Srpanj 30, 2025, 08:12:07 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Novi filter medij  (Posjeta: 2185 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Thanatos

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Novi filter medij
« u: Lipanj 21, 2004, 22:33:00 poslijepodne »

Nakon kojeg vremena je potrebno promijeniti filterski medij (koristim fluval 1plus u koji ide jedino spuzva) te na koji nacin? Da li samo ubaciti novu spuzvu ili ima nekih predradnji radi sto brzeg nastanjivanja bakterija..? Thx!

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
Novi filter medij
« Odgovori #1 u: Lipanj 21, 2004, 23:22:00 poslijepodne »
Imas razlicitih sredstava koja se koriste kako bi se bakterije sto ranije naselile pa koristi to.

Offline sax

• Punopravni član
Novi filter medij
« Odgovori #2 u: Lipanj 22, 2004, 00:33:00 prijepodne »
 Izvadis filtr iz akvarija ,rastavis ga . Uzmes kantu sa akvariskom vodom i u njoj ocistis filter ( dobro izmices spuzvu). Sad rotor i plasticne djelove operes pod pipom. Uzmes novi filter materjal isperes ga pod vodom iz pipe. Satavis filter sa novim f. materjalom. Ubacis ga u kantu sa onom "prljavom" vodom i pustis da radi sat dva.  Stavis ga u tank i to je to.
Tako sam ja prije radio sada imam spuzvu od manjeg unutarnjeg filtera u staklenom filteru tako da mi je uvjek spreman zlu netrebalo.

Offline shadow_x

• Punopravni član
    • http://www.google.com
Novi filter medij
« Odgovori #3 u: Lipanj 22, 2004, 02:01:00 prijepodne »

sto se tice te spuzve ja mislim da se ona nebi trebala tak "cesto" mijenjat. Mislim da bi ti jedna te ista spuzva mogla trajat cak i kojih godinu do godinu i pol ak ne i duze. sam je isperes dobro u akvarijskoj vodi i to ti je to, sljaka dalje normalno bez ikakvih problema. Ak mislis bas uzet novu onda napravi ovak kak ti je sax predlozio al kazem ti stvarno nema potrebe da kupujes novu. neki mijesaju spuzvu i onu vunu il vatu koji je vec kura*, ak je to vata onda uzmi novu al ak je bas spuzva onda ti netreba ko sto sam vec reko

Offline sax

• Punopravni član
Novi filter medij
« Odgovori #4 u: Lipanj 22, 2004, 20:17:00 poslijepodne »
Ma spuzva moze drzat godinama prije nego sto se treba mjenjat. Obicno se spuzva smanji sa vremenom (godinama) pa je voda moze zaobilazit.
 Ja sam samo napisao  postupak opcenito kako mozes imat zaciklirani filter sa novim medijom bez nekog cekanja.

Offline Zoran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Novi filter medij
« Odgovori #5 u: Lipanj 22, 2004, 21:10:00 poslijepodne »
kad sam uzimao spuzvu zadnji put tip mi je u shopu reko da ta spuzva ima u sastavu nesto sto izvlaci neku kemiju iz vode, ali nemogu se sjetiti sta
Rijeka/Hrvatska

Offline Force

• Punopravni član
Novi filter medij
« Odgovori #6 u: Lipanj 22, 2004, 23:24:00 poslijepodne »
Pa to je onda spuzva sa aktivnim ugljenom, ali se u biti pod spuzvom misli na ono drugo sto se mjenja mozda jednom u godini dana.

Preporuca se medije za filtraciju kao sto su vata i tome slicno mjenjati na tjednoj razini, spuzve se samo malo isperu jednom u mjesec ili dva.

Offline Beli

• Punopravni član
    • http://www.greenhousemm.com
Novi filter medij
« Odgovori #7 u: Lipanj 23, 2004, 05:24:00 prijepodne »
Force, nikako prati filter nedeljno.
Evo kako ja radim:
Filter mi je eheim 2213. U njemu su slojevi (br 1 je donji, na ulazu vode).
1. Perlon vata
2. Eheim mousse sundjer
3. EHFI substrate
4. Eheim mousse sundjer
5. Treset
6. Eheim mousse sundjer

Kako perem: svakih 3 nedelje na sledeci nacin:
Izvadim medijski kanister i operem telo filterskog kanistera. Otvorim medijski, i pocnem da vadim medije. Dodjem do perlon vate, nju bacim u kantu, operem medijski kanister i stavim novu vatu. Onda sve ono lepo vratim nazad.
NIKAKO NE PEREM POD CESMOM... Hlor, ubija bakterije.. taman sam lepo naselio substrate, sad da ih ubijam, pa ne ide...

Kad dodje vreme za promenu substrate-a (6 meseci) ili treseta (2 meseca), promeni se samo polovina medije, da bi se nova polovina brzo naselila bakterijama.
S postovanjem
Emil Beli

Offline Force

• Punopravni član
Novi filter medij
« Odgovori #8 u: Lipanj 23, 2004, 20:28:00 poslijepodne »
Beli pa ko ti veli da perem filter nedjeljno, ja ti govorim ono sto preporucaju u Juwelu a to je da onaj gornji dio koji izgleda kao vata ali nije i sluzi za rijesavanje najsitnijih cestica i iskljucivo mehanicku filtraciju, o tom ja pricam.

Mislim ja ga ne mjenjam 1 tjedno zato sto mi je preskupo ali je cinjenica da cim stavim novi sloj tj komad toga da voda dobije na bistirini tj nema onih sitnih cestica po povrsini.

Evo drzim u ruci kutiji to ti se zove Filterwate ili ti filter vata.

Offline Beli

• Punopravni član
    • http://www.greenhousemm.com
Novi filter medij
« Odgovori #9 u: Lipanj 24, 2004, 16:56:00 poslijepodne »
Perlon sasvim dobro radi posao a jeftin je. Mehanicka filtracija je to, samo odrstraniti krupnu prljavstinu.
Sitnu nikad ne mozes jer bi morao da stavis filter za kafu, a onda nema protoka..
Znaci, perlon je dovoljan.

A sto se bioloske tice, to je vec druga pesma, ali i najbitnija.
S postovanjem
Emil Beli

Offline Zoran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Novi filter medij
« Odgovori #10 u: Lipanj 24, 2004, 20:27:00 poslijepodne »
nije aktivni ugljen unutar spuzve, ali neznam sta je.
Rijeka/Hrvatska