Srpanj 23, 2025, 20:36:44 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: botia - pomoć  (Posjeta: 1279 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline toom

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
botia - pomoć
« u: Svibanj 29, 2007, 00:52:00 prijepodne »

kupio sam prije 15 dana jednu botiu cca 4-5cm i nikako da primjetim da sei približila puževima a kamoli da je kojeg smazala.

u čemu je problem? kako da je natjeram da radi svoj posao?
ribe su najbolji ljubimci -  nemoras kao ostalima davat vodu za pit

Offline elpresidente

• Punopravni član
botia - pomoć
« Odgovori #1 u: Svibanj 29, 2007, 01:02:00 prijepodne »

Ja sam imao dvije, sad imam jednu i nikad ju nisam vidio da jede puževe, što ne žnači da nisu...samo znam da je prva na površini kod hranjenja....

Moj laički zaključak bi bio da jede puževe kad nema drugo za jesti....

(neka me iskusni isprave ako griješim)

Offline friski

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Koprivnica
botia - pomoć
« Odgovori #2 u: Svibanj 29, 2007, 04:41:00 prijepodne »
Ja sam imao pun akvarij puževa kod cikliranja. S početka sam ih vadio ručno no bilo ih je sve više. Tada sam nakon 3 tjedna cikliranja među prvim ribama stavio 2 botie striate, puževi su nestali u nekoliko dana. U međuvremenu sam kupio još 3 botie. Niti traga puževima, no moje botie su u toku hranjenja uvijek na dnu i traže hranu. Znam samo da su mi se 2 botie kubotai skrivale nekoliko tjedana, no sada su živahne i igraju se po cijelom akvariju.

Koju vrstu botie imaš?

Juwel Rio 180 biljni, 3x30 W Gro-Lux+Aquastar, Nutrafin CO2, Juwel Reflektori
DIY 72l - Multići: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=43091.0
Kozinjak 38 l: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50506.0

Offline maedusa

• Punopravni član
    • http://mordorela.blog.hr
botia - pomoć
« Odgovori #3 u: Svibanj 29, 2007, 16:55:00 poslijepodne »
Ja nikad nisam moju vidjela da jede puževe, ali njihov broj je nago opao i ostao nizak.
Rijeka

Offline elpresidente

• Punopravni član
botia - pomoć
« Odgovori #4 u: Svibanj 29, 2007, 19:48:00 poslijepodne »
Koliko ja znam botia si uvijek ostavi zalihu puževa, nikad ne pojede baš sve....ako je to istina onda ona ne služi za istrebljenje puževa nego da drži minimalan broj.....

Offline murina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
botia - pomoć
« Odgovori #5 u: Svibanj 29, 2007, 22:30:00 poslijepodne »

Mozda se jos nije prilagodila? Botia je jatna ribica tj. bolje se osjeca kada je u skupini vise komada(3-4 min.),mozda da uzmes jos koju?

Jedno vrime sam ima u akv samo jednu botiu i bila je totalno neaktivna(stalno se skrivala), ali kad su akv.dosle nove botie(iako manje) ivelika je zivnila...

Kirnja,Split

Offline elpresidente

• Punopravni član
botia - pomoć
« Odgovori #6 u: Svibanj 29, 2007, 22:53:00 poslijepodne »

Ja imam jednu i jako je aktivna....prva je kod hranjenja....cijelo vrijeme pliva naokolo....

Ovisi od ribe do ribe....

Offline r101

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.dneven.com
botia - pomoć
« Odgovori #7 u: Svibanj 29, 2007, 23:08:00 poslijepodne »

Citat: elpresidente
Koliko ja znam botia si uvijek ostavi zalihu puževa, nikad ne pojede baš sve....ako je to istina onda ona ne služi za istrebljenje puževa nego da drži minimalan broj.....

kod mene je došlo do genocida  

Ja sam kupio dvije pred oko mjesec dana. Već nakon 3 dana više nije bilo puževa, a od onda niti jednog jedinog nisam vidio u akvariju. Samo u filteru ih nađem par kad čistim.
Uglavnom, kod mene se po cijele dane skrivaju iza filtera tako da ih skoro uopće nisam vidio od kad sam ih kupio. Niti kad hranim ih nigdje nema. Izgleda da su noći vesele u akvariju  

Offline toom

• Punopravni član
  • **
botia - pomoć
« Odgovori #8 u: Svibanj 30, 2007, 00:33:00 prijepodne »

Citat: friski
Ja sam imao pun akvarij puževa kod cikliranja. S početka sam ih vadio ručno no bilo ih je sve više. Tada sam nakon 3 tjedna cikliranja među prvim ribama stavio 2 botie striate, puževi su nestali u nekoliko dana. U međuvremenu sam kupio još 3 botie. Niti traga puževima, no moje botie su u toku hranjenja uvijek na dnu i traže hranu. Znam samo da su mi se 2 botie kubotai skrivale nekoliko tjedana, no sada su živahne i igraju se po cijelom akvariju.

Koju vrstu botie imaš?

koliko se razumijem imam "Botia macrachanta"
ribe su najbolji ljubimci -  nemoras kao ostalima davat vodu za pit

Offline friski

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Koprivnica
botia - pomoć
« Odgovori #9 u: Svibanj 30, 2007, 02:31:00 prijepodne »

Citat: r101
Citat: elpresidente

kod mene je došlo do genocida  

Ja sam kupio dvije pred oko mjesec dana. Veæ nakon 3 dana više nije bilo puževa, a od onda niti jednog jedinog nisam vidio u akvariju. Samo u filteru ih nađem par kad èistim.

Uglavnom, kod mene se po cijele dane skrivaju iza filtera tako da ih skoro uopæe nisam vidio od kad sam ih kupio. Niti kad hranim ih nigdje nema. Izgleda da su noæi vesele u akvariju  

Moje Botie su prava suprotnost tome. Stalno su u akciji i polude dok je vrijeme hranjenje. Također čim se približim akvariju sve se skupe i dolaze bliže. Sve u svemu to su mi najdraže ribice.

Da se nadovežem na puževe: jednom sam vidio kako je uhvatila puža i jednostavno isisala sadržaj iz kućice a prazna kućica je pala na dno. Jedino mislim da ne mogu pojesti velike puževe ako su botie još male.
Juwel Rio 180 biljni, 3x30 W Gro-Lux+Aquastar, Nutrafin CO2, Juwel Reflektori
DIY 72l - Multići: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=43091.0
Kozinjak 38 l: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50506.0