lika koji radi tamo zna li on do kad je rok... Kaze: pa nema to roka... A posto ja imam neke veze s hemijom znam
da reagensi uvijek imaju veze s rokom... I kazem ja to njemu, a on veli: aha, vi se razumijete... Pa ne znam, ne pise... Ali ne moze
biti neispravan, skoro smo ga dobili... Ja: pa kako znate da vam Talijani nisu poslali one koji su kod njih stojali malo duze na
lageru?
A on: mozda je najbolje da ne testirate vodu. Skupo je, a i svi kazu da je nepotrebno...

Kako oni na Novoj kazu: Bosna = cevapi, Mustafa Nadarevic i originalni bosanski humor... E ako ovo nije to, onda ne znam sta je...

Ako ti sta pomaze: ja sam svoje kupila u 4. mjesecu i jos traju i rade... Stoje na sobnoj temperaturi u fioci...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline duda

• Punopravni član
koji testeri?????
« Odgovori #10 u: Rujan 04, 2007, 09:52:00 prijepodne »

Kolegice hvala... baš me to kopa za rok... morat ču još pronjuškati...

Offline Boby

• Punopravni član
koji testeri?????
« Odgovori #11 u: Rujan 04, 2007, 16:39:00 poslijepodne »

Offline Boby

• Punopravni član
koji testeri?????
« Odgovori #12 u: Rujan 04, 2007, 16:46:00 poslijepodne »
Poslao sam praznu poruku, baš sam smotan....

Uglavnom, poslušao sam Dudu i kupio sam tetrine testove za pH i KH, a što se tiče elektronskog mjerenja ne rade to oni nego im to radi netko,

Akvarij se sada ciklira tek 5 dana, izmjerio sam pH 8, a KH 13, a to znači da je premalo co2????jesam li u pravu?????

Danas sam postavio co2 DIY s nutrafin ljestvama..... hoće li se sada pH smanjiti zbog co2????ili trebam još nešto kemijati????

šta da radim????

Offline duda

• Punopravni član
koji testeri?????
« Odgovori #13 u: Rujan 04, 2007, 19:42:00 poslijepodne »

Šta se tiče elektronskoga : čuj neki zoo shopovi to nemaju... nit su obvezni to imati... ovaj zoo shop kako i prije napisah na viškovu dise uglavnom snadbijevam ponavljam se imaju. Dalje....

kako je aq u fazi cikliranja ja nabih ništa previše tu kemijala... ako si iz ZGB koliko ja znam po priči kolega i kolegica ZGB ima jaaaako tvrdu vodu pa ni čudo da parametri vode budu takvi. Šta se tiče KH večini riba odgovara od 3-10 a tebi je koliko vidim 13... GH predpostavljam da nemaš... no za večinu ribica bi odgovarao 6-16... ako je voda tvrda možeš je mekšati dodavanjem destilirane ja osobno nisam nikad.. ili vodu trestiranu sa rever osmozom nemam i nisam nikad... ili kao u mom slučaju tresetom... imaš kupit granule treseta staviš u najlon čarapu pa u filter i tim mekšaš i kiseliš vodu... no sve ovisi i kakve če ribe iči unutra... one iz tvrdih ili mekih voda... zato pazi šta radiš... Samo da ti još napomenem nemoj kupovati PH minus jer time nečeš riješit ništa.. Bacanje novca totalno jer taj preparat če ti riješit stvar na nekoliko sati najviše 1 dan iopet če ti se sve vratit na prijašnje stanje...

Dalje... KHje mjerilo kapaciteta puferiranja vode.. a to znači da tiph se neče sniziti dok pufer ne bude u potpunosti zasičen... jer kh je povezan sa ph... ( i večatj viša ( kako bi rekla tj dovoljna karbonatna tvrdoča ti sprečava da ti se jako ne snizi ph i da se jako ne zakiseli...

