E, koju sam glupost izveo.
Prošlu subotu su mi skalari ponovo napunili list ikrom. Kako moja žena svaki put šizi da bi uzgajala male skalarčiće, ovaj put sam popustio. Ajmo probat. Izvadio sam list iz zajedničkog akvarija i prebacio ga u mali (15 l), u kojem su samo dvije-tri kozice dvije kripte W.B. i malo java mahovine. Zamjenio sam i više od pola vode u malom s vodom iz velikog akvarija i kako nemam mikopur, ubacio sam par kapi FMCa. Temperatura se drži na 28 stupnjeva, svijetlo ne gasim, unutra je neki malecki filterčić i okrenuo sam mlaznicu da puše prema listu.
U ponedjeljak sam nabavio malenu pumpicu za zrak i artemiju.
Tu počinje moj pakleni plan, kako od slatkovodnog napraviti morski akvarij.
Da ne izmišljam kako zagrijati i osvijetliti flašu za artemiju, ubacio sam je u veliki akvarij. Litra vode u flaši od jamnice je taman dovoljna da je drži potopljenu do poklopca. Nije mi se dalo bušiti i silikonirati čep, nego sam šlaufec za zrak jednostavno ubacio u flašu, a da ne pobjegne, malo sam zarezao gornji rub flaše i utisnuo ga u zarez. To je sve skupa super obavilo svoj posao do danas, kada sam posrkao dobar dio vode da polovim male buhice za nahranit skalarčiće. Onda sam vratio vodu natrag i dolio još malo, što je ishlapilo.
Nije dugo prošlo kada me mali Mario pitao, tata, a zašto je flaša potonula?
Dakle, sve se to razlilo po akvariju. Nemogu reći da su ribe bile nesretne zbog artemije, ali tolika sol

Odmah sam zamijenio oko dvije trećine vode.
Eto, sad znam kako netreba uzgajati artemiju.
Odmah sam složio stalak kako treba, s grijačem i lampicom, jer naravno, malci su počeli plivati i vjerojatno hoće i jesti...