Kolovoz 16, 2025, 17:21:32 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Eto, akvarij je stigao i u moju sobu...  (Posjeta: 3126 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline MaxDestructo

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Eto, akvarij je stigao i u moju sobu...
« u: Srpanj 02, 2007, 17:48:00 poslijepodne »
Ovu temu sam otvorio s obzirom da cu imati hrpu pitanja, pa da ne otvaram stalno druge, tu cu stavljati pitanja i ono sto me zanima...

Svaki savjet je dobrodosao...

Ipak sam uzeo Juwel Rekord 60L... na njemu cu se uciti i upoznavati s carima ovog hobija... kasnije... (negdje oko kraja godine) planiram preci na 120tku ili 180tku...

E sad... prvo pitanje...

S obzirom da je akvarij nov... oprat cu ga... i onda krece cikliranje... e sad... pitanja...

1) Da li je moguce vrsiti cikliranje tako da recimo, prvi dan stavim samo sljunak (kamencice)... i vodu, ostavim tako 24 sata... i onda palim akvarij... pa nakon par dana dodam neki panj/drvce ili slicno... pa nakon par dana opet dodam biljkicu i tako... ili je bolje da sve postavim pa onda upalim i ostavim mjesec dana... (toliko planiram ostaviti da se ciklira...)

2) Da li da dodam nesto u vodu da se cikliranje ubrza, ili da ne dodajem nista osim tu i tamo malo hrane, i ostavim tako mjesec dana...

PUNO HVALA...

Once there was a child`s dream
One night the clock struck twelve
The window open wide
Once there was a child`s heart
The age I learned to fly
And took a step outside

N I G H T W I S H

Offline friski

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Koprivnica
« Odgovori #1 u: Srpanj 02, 2007, 18:05:00 poslijepodne »

1. Možeš ostaviti vodu 24 sata da klor ispari i onda upali akvarij. Ja sam odmah drugi dan posadio bilje i postavio panj unutra. Panj dobro prekuhaj, ja sam ga kuhao 3 dana po 6 sati tako da mi voda nije bila previše žuta.

2. Možeš dodati bakterije i sredstov za pripremu vode, ja sam koristio Nutrafinove proizvode.

Nakon što sam ostavio cilkiranje 3 i pol tjedna, testirao sam parametre vode i stavio unutra čistaće (Cordy, ancitruse i 2 botie da počiste puževe :).

Javi ako još što trebaš.

P.S. Ako posadiš biljke upali svetlo, recimo 10 sati sa 1 sat pauzom (5,1,5). Tu i tamo stavi malo hrane (par listiće) za prihranu bakterijica.

Juwel Rio 180 biljni, 3x30 W Gro-Lux+Aquastar, Nutrafin CO2, Juwel Reflektori
DIY 72l - Multići: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=43091.0
Kozinjak 38 l: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50506.0

Offline dzecevic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #2 u: Srpanj 02, 2007, 18:22:00 poslijepodne »
Nemoras cekati. Mozes i odmah upaliti filter. Ja sam cilirao prazan akvarij jedno vrijeme prije nego sam dodao sljunak i biljke...

Bit cikliranja je da se nakupe dobre bakterije u filteru. To moze sa i bez bilja. Najbolje bi bilo kada bi biljke odmah posadio i sve sredio, jer problem je malo saditi biljke i ostalo raditi, jer moras vaditi vodu van i gnjaviti se...

Mozes dodati dusikove bakterije, samo ja osobno sam protiv svake kemije u akvariju.

Pozdrav.

Offline ivanb

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Srpanj 02, 2007, 18:40:00 poslijepodne »

1 najvažnije je da filter radi neko vrijeme da se nakupi bakterijama

2 ja sam dodao sera nitrivec i čekao 8 dana

još nešto nemoj filter ubacivati u aq a da nisi vodu ostavio da ishlapi klor

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Srpanj 02, 2007, 21:12:00 poslijepodne »
Možeš sve stavit nutra osim ribica....i strpljivo ciklirati...bez obzira na dodavanje sredstava za ubrzavanje,nemoj biti nestrpljiv - radije pričekati malo, nego imati pomor ribica!

Offline Nikola5

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Srpanj 02, 2007, 22:17:00 poslijepodne »
Tu i tamo ubacis malo hrane za ribice da ti se bakterije brze razviju.
Bok

Offline riky&iwa

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Srpanj 03, 2007, 12:05:00 poslijepodne »

evo kako smo mi bili napravili - stavili tetrin supstrat, pa na to pijesak (draže nam je bilo nego šljunak), pa do pola nalili vodom iz pipe direkt, pa stavili tetra aquasafe - služi za pripremu vode, pa onda posadili 4 biljčice, nalili vode do kraja i dodali koliko još treba aquasafea, pričekali 15 minuta i upalili svjetlo, filter, grijač, nalili prema uputama nutrafinove bakterije, nakon 3 dana stavili mali prstohvat hrane, nakon sveukupno tjedan dana, stavljeni su gupiji i ancitrusi, pa onda još par biljčica, pa onda cory, pa nakon još tri dana platy i još par biljčica, i na kraju, jedan komad mopan drva, i na njega anubias, i nedavno jednu bettu unutra, a ostalo što smo radili na akvariju jest samo presađivanje biljaka jer upsjevaju i to je više manje to, od boleština smo nakon mjesec dana funkcioniranja akvarija imali neku, nemam pojma koju, to je izlječeno i sad već preko dva mjeseca (knock on wood), akvarij je ''stabilan'', biljke se i dalje razvijaju, a ribe su i dalje mokre