Srpanj 18, 2025, 09:01:32 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: odrzavanje biljaka  (Posjeta: 929 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline daddy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
odrzavanje biljaka
« u: Lipanj 20, 2007, 08:40:00 prijepodne »
Nakon dva mjeseca zakljucio sam kako bi bilo dobro malo podrezati moje biljke u akvariju, da ih malo rasirimo i smanjim njihovu visinu!

Rijec je o malom akvariju (Juwel 54L) u kojemu su Cabomba i Ludvigia narasle i krenule prema povrsini, prema svjetlu! Meni se ne svidja kako one rastu dijagonalno (sa straznje-desne strane prema sredini-lijevo)! Ja bi rado nih malo podrezao, smanjio im visinu da rastu uspravno i da od odrezane biljke posadim pa da dobijem gusci zasad!

E sada, kako skratiti gore navedene biljke? Da ih jednostavno odrezem (vjerovatno odmah nakon lista/grancice) i samo takve posadim u podlogu ili imate neki bolji savjet?

Dijagonalan rast je najvjerovatnije zbog toka vode koji proizvodi pumpa, malo sam okrenuo njen ispust da manje radi struju ali voda i dalje poprilicno jako cirkulira!!!

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
odrzavanje biljaka
« Odgovori #1 u: Lipanj 20, 2007, 11:47:00 prijepodne »
Cabombu možeš sigurno tako odrezati i slobodno upikni u podlogu...ja nju tako razmnažam jer je moji termti pojedu, pa nemrem nasmagati... Pretpostavljam da je s Ludvigiom ista priča... Samo stavi ispod nje (mislim da je dosta pola) tableticu za prihranu...

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
odrzavanje biljaka
« Odgovori #2 u: Lipanj 20, 2007, 11:56:00 prijepodne »
dijagonalni rast je zbog svjetla, biljka ide prema sredini gdje je smjestena lampa...
ZG,Vrapče

Offline daddy

• Punopravni član
  • **
odrzavanje biljaka
« Odgovori #3 u: Lipanj 20, 2007, 11:58:00 prijepodne »
znaci samo tako... ajde, da i ja nesto dobro pretpostavim!!!

Offline daddy

• Punopravni član
  • **
odrzavanje biljaka
« Odgovori #4 u: Lipanj 20, 2007, 12:00:00 poslijepodne »

Citat: Krajten
dijagonalni rast je zbog svjetla, biljka ide prema sredini gdje je smjestena lampa...
ne znam kako bi malo usmjerio svjetla vise prema straznjoj strani! morao bi neki reflektor nasaditi koji bi vise reflektirao prema iza, gdje su vise i gusce biljke! poklopac je monolux a njemu je straznja polovina poklopca zauzeta odjeljkom sa starterom pa se tamo neda staviti jos jedna lampa!

sada idem na uradi sam forum da sakupim nesto savjeta oko obogacivanja rasvjete akvarija!
Edited by: daddy

Offline mikica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
    • BH akvaristika online
odrzavanje biljaka
« Odgovori #5 u: Lipanj 22, 2007, 09:27:00 prijepodne »
Ma i ludwigiju slobodno zapiknes u podlogu ,ja svojoj nikad nisam stavljala nista posebno za rast .Njoj je potrebno mnogo svjetla ,kao i cabombi pa ako je to ispostovano nema razloga da ta biljka ne raste ko luda.