Kolovoz 21, 2025, 22:19:15 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Pomoć -jabučar, gnjezdo, podmladak  (Posjeta: 1935 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline maedusa

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http://mordorela.blog.hr
Pomoć -jabučar, gnjezdo, podmladak
« u: Srpanj 15, 2007, 21:19:00 poslijepodne »

Jabučari su napravili dva gnijezda. Jedno je još uvijek zaljepljeno. Drugo mi se otkačilo pa sam ga stavila da pluta na nekoj letvici. Danas nađem većeg puža kako to isto gnjezdo drži stopalom (pod vodom). Pokušavala sam skužiti šta radi, ali nisam uspjela. Sad je to gnjezdo upola manje (da li ga je napola pojeo??) i pluta po vodi. Po staklu plaze minijaturne spodobe od kojih 1-2 mm za koje ne mogu kužiti šta su. Ne vidim im kućicu pa ne znam dal su mladi puževi. Da nema tih gnjezda rekla bi da su neki crvi.

Molim vas pomozite: kako izgledaju mladi jabučari kad izađu i koliko budu veliki?

Šta se dešava s gnjezdom nakon što izađu?

Koliko dugo treba od polaganje jaja do izlaka mlenih?
Rijeka

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #1 u: Srpanj 15, 2007, 23:10:00 poslijepodne »

Jel to Lumen tata, ili možda mama?

Dakle, maleni izgledaju kao bijele kuglice koje plaze okolo, a za par dana ćeš već vidjeti malene kućičice. Od polaganja gnijezda do lijeganja beba je različito, od tjedan do dva tjedna (ne pitaj zašto, tako je kod mojih) a nakupinicu jajašaca najbolje ostavi tamo gdje su je izlegli, a ako padne u vodu, onda je stavi na neku daščicu...ne znam jeli puž pojeo, sumnjam, već mislim da su to blia prazna jajašca...

Kad bebe izađu, ili mama i tata popapaju gnijezdo, ili ga ti baciš---kako hoćeš!

Jedino, da te upozorim --- moja je Dora nakon silnog leženja jajašaca totalno potrošena - kućica joj strašno izgleda, jednostavno ne znam kako da joj pomognem, a sirota, nese jaja na normu - mogao bih imati već milijun beba, da sam pustio..... a spriječit je ne možeš....

Sretno!

Offline maedusa

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Srpanj 16, 2007, 19:50:00 poslijepodne »
Od jučer je gnijezdo potpuno nestalo, izgleda da je pojedeno. Nikako ne mogu skužiti tko je tata a tko mama: Lumen ili Forest al imam filing da bi netko mogo biti prekrten u Lumenku! Male ne vidim. Mora da su se rastrčali po akvaču. Još ću malo promatrati, pa se javim...
Rijeka

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #3 u: Srpanj 16, 2007, 19:56:00 poslijepodne »

.... nećeš skoro ni skužiti, tko je mama a tko tata, oni to tako tajnovito obave, da ništ ne skužiš, samo odjednom nakupinica jajčeka....

Gnijezdo je nestalo jer je pojedeno (što sumnjam) ili su se maleni izlegli, a ostatak se rastopio u vodi....

Želim ti svaku sreću s bebama! Ja moje izdvojim kod bebe ribe u akvarijić, da ih moji riblji monstrumi ne pojedu - a male škvadre koliko hoćeđ - nemam srca ih ukloniti, tako su slatki, no preplavit će mi stan kad krenu u istraživanje....

Offline sara16

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
« Odgovori #4 u: Srpanj 17, 2007, 12:18:00 poslijepodne »
Citat: babyboom

tako su slatki, no preplavit će mi stan kad krenu u istraživanje....

jedva čekam...
okolica Zaprešića

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #5 u: Srpanj 17, 2007, 13:52:00 poslijepodne »
samo čekaj, moram ih koji dan uslikat, da vidiš kako su smiješni kad se poredaju po staklu --- male debele loptice -- a beba Zlatica radi reda među njima - samo se zaleti s sva je oduševljena kad popadaju na dno - jadna mala, mislit će da je puž

Offline maedusa

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Srpanj 17, 2007, 16:30:00 poslijepodne »
Mislim da ću morat sabotirat sljedeće pokušaje ramnožavanja...
Rijeka

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Srpanj 17, 2007, 21:51:00 poslijepodne »

ne, ne---treba imati puuuuuno malih loptica koje se okolo kotrljaju!

zašto bih ja samo imao posla!