Kolovoz 14, 2025, 19:22:10 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: ljeto  (Posjeta: 2835 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kesten

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
ljeto
« u: Srpanj 16, 2007, 19:45:00 poslijepodne »
Dobar dan svima!

Moji su me prijatelji ugodno iznenadili poklonivši mi akvarij od 50 l i 2 kg vodenog bilja. Pročitala sam kul vodič za početnike i jedino što me muči je što krajem ovog mjeseca idem na more 3 tjedna. Pa me zanima kako da zbrinem svoje biljke prije no što postavim akvarij? I kako da zbrinem biljke kad odem na more? Mogu li one preživjeti toliko dugo u toliko malo vode?

Zahvalna početnica.

life is beautiful...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
ljeto
« Odgovori #1 u: Srpanj 16, 2007, 19:50:00 poslijepodne »

Stavi vodu lijepo u akvarij, sve postavi kako treba, podlogu, filter i posadi biljke, te ostavi akvarij da se ciklira - dok se vratiš, odradit će veliki dio cikliranja, a ti ćeš moći prije naseliti ribice!

Inače će ti bilje propasti - i ono treba kisik, vodu i filtraciju!

Inače: dobro nam došla! Puno sreće i puno pitanja ti želim!

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
ljeto
« Odgovori #2 u: Srpanj 16, 2007, 21:30:00 poslijepodne »
Pa totalno to kaj ti kolega veli, savršeno vrijeme da pustiš akvarij da se zaciklira... I još k tome nećeš biti u napasti da ubaciš ribice prije vremena   kao što sam ja bio...  
Pridružujem se i u dobrodošlici i želim ti što uspješniji početak (a i nastavak   ) bavljenja najljepšim (a i najzanimljivijim   ) hobijem na svijetu  
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
ljeto
« Odgovori #3 u: Srpanj 16, 2007, 21:41:00 poslijepodne »

kesten, dobrodošla!

Sadi bilje i uživaj. Bilo bi dobro samo da ti netko promijeni dio vode nakon dva tjedna godišnjeg. Zbog temperatura i zbog algica. Ali... Bilje preživi. Prije postave akvarija bilje možeš staviti u kantu vode, ali ne na duže od 2 dana jer će istrunuti.

Offline Lefty

• Punopravni član
ljeto
« Odgovori #4 u: Srpanj 17, 2007, 22:56:00 poslijepodne »
a dobro bi dosao timer preko godisnjeg (a i opcenito) da pali i gasi rasvjetu svaki dan u isto vrijeme

Offline kesten

• Novi član
  • *
ljeto
« Odgovori #5 u: Srpanj 18, 2007, 00:19:00 prijepodne »
sjajni savjeti.

vodeći se time, napravila sam hranjivu podlogicu, i preko toga šljunak. biljkice sam malo oprala. bez brige nije u deterdžentu. pa sam ih zapiknula s korjenjem. nisu sve imale korjenje, no valjda će nekima narasti. filter i grijač su postavljeni prema uputama proizvodžača. međutim, nigdje ne piše gdje je najbolja pozicija. uz bilje? što dalje od bilja? jedan nasuprot drugome? jedan uz drugog? i da, da li je tajmer apsolutno nužan? akvarij mi se nalazi na stolu na sjevernoj sstrani stana i nikad ne dolaze direktne zrake sunca. da ga ipak zagradim?

eto, malo mozgalica za vas stručnjake. hvalaaaaaaaaaaaaa.

life is beautiful...

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
ljeto
« Odgovori #6 u: Srpanj 18, 2007, 00:56:00 prijepodne »
Filter, ako nemaš neko bilje osjetljivo na jače strujanje vode (cabomba, npr.), možeš staviti uz biljke, a grijač bi ti trebao biti u položaju u kojem će pokraj njega proticati najveća količina vode (tako da je on može zagrijati), dakle uz filter, i to u struji... Tajmer ne moraš staviti ako će ti netko svaki dan paliti i gasiti svjetlo u isto vrijeme, ali jako je koristan  i nije skup, pa ak ti nije problem, stavi... I poslije ti dobro dođe...
Ako si sigurna da ti akvarij neće nikada biti izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti, nema potrebe za zamračivanjem strana...
I da, bravo zbog pažljivog čitanja priručnika... Vidi se da si ga dobro proučila...      
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
ljeto
« Odgovori #7 u: Srpanj 18, 2007, 08:52:00 prijepodne »
kolegice! Da, ako si iz Zagreba, imaš u bauhausu odlične tajmere za 29 kn na dalje!

Offline duda

• Punopravni član
ljeto
« Odgovori #8 u: Srpanj 18, 2007, 09:04:00 prijepodne »

Kesten dobro dosla!

Sta se tice bilja koliko sam procitala iz tvoga posta ti si ga samo malo oprala kako kazes. Eto neznam dali znas ali za ubuduce bilje kad bilo da kupujes ili dobijes od koga obavezno ga dezinficiraj u npr hipermanganu kojeg kupis u apoteci i onda ga isperes. Jer preko bilja mozes donest bolest u aq i time autom atski zaraziti ribice. i svakako nakon dezinfekcije isperi bilje i podrezi malo, malo korijenice i onda sadi. Sretno!

Offline Rastaman

• Punopravni član
ljeto
« Odgovori #9 u: Srpanj 18, 2007, 12:01:00 poslijepodne »
Dobrodosla, tajmer namjesti da ti je svjetlo upaljeno7-8 sati ta 3 tjedna.Kasnije mozes dignuti na 10-12 ovisnoo jacini svjetla.

