Srpanj 22, 2025, 05:41:52 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Zeleni podloga!  (Posjeta: 2581 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline wuga

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Zeleni podloga!
« u: Travanj 15, 2007, 12:17:00 poslijepodne »
Pozdrav!

Akvarij mi se ciklira 2 tjedna i po podlogi se poćela pojavljivati zelena, najvjerojatnije, alga! Ima li kakvog rješenja za to!?

Kamenčići su pozelenili i nije ih ljepo gledati!

Trnovec/Varaždin/Hrvatska
ribe su zakon!!

http://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=23795&PN=1

Offline bobialf

• Punopravni član
Zeleni podloga!
« Odgovori #1 u: Travanj 15, 2007, 12:33:00 poslijepodne »
to je normalna pojava kod novih aqvi.usisaj podlogu i promjeni vodu.ps.opet ce se pojaviti ali s vremenom nestaje.

Offline doktor

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
Zeleni podloga!
« Odgovori #2 u: Travanj 15, 2007, 12:40:00 poslijepodne »
Jel se to uvijek mora dešavati?
U radu je spas!

Offline vincent

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Zeleni podloga!
« Odgovori #3 u: Travanj 15, 2007, 12:57:00 poslijepodne »
nemora, ali često kod novih akvarija....imate dobar članak o algama na naslovnoj...pročitajte!
"Biti lud ima i svojih prednosti, kojih su samo luđaci svjesni."

Offline bobialf

• Punopravni član
Zeleni podloga!
« Odgovori #4 u: Travanj 15, 2007, 20:02:00 poslijepodne »
vecinom se desava posto se bijotop nije uspostavio u cjelini

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Zeleni podloga!
« Odgovori #5 u: Travanj 15, 2007, 21:22:00 poslijepodne »
Alge su sastavni dio SVAKOG akvarija i prirodnog biotopa. Ne treba paničariti zbog pojave algi u akvariju - one su na kraju krajeva pozitivni čimbenik jer troše za ribe štetne tvari iz vode i na taj je način pročišćavaju (slično kao i biljke). Druga je stvar ako alge dobe bitku protiv bilja - onda akvarij izgleda ružno (većini nas koji bismo htjeli lijepo bilje i "čiste" akvarije). Normalno je da u akvariju u kojem biljke tek traže svoje mjesto (prilagođavaju se uvjetima) i još nisu krenule kako spada sa svojim rastom alge pronalaze načine da se proguraju. Ako akvarij gusto zasadimo biljem postoji velika šansa da će bilje dobiti bitku protiv algi. Wuga, ti nemaš tepih od bilja, nego srednje gusto zasađen akvarij. Normalno da će se alge uhvatiti za kamenje koje je izloženo svjetlosti. Da je umjesto kamenja bilje (biljni tepih) alge bi se hvatale za biljke, ali biljke rastu i mi ih podrezujemo (i tako se djelomično rješavamo algi), a ako ih je puno onda uzimaju hranu algama tako da se one ne stignu razmnožiti. Nemoj očekivati akvarij bez algi. Svi imaju alge, samo oni koji uspiju u stvaranju ravnoteže u akvariju imaju alge pod kontrolom. Čak i akvariji bez bilja mogu biti s vrlo malo algi, ali to su zreli akvariji s vlasnicima koji vode računa o održavanju. Daj da ti se akvarij ustabili i nabavi čim više bilja. Možeš kamenčiće s algama jednostavno okrenuti i algama koje su se nahvatale uzeti svjetlo - tako ćeš ih se djelomično rješiti.

Offline murina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
Zeleni podloga!
« Odgovori #6 u: Travanj 15, 2007, 23:30:00 poslijepodne »

Ako ti smetaju smanji rasvjetu! Meni osobnose ta pojava sviđa, uostalom to je normalni proces cikliranja...
Kirnja,Split

Offline wuga

• Punopravni član
Zeleni podloga!
« Odgovori #7 u: Travanj 16, 2007, 17:59:00 poslijepodne »

Citat: murina

Ako ti smetaju smanji rasvjetu! Meni osobnose ta pojava sviđa, uostalom to je normalni proces cikliranja...

I meni to toliko ne smeta ali se širi na veliko kamenje i sav moj trud oko traženja, ribanja i pranja ljepog kamenja mi propada na očigled! Još na podlozi ok ali se širi sve po kamenju i postaje zeleno!

Od danas smanjujem svjetlo na 10 sati, možda i na 9!

Pobjedit ću ja te alge!

Trnovec/Varaždin/Hrvatska
ribe su zakon!!

http://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=23795&PN=1