Svibanj 09, 2025, 20:02:36 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Trbušna vodenica, problem nakon ...  (Posjeta: 1219 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline goran_2711

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Trbušna vodenica, problem nakon ...
« u: Svibanj 12, 2007, 23:11:00 poslijepodne »
Divje najproždrljivije ribe su se vjerojatno razboljele od pokvarene smrznute hrane (prekasno sam skužio da hrana ima neugodan miris). Rijeć je o ženki guppya i ženki platya. Već drugi dan nakon hranjenja pokvarenom hranom sam primjetio neprirodno ponašanje, posumnjao na bolest i pronašao vjerojatni uzrok. Bactopur je bio spreman za upotrebu, ali karantenski aq nije. Falio je grijač. Prošlo je nekih 3-4 dana dok ga nisam nabavio, što je za guppicu bilo prekasno. Platyca je nekim čudom doživjela poćetak ljećenja. Tretman Bactopurom i kuhanje na 28,29C je podnjal dobro. Zbog šoka (promjena okolin, povišena temp.) čak je okotila pedesetak malaca, od kojih su neki i preživjeli. Trbuh joj se smanjio, poćela je normalnije plivati. Iako je bila malo bljedunjava vraćena je u glavni aq. Od onda ima dana kada samo ćami zavućena u neku rupu, a ima dana kada veselo pliva i ćak pokušava jesti, ali sve što uzme u usta odmah i ispljune. Ako raćunam od poćetka bolesti već gotovo 2 tjedna nije ništa jela.
Mogu li kako pomoći svojoj ribici ili sam joj lijećenjem samo produžio muke?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #1 u: Svibanj 12, 2007, 23:26:00 poslijepodne »
čini mi se da to nije trbušna vodenica...onda bi ti i druge ribice već pokazivale znakove bolesti...ja bih je ponovno odvojio i proveo novi postupak liječenja, možda si je prerano vratio natrag...

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Svibanj 12, 2007, 23:29:00 poslijepodne »
Jesi siguran da je trbušna vodenica?ako je trbuh napuhan, jesu joj perajice skupljene, dali se zadržava ispod površine vode? daj malo prouči bolje, da nebude kriva dijagnoza pa se lječi krivim ljekom, jeli joj anus upaljen? ako si siguran da je vodenica btno da se na vrijeme to otkrije jer ako se bože očuvaj otvori trbušna šupljina onda češ morat sve maknut iz aq ikrenut otpočetka isve dezinficrati. Ako je kako veliš vodenica probaj sa medazolom uzmi onaj od 250 mg.inače se capillaria znala s tim izlječit, istina da neuspije uvjek nažalost. promjeni jedno pa oko 1/3 vode tretirane s aquasafe stavi temp ah več vidim da je dignuta temp ok onda, i uzmi u čašu te aq vode istavi jednu tabletu od 250 mg i rastopi je i izlij po ag, jedna tableta od 250 mg ide na 50 lit vode. Pusti jedno 3 do 4 dana i držim fige! javi i sretno!

Offline goran_2711

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Svibanj 13, 2007, 00:11:00 prijepodne »
Niste me skužili. Riba je imala sve te siptome. Nakon Tretmana bactopurom i visokom temp svi simptomi su nestali, osim stisnutih peraja i malo je bljedunjava. No nažalost mislim da je lijećenj poćelo prekasno, te da su zbog toga nastala neka oštećenja zbog kojih riba ne jede ili uzme hranu i odmah ju ispljune. Pitanje je da li ima spasa sda u ovom novonastalom stanju?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Svibanj 13, 2007, 12:21:00 poslijepodne »

ako je tako...bojim se (imao sam tako jako bolesnucrvenkapicu, na žalost, nije uspjela ozdravit, iako je imala fazu kad smo se jako poveselili)...samo, svakako je vrati u karantenu i liječi dalje, pa ako bude dobro, svi ćemo se radovati, a ako ugine, neće biti opasnosti da zarazi ostalu ekipu...

držim tebi i njoj od srca palce!

Offline goran_2711

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 14, 2007, 12:59:00 poslijepodne »
Dobro, ali kako da ju lijećim? Riba više ne pokazuje simptome stare
bolesti. Štoviše danas lijepo pliva i boja joj se malo povratila.
Nažalos perajice su joj još uvijek stisnute i ne jede. Jako je meršava
i bojim se da će jadnica umrijeti od gladi pored hrane koju redovito
dobiva.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #6 u: Svibanj 14, 2007, 13:04:00 poslijepodne »
ja bih je izdvojio, normalno hranio da se udebeli (kad je sama ima priliku jednostavnije doć do hrane), i davao joj pol količine bactopura, za svaki slučaj...i tako bi pratio stanje jedno tjedan dana, ako bude sve ok...onda natrag doma...

Offline goran_2711

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 14, 2007, 16:19:00 poslijepodne »
Hm, kad ju izdvojim u karantenski aq samo se stisne u čošak i ne miće se. Mislim to je normalna reakcija (šok...), Ali u glavnom aq ona barem pliva, čak se i bori za hranu. Štoviše uopće joj nije problem doć do hrane, ali sve što uzme u u sta to i ispljune.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #8 u: Svibanj 14, 2007, 21:45:00 poslijepodne »
svašta...svejedno, ja bih je izdvojio, stavio možda malo sredstva za smirenje u vodu, dok se ne prilagodi i liječio...ta uginut će ti od gladi...ne daj Bože!...očito da su problemi s probavom i crijevima (jel kaka?)...dakle, nešto protiv parazita joj treba dati, jer mi se sve čini da bi moglo biti to...da ne copram