Offline kesten

• Novi član
  • *
ljeto
« Odgovori #10 u: Srpanj 19, 2007, 16:05:00 poslijepodne »
obavijest o napretku...

oprala sam biljkice u hipermanganu, ali još nisam nabavila tajmer. all in due course.
sad mi je više manje sve jasno. no, naravno imam još pitanjce. sad su svi oko mene postali stručnjaci za dekoraciju i predlažu mi koje kakve nebuloze. no neki su me predmeti zaintrigirali. pa me zanima koje tvari smiju, a koje nikako ne smiju u vodu? npr, metal, staklo, tkanine...

thannnnnnnnnnks

life is beautiful...

Offline TILjO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • FaceBook profile
ljeto
« Odgovori #11 u: Srpanj 19, 2007, 16:13:00 poslijepodne »
Od tkanina ništa osim bilo kakvog konca kojim se pričvršćuje mahovina za drvo ili kamen, no za to može poslužiti i flaks iliti silk, silak. Metal nikako ne, otpuštati će hrđu, a i općenito nije dobar za ribe. Staklo možeš staviti ali ne sa oštrim rubovima na koje bi se ribice mogle porezati, no to spada u kič dekoraciju, pa će ti s vremenom dosaditi i htjeti ćeš što prirodniji izgled akvarija. Isto je sa bojanim (plavim, crvenim...) šljunkaom, plastičnim biljem i sličnim... I nikako nemoj stavljati školjke u akvarij.
Mama Africa

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
ljeto
« Odgovori #12 u: Srpanj 19, 2007, 19:08:00 poslijepodne »
Za dekoraciju korsti samo prirodne materijale i oblike (panjeve, kamenje), sve ostalo plastično i keramičko izgledat će kičasto i ružno. Prirodno uređeni akvarij je najljepši.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
ljeto
« Odgovori #13 u: Srpanj 19, 2007, 21:51:00 poslijepodne »

Citat: Elena & Davor
Prirodno uređeni akvarij je najljepši.

TO! Slušaj stručnjake!

Offline kesten

• Novi član
  • *
ljeto
« Odgovori #14 u: Srpanj 21, 2007, 02:12:00 prijepodne »
dakle, veš mašina i automobilska guma otpadaju... šteta...

može li onda bilo koji kamen? i bilo koje prokuhano drvo?

thanksić

life is beautiful...

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
ljeto
« Odgovori #15 u: Srpanj 21, 2007, 02:54:00 prijepodne »
Kamen ne bilo koji... Stvar je u tome da je kamenje vapnenačkog podrijetla topljivo u vodi... Dakle, povećava tvrdoću vode... A to nije dobro  za ribe ni za biljke (jedino ako ne misliš držati ciklide   )... Znači, svaki kamen koji misliš staviti u akvarij prvo provjeriš... To se radi tako da uzmeš malo solne (klorovodične, HCl) kiseline (ili bilo koje druge, do solne je najlakše doći, ima je u svakom dućanu, koristi se protiv kamenca) i kapneš na kamen... Ako se zapjeni, zaboravi na njega... Ako ne, može u akvarij... Samo ga onda dobro operi i prokuhaj prije nego kaj ga staviš u akvarij... Ali to već znaš...   I da... Kamenčići koji sadrže komadiće kovina u sebi isto ne bi trebali ići u vodu... Znači, ak se sjaje pod svjetlom ništa od njih...  
Sad, drvo... Uglavnom, ne smije biti nikakva crnogorica... Zbog smole... Drva koja sadrže u sebi eterična ulja (tipa ona sandalovina i to   ) isto ne... Neko drveće sadrži u sebi neke otrove... Npr. orah, oleander... Još neka možda... Ne znam točno... Još će ti netko reći... Da... Većina ljudi stavlja lozu... Pa ako misliš stavljati neki panj, to ti je najbolji (najjednostavniji poslije kupovanja) izbor... Samo provjeri prvo da li je bila špricana u zadnjih par godina...   Ribice su ti jako osjetljiva bića...   Najbolje je sa sjekirom otići u neki zapušteni vinograd i odabrati si trs...   Ili uvijek možeš otići u pet shop i tako kupiti panjeve koji oni prodaju... Uglavnom su to mopan ili mangrov... Jesu skupi, ali bar nije komplicirano...   Opet sam se raspisao... Sori  
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline kesten

• Novi član
  • *
ljeto
« Odgovori #16 u: Srpanj 25, 2007, 23:31:00 poslijepodne »
što se više raspitate to bolje! good for me.

biljkice su u redu, većina ih već pušta korijenje. publika: aaaaaaaaa...

no sad opet pitajna. prošlo je dva tjedna i vrijeme je da se voda promijeni. jedna je opcija da se ubaci odstajala voda iz pipe tretirana sredstvom protiv klora i teških metala kao što piše u priručniku. zanima me druga opcija. da li je moguće staviti neku izvorsku vodu kao što su Jana ili Bistra? a da li i mineralna dolazi u obzir? trebaju li one odstajati i da li se trebaju tretirati protiv klora i teškuh metala? I'm in quite a dilemma.

thanksić.

life is beautiful...

Offline frida lang

• Punopravni član
ljeto
« Odgovori #17 u: Srpanj 31, 2007, 22:14:00 poslijepodne »

e ovo nisam znala... i zato sad imam glupe puževe kojih se ne mogu riješiti

Citat: duda

Kesten dobro dosla!

Sta se tice bilja koliko sam procitala iz tvoga posta ti si ga samo malo oprala kako kazes. Eto neznam dali znas ali za ubuduce bilje kad bilo da kupujes ili dobijes od koga obavezno ga dezinficiraj u npr hipermanganu kojeg kupis u apoteci i onda ga isperes. Jer preko bilja mozes donest bolest u aq i time autom atski zaraziti ribice. i svakako nakon dezinfekcije isperi bilje i podrezi malo, malo korijenice i onda sadi. Sretno!

split