Kolovoz 16, 2025, 13:20:07 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: savjeti za RIO 180  (Posjeta: 3801 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ivano

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
savjeti za RIO 180
« u: Lipanj 14, 2007, 00:12:00 prijepodne »

Nakon detaljnog proučavanja priručnika( punjenje, bakterije, gnojiva, co2, rasvjete, filteri, biljke...), akvarij je odradio prazan 3 tjedna i sad sam ga počeo postepeno puniti ribicama. Trenutno su u njemu 10 neonki, 4 tetre, 3 platy-a, 5 gupi-a, 4 zebre, te 5 coridorasa i 2 ancitrusa. Molim za savjet da li je balans riba odgovarajući? Što bi mi još preporučili i gdje u zg ima dobar dućan sa ribama osim beluga i pet shopa? ZOO vili mi ne preporučujte. Napominjem da ne bih želio pretrpavati akvarij te da ne bude živčanih i agresivnih riba. Unaprijed zahvaljujem!

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
savjeti za RIO 180
« Odgovori #1 u: Lipanj 14, 2007, 00:23:00 prijepodne »
dobro dosao na forum.

Da ti odmah malo iskritiziram popis riba koje si ubacio. Mjesanje zivorotki i ikrasica je kako bih se izrazio ''not kul'' . Iako ce sve one zivjeti i nece biti nikakvog problema, iskusni akvaristi pokusavaju se odluciti recimo za ikrasice ili za zivorotke, ne oboje. Ako ces izbaciti zivorotke i ostati na tetrama ( i neonka je tetra) mozes slobodno doati jos riba. Ja na 160 l drzim oko 100 ak manjih jatnih ribica. Sve su to mire ribe, pa nema bojazni za zivcanocom ili agresivom. Sto se tice ducana. Belugo i Vili su ''the ducani'' u Zg, a u Pet centru ne bih preporucio kupovinu...jedino u nuzdi.

Lijep pozdrav

ZG,Vrapče

Offline riky&iwa

• Punopravni član
savjeti za RIO 180
« Odgovori #2 u: Lipanj 14, 2007, 01:41:00 prijepodne »

zašto ne želiš da ti se preporuča vili? imaš i tukano u sesvetama, pet centar ima dobar izbor opreme

i još jedno pitanje? zašto nije iskusnijima ''cool'' držati živorotke i ikrašice?

mislili smo da nije cool kada imas mješane akvarije, točnije da je cool kada imaš akvarij s ribama i biljkama s istog područja (npr. amazona) ili čak iz istog jezera, malo smo se zeznuli ili?

inaša opaska, tj. ono što smo primjetili, akvaristika u pet centru u drvinju (zagreb) je očajna, dok je u heinzlovoj prolazna ocjena, a u belugu sam vidio slučajeve kako mrtva riba, do pola izjedena i dalje u akvariju, a bette splendes u nekim čašicama od maksimalno 2 decipo cjele dane? WTF?!

iako je ovo ivano otvorio da mu se odgovori, mi bi zamolili dase još malo pojasni jer smo također početnici u akvaristici

i ako se ne varam, trebao bi treset staviti u fitlraciju ako držiš neonke, u biti to čini mi se da to vrijedi za sve tetre, da vole malo kiseliju vodu, molim da se ispravi izjava ako je kriva

Offline Krajten

• Punopravni član
savjeti za RIO 180
« Odgovori #3 u: Lipanj 14, 2007, 09:36:00 prijepodne »
tesko je objasniti zasto nesto to nije kul... Vjerojatno iz stilskih razloga...Sto se tice treseta, ukoliko je u akvariju pipovaca, tesko da ces tresetom smanjiti tvrdocu ili povecati kiselost. dodavanjem Ro vode i treseta to se moze postici, ali racunaj na obojenost vode, koju netko voli, a netko ne voli.

ZG,Vrapče

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
savjeti za RIO 180
« Odgovori #4 u: Lipanj 14, 2007, 15:19:00 poslijepodne »
One čašice u kojima drže Bette su ipak od litre a ne 2dcl. U Belugu i
Viliju nisam nikad vidio mrtvu ribu u 'izlogu', dok npr. u Pet centru
ili Zoo Kokolo vidim svaki puta kada prođem najmanje jednu. I mene isto
zanima ima li neki poseban razlog da se ne mogu držati zajedno
živorotke i ikrašice osim onog 'nije kul' sto meni i nije razlog.

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
savjeti za RIO 180
« Odgovori #5 u: Lipanj 14, 2007, 15:49:00 poslijepodne »

Evo da ja pokušam odgovoriti..Osim što nije cool (dobro kaže Krajten) živorotke i ikrašice (barem ove koje su nama u hr na ponudi) nisu iz istoga biotopa. Drugih razloga mislim da nema. Ako ikoga to tješi ja ih držim zajedno jer me za cool stvari odavno više nije briga...

Osim kad se slika za natjecanje, tada izvise živorotke..

