Kolovoz 17, 2025, 18:33:40 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Zašto su razlike?  (Posjeta: 976 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Zašto su razlike?
« u: Lipanj 02, 2007, 21:42:00 poslijepodne »

Povod za taj post dao mi je baš Irušnjak,kad je napisao u posu "Nije sve zalto" da se veličina ciklida iz prirode te u akvarijih puno razlikuje.

Moram reči,da je njegova tvrdnja sasvim ispravna,jer su i naučnici došli do saznanja,da se iste vrsteciklida u akvariju u odnosu na one iz prirode,razlikuju čak do 30%,naravno u korist onih u akvariju.

Naravno zašto do toga dodje?Odgovor je sasvim jednostavan i krije se u nekom redovitom režimu ishrane,a toga u prirodi nema.Naime,naučnici su dokazali,da samo jedno hranjenje u akvariju donosi ciklidima više hrane,negoli njihovoj brači u prirodu za par dana.Baš zbog toga se i preporučuje više manje umjereno hranjenje naših ljubimca.

Medjutim jedno dobro hranjenje akvarista donosi sa sobom i neke posljedice.Sad redovno i dobro hranjeni ciklidi ako se ih pažljivo pogleda djeluju nekako čudno ili imaju nabijeno telo,a male peraje ili imaju nabijenu glavu,da sve to nam ukazuje na činjenicu,da seu takvi ciklidi nenormalno razvijenio.No to je jedna strana,druga više zabrinjavajuča jesta ta,da se kod dobro hranjenih ciklida,unutarnji organi ne dostižu veličine tela i tako ti organi postaju jako opterečeni što opet znači krači vek naših ciklida.

Treči je aspekt prekomernog hranjenja taj,da se tovlejni ciklidi neče mrestiti,a to je opet neki negativan znak za akvaristu.

Usled toga neki profesionalni uzgajivači svoje ciklide ne hrane čak 3 dana u sedmici,kako bih ti isti bili mršavi i skloniji mreščenju.

I nakon svega toga ,činjenica,jedan put dnevno ali malo dolazi nam do punog izražaja.

i stvarno ciklidi su jako dobro adaptirani i primarno njihova zgrada zubiča,usna i samog tjela djeluje kao cjelina u prihvatanju ishrane u prirodi.Ciklidi su takoreči pokrili sve niše ishransjkog lanca i samim tim i sebi obezbedili dalji razvoj i progres.

U prirodi nema agresije medju ciklidima ,ali ako dodje vrsta ciklida,koja se hrani istom hranom kao i "domaći" ciklidi onda jeste proterivanje.

No sigurno su vam poznate neke snimke iz podvodnog sveta jezera malawi ili tanganjika i tamo se lepo vidi puno različitih vrsta ciklida,kako lepo grebu po skali i nema agresije,jer nka vrste jede one,dok druga vrsta jede druge alge.

No i to moram spomenuti i dužina akvarija jeste jedan od razloga same dužine ciklida,naravno trebaju nam adekvatni akvariji,kako bih nam ciklidi dostigli neku optimalnu dužinu i tu nema neke logike,ngeo veči je akvarij,veči če nam biti ciklid.

Naravno za kraj mogu još samo to dodati,da je vitalnost ,mrest,kondicija naših ciklida sasvim u našim rukama,budemo li barem kod ishrane siromašniji,a kod dužine akvarija kraljevski,ciklidi če nam to uzvratiti triputa u vidu obojenosti,mreščenja i aktiviteta.

Offline schox

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
Zašto su razlike?
« Odgovori #1 u: Lipanj 03, 2007, 09:32:00 prijepodne »

Ja svoje ribe hranim samo jednom dnevno ( dok ne prestanu dolaziti po još )i to svaki drugi dan. Naravno imam ipunoalgikoju oni stružu kao dohranu .

Radim tako zadnjih godinu dana i primjetio sam upravo to što Bojko kaže, da su aktivniji, izražajnijih boja( tetrapro color )i linija tjelai da se stalno mrijeste.

A hranu ima dajem raznoliku ali tertrapro je definitivno kod mene i njih favorit .Edited by: schox

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
Zašto su razlike?
« Odgovori #2 u: Lipanj 03, 2007, 10:59:00 prijepodne »
pa mislim da tetrapro color nije hrana za svakodnevno hranjenje biljojeda. bolje spirulina.

Offline Rossonero

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • Malawi & Tanganyika
    • Hrvoje Jukica Photography
Zašto su razlike?
« Odgovori #3 u: Lipanj 03, 2007, 11:03:00 prijepodne »
Tetrapro color je dovoljno ubaciti jednom do najviše dvaput tjedno... čak i spirulinu ne volim svaki dan ali ako moram birati, radije spirulinu.
Hrvoje - Split

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Zašto su razlike?
« Odgovori #4 u: Lipanj 03, 2007, 11:40:00 prijepodne »
Bojko, vidim da ne čitaš između redaka već si sve dobro objasnio i shvatio moju poruku iz druge teme, upravo mi je drago i vjera u tebe kao mentora sada je još veča. Kao što rekoh, iz blebetanja i onakvih postova nema ništa, a ako sada usporedimo situaciju vidno je oživjela rasprava na području ciklida i onoga zbog čega smo ovdje; pregršt tema koje čekaju na sve nas, POZDRAV ljudi  

Offline schox

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
Zašto su razlike?
« Odgovori #5 u: Lipanj 03, 2007, 11:45:00 prijepodne »

tetrapro color je u zagradi jer sam htio naznačiti što koristim za izražajne boje cichlida.

A hranim ih sa : tetra pro, tetra pro color, tetra pro vegetable, jbl granule, cichlid gran od dajane, spirulina, domači svježi grašak ( bez kože) , blitva , riccia suhai tetra delica fresh , kad se sjetim Edited by: schox

Offline lucas

• Punopravni član
Zašto su razlike?
« Odgovori #6 u: Lipanj 04, 2007, 01:30:00 prijepodne »

Koju bi preporučili hranu za Brichardije?

Uvijek sam ih hranio nekom osnovnom hranom u pahuljicama - u zadnje vrijeme (zadnjih godinu dana) sa Tetra PRO (Premium food for all tropical fish).
Druga hrana je bila od Nutrafina za diskuse (floating morsels- sitna tamnosmeđa zrnca)...

Brichardiji se nisu dosad bunili, ali ako ima nešto dokazano bolje, zašto ne?

Hvala

Edited by: lucas
Zagreb, Maksimir-Centar

Offline Marijana&Vjeko

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Zašto su razlike?
« Odgovori #7 u: Lipanj 04, 2007, 10:26:00 prijepodne »

Evo i ja sam počeo pomalo eksperimentirati sa malawi ciklidima. U ovom tanku imam 4 male cynotilapie afra, 5 komada melanochromis maingano i jedan labidochromis caeruelus(uskoro ću mu nabaviti jedno 4-5 ženki). Hranim ih jednom dnevno i to sa sitno smrvljenim bižima, spirulinama, i hranom u granulama (baš za ciklide). Kod mene su jedno 10-ak dana i sada trebaju rasti... Inače, svim svojim ribama mijenjam dio vode(20%) svakih sedam dana, pa sam tako i njima prije nekoliko dana promijenio.

Eh, da akvarij je veličine 200 litara. Nadam se da će to biti dovoljno za društvo...
ZADAR