Dalje:Zato pazi šta činiš i šta manje kemijanja i prčkanja... samo koliko se eto "mora"... šta se tiče kiseljenja i mekšanja velim sve ovisi šta misliš od ribica imati i tako prilagodit uvjete njima... e, da i ubaci maalo ma listič do dva suhe hrane za ribice u aq smrvi kroz prste i ubaci nek to padne dole iprotruli i time malo ubrzaš cikliranje... kad imaš CO2 nadam se da imaš i dovoljno bilja... noni CO2 nemože sve sam kod meen je morao pomoč i treset..prije nego dođu ribe provjeri stanje sa CO2 bitno da ti ne ide preko 20mg/I jer to možebit opasnost za ribe...znači moraš voditi računa kolika ti je koncentracija CO2 u vodi... Dalje... ako je biljni aq makni aktivni ugljen... koristi ga samo poslje lječenja riba ili ako je voda mutna da se kemijski pročisti na par dana i van s njim... Prvih 3 tjedna ne stavljaj tekuče gnojivo za bilje da alge ne buknu...

Edited by: duda

Offline zoky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
koji testeri?????
« Odgovori #14 u: Rujan 05, 2007, 18:53:00 poslijepodne »
koristim jbl-ove testere i zadovoljan sam njima
Sve što sastaviš raspadne se prije ili kasnije.

Offline edimar

• Punopravni član
koji testeri?????
« Odgovori #15 u: Rujan 06, 2007, 23:54:00 poslijepodne »
Ja sam ti najprije probao serine pa onda prodac - ove testere i nisam bio zadovoljan s njima. Sad već treću godinu za redom koristim tetrine testere i za mene su najbolji
Opatija, Rijeka

Offline Boby

• Punopravni član
koji testeri?????
« Odgovori #16 u: Rujan 07, 2007, 15:03:00 poslijepodne »
Eto danas sam opet mjerio pH i Kh....

pH 7.5

KH 11

Danas ću još staviti treset, pa ćemo vidjeti......Koliko dugo taj treset mora stajati????? Da li ga trebam maknuti kad se ph i KH spuste?????

Offline duda

• Punopravni član
koji testeri?????
« Odgovori #17 u: Rujan 07, 2007, 15:59:00 poslijepodne »
Treset u najlon čarapu stavi.. i onda šibni u filter... samo pazi da nebi naglo zakiselio i smekšao vodu.. treset se dodaje postepeno... dodavaj po maaalo jednom tjedno.. i testiraj vodu da znaš koliki su ti parametri.. kad dođeš do određenih parametara vode koji najbolje odgovaraju tvojim ribama više ne stavljaš treset.. a nit ga vadiš van.. ostavi u čarapi u filteru i tako drži... on če održavati te parametre... i neeč ti dalje mekšati i kiseliti vodu jer nečeš dalje ga dodavati... samo velim postepeno dodavaj... njega mjenjaš kad ti voda prestane bit više žućkasta... ikad vidiš da su parametri se povisili... ja stavljam novi treset na mojih 55 lit pa svakih 5 mjeseci otprilike...

Offline Boby

• Punopravni član
koji testeri?????
« Odgovori #18 u: Rujan 07, 2007, 16:07:00 poslijepodne »
Do sada si mi puno pomogla, puno ti hvala.....baš si super...

Offline duda

• Punopravni član
koji testeri?????
« Odgovori #19 u: Rujan 07, 2007, 16:10:00 poslijepodne »

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
koji testeri?????
« Odgovori #20 u: Rujan 07, 2007, 20:19:00 poslijepodne »
Duda zakon!

Offline fiuman 1980

• Punopravni član
koji testeri?????
« Odgovori #21 u: Rujan 12, 2007, 08:38:00 prijepodne »

Jeli netko probao Nutrafin testere? (nadam se da nisam sje.... s imenom)

Uzeo bih onaj koji mjeri GH i KH.

Poz
Forza Fiume ;)