Offline Krajten

• Punopravni član
savjeti za RIO 180
« Odgovori #6 u: Lipanj 14, 2007, 15:53:00 poslijepodne »
ima, a taj je da su to skupine riba koje zahtjevaju razlicite parametre vode, ukoliko im zelis priustiti sto idealnije uvjete drzanja. One ce naravno bez problema zivjeti i u vodovodnoj vodi, kao sto bez problema zive u svim prodavaonicama riba.
Ali zivorotke dolaze iz srednje Amerike i zive i u bocatim vodama, gdje je tvrdoca veca od one u amazonskim porjecjima gdje zive tetre i gdje je tvrdoca izrazito niska kao i ph.
Tako da teroretski ove dvije skupine riba trebaju razlicite uvjete u akvariju. A s vremenom i iskustvom vidjet cete da nitko od iskusnih akvarista ne mijesa i radi ''čuspajz'' od akvarija...

poz

ZG,Vrapče

Offline Krajten

• Punopravni član
savjeti za RIO 180
« Odgovori #7 u: Lipanj 14, 2007, 15:55:00 poslijepodne »
sorry renta, pisao sam kad si ti napisao...
ZG,Vrapče

Offline ivano

• Novi član
  • *
savjeti za RIO 180
« Odgovori #8 u: Lipanj 14, 2007, 19:28:00 poslijepodne »
ok... lijepo je vidjeti različita mišljenja i u svakom odgovoru se slažem sa nečim. platije i gupije sam uzeo čisto da malo razbiju jednoličnost crvenilom i šarenilom. mene u biti najviše zanimaju čistači. da li ih imam dovoljno na ovu litražu, odnosno da li se uzimaju po broju ostalih riba i koje bi mi savjetovali uz ove postojeće. za sredinu ću još najvjerojatnije uzeti jato crnih neonki i možda koju serpicu ili tetru. jako su zabavne i zaigrane...

Offline ivano

• Novi član
  • *
savjeti za RIO 180
« Odgovori #9 u: Lipanj 14, 2007, 19:37:00 poslijepodne »
eh da.... i što se tiče bilja... nove grane i mladice pri dnu akvarija su prekrasne zelene i bogate. što se ide više prema vrhu, lagano mi počinju žutjeti i sušiti se. kao da ih je sunce spržilo. u rasvjeti su power glo natrag i life glo naprijed. obje po 30w i juwelova sjenila na njima...

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
savjeti za RIO 180
« Odgovori #10 u: Lipanj 14, 2007, 23:56:00 poslijepodne »

Citat: Krajten
sorry renta, pisao sam kad si ti napisao...

Sve ok i slažem se naravno sa tvojim postom jedino kaj je koji put veći ćušpajz imati tetre izj. amerike i tetre iz Afrike(ili pak kilije)uz to i npr. razboreiz Azije zajedno a sve dolaze iz drugih biotopa nego npr. koji ciklid i tetre iz j.amer. Jer iskreno većina nas i ima takav ćušpajz a da nije niti primirisao živorotke...tako da je upitno "iskusniji akvarista", više bih rekao akarista koji pazi na stil i želi imati kolko tolko autentičnu kopiju biotopa. Mislim da ako su s mjerom (kvantitativno) ubačene ribe da nije veliki bad...

Osim toga mislim da smo i pod sve većim utjecajem natjecateljskih akvarija gdje suci ne toleriraju mješanje riba iz razl. podneblja...ali da one sve zajedno mogu i te kako lijepo živjeti je činjenica jer današnje tetre i razbore nisu više iz izvornih voda pa i nisu toliko zahtjevne kao divljaci...

Ja npr. obožavam svoje švertove wagtail i priznajem uopće nisam cool...
Edited by: Renta

Offline Krajten

• Punopravni član
savjeti za RIO 180
« Odgovori #11 u: Lipanj 15, 2007, 00:07:00 prijepodne »
ma stari ..biti kul uopce vise nije kul
ZG,Vrapče

Offline ivano

• Novi član
  • *
savjeti za RIO 180
« Odgovori #12 u: Lipanj 15, 2007, 15:03:00 poslijepodne »
bi bih zahvalan ako bi neko konkretno odgovorio na moja postavljena pitanja i problem sa biljem...

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
savjeti za RIO 180
« Odgovori #13 u: Lipanj 15, 2007, 15:19:00 poslijepodne »

Ogovorio ti je Krajten u drugom postu ove teme. Od dućana imaš još Tukano na Slavonskoj aveniji preko puta Merkura.

A za biljke očito da im nešto fali...možda mikro i makro elementi, možda CO2..nisi napisao da li dodaješ gnojivo...Edited by: Renta

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
savjeti za RIO 180
« Odgovori #14 u: Lipanj 15, 2007, 15:25:00 poslijepodne »

Citat: Krajten
ma stari ..biti kul uopce vise nije kul

.. zato ja budem sa rasboricama stavio patuljaste gupiće i baš si budu super :)
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Krajten

• Punopravni član
savjeti za RIO 180
« Odgovori #15 u: Lipanj 15, 2007, 17:12:00 poslijepodne »
a ne endler guppyji su definitivno kul
ZG,Vrapče

Offline Salem