Kolovoz 26, 2025, 21:04:27 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: htio bih poceti sa morskim aqvom  (Posjeta: 3032 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bobialf

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
htio bih poceti sa morskim aqvom
« u: Siječanj 21, 2007, 11:48:00 prijepodne »
decki ja se vec dugo bavim aqvarijima a oduvjek mi je zelja bila da imam jedan morski ne velik ali lijep.pa bih vas molio za pomoc u slaganju odnosno u nabavki filtera i druge opreme koja je uz sve to potrebna.molim za pomocpotrebni su mi vasi savjeti

Offline bobialf

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Siječanj 21, 2007, 12:07:00 poslijepodne »
posto se za sada jos bavim ciklidima u malo vecoj razini pa se nadje i koji tank viska pa sam planirao za pocetak tank uzeti od 60l.molim pomoc

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
« Odgovori #2 u: Siječanj 21, 2007, 12:11:00 poslijepodne »
za pocetak taj tank nije dobar jer je premali i tesko ces odrzavat zeljene parametre u njemu.
prosurfaj malo po forumu i naci ces dosta informacija o potrebnoj opremi i ostalom vezanom za morski akvarij.

Split / Hrvatska

Offline bobialf

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 21, 2007, 17:01:00 poslijepodne »
ma prosvrljao sam i opet nista nisam skuzio

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #4 u: Siječanj 21, 2007, 18:06:00 poslijepodne »
Moj savjet ti je da ako kreces, da krenes kvalitetno.
Tojest, ako imas neki akvarij koji bi htio iskoristiti za more, prodaj ga i napravi novi akvarij po odgovarajucim dimenzijama i sa preljevom.

Priskrbi si adekvatnu rasvjetu(t5 lampe) , adekvatne reflektore(suludo je rasipati svjetlo), dobru povratnu pumpu od cca 2000l/h i naravno pumpe za cirkulaciju, te adekvatno kamenje i koraljni pijesak.

Ukoliko bas zelis krenuti sa akvarijem od 60litara, onda ti savjetujem da za njega nabavis hang-on filter, da složiš cca 2*24W t5 lampe sa reflektorima, da nabavis 5cm pijeska te 5kg poroznog živog kamenja.
U hang on filter ubaci aktivni ugljen od SERE, a po4 remover po potrebi.

Sve to fino cikliraj, a poslje malo po malo.

Od koralja mogu unutra svi softyici, eventualno nesto manjih LPS koralja, a SPS za pocetak probaj izbjegavat.
Ribe su ti ovdje gadno uskracene, pa ako oces uzmi ili jedan par klaunova, ili mozda 2-3 manje ribice tipa goby, blenny, firefish... itd.

hope it helps!

Offline bobialf

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 21, 2007, 19:53:00 poslijepodne »
i dalj koji mi pripadajuce pumpe i itd.treba

Offline Ars

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #6 u: Siječanj 21, 2007, 21:36:00 poslijepodne »
slažem se s stinom..

al mala ti je razlika između 60 i 100L u cijeni a 40L extra je plus naravno..
najbolje ti je napravit closed loop s pumpom da nemaš tehnike u njemu, po meni 3.000 L/h pumpa, mali vanjski filter (po4 remover i ugljen) s onim nastavkom koji skuplja površinski sloj a mal je pa ne smeta oku i naravno skimmer..

dosta njih ne stavlja skimmer u nano a neki da.. ja sam ZA skimmer.. imam nano, imam skimmer, ne mogu zamislit svoj sistem bez njega jer olakša akvarij prilično dobro.. korilje se trebaju i hranit čemu skimmer opet pomogne da višak izbaciš.. imaš jeftino sada skimmera za nabavit..

rasvjetu je stina rekao i to je to.. ja bi samo preporučio overtank da staviš.. ili diy ili kupovni al da bude overtank.. olakša posao strašno a liti ćeš lakše hladit akvarij..

ja jedino ne bi stavljao debeli sloj pijeska.. po meni bi se deblji sloj pijeska treba trebalo osviješit s friškim tu i tamo a kad je ispod kamenja onda je užasno naporan posao, kako za tank tako i za vlasnika.. za to postoji tkz. remote mali tank koji spojiš s sumpom ili akvarijem u kojem se nalazi deblji sloj pijeska.. al to je sad nova priča..

simple verzija 100L nano reefa koja može funkcionirat i s sps-ovima, lps-ovima, itd.. a u 100L već možeš nać 2-3 zgodne ribe

naravno postoji i kompliciranija verzija, tj. s više detalja i dodataka.. rupa bez dna..

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
« Odgovori #7 u: Siječanj 21, 2007, 21:43:00 poslijepodne »

Citat: Ars

naravno postoji i kompliciranija verzija, tj. s više detalja i dodataka.. rupa bez dna..

e baš to

Offline bobialf

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 22, 2007, 22:43:00 poslijepodne »
stina bas si mi puno pomogao.uzmi primjer od arsa i opisi ga ili nesto bolje dodaj ili se makni iz foruma hvala do sada na pomoci decki.

Offline bobialf

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 29, 2007, 21:42:00 poslijepodne »
dajte decki pomagajte bas imam tu vonju za jednim uredjenju morskog aqve.kao vec receno imam jedan viska o 60l sa rasvjetlom i poklopcom do skora je bio namjenjen za mlade ciklide pa molim kako bi se to moglo preurediti.i sto jos treba dodatnog za sve to.molim potpun opis ako moze u detalje,napominjem novisam u to smijeru.

Offline blue

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 29, 2007, 21:54:00 poslijepodne »
Jednostavni morski akvarij (s klaunima ,damselima ,wrase te jednostavnijim mekanim i tvrdim koraljima ) radis malo fali isto kao i slatkovodni .Za filtraciju uzmi aqua clear 300 ili 500 (veci je bolji radi cirkulacijke )hang on filter i u njega stavi kvalitetni ugljen i rowa phos ,taj filter u tom akvariju daje sasvim odlicnu cirkulaciju i kompletnu filtraciju .
Za rasvijetu stavi 3 x 24 ili 4 x 24 w T5 lampe sa spektrom za morske akvarije (ati blue plus i ati aqua blue special je dobra kombinacija ) .
Na dno stavi live sand ili aragonitni pijesak male granulacije (1 -3 mm ) ,nabavi reef keramiku ili 2 -3 kg kvalitetnog premium live rock .

I to je to ,ne treba nista specijalno niti komplicirano .

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #11 u: Siječanj 29, 2007, 23:13:00 poslijepodne »
sorry ako upadam u temu...

blue o kakvom akvariju se prica (dimenzija) i recimo sa ovim sta si nabrojao koliko bi to doslo kostati?

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
« Odgovori #12 u: Siječanj 30, 2007, 09:18:00 prijepodne »

Citat: bobialf
stina bas si mi puno pomogao.uzmi primjer od arsa i opisi ga ili nesto bolje dodaj ili se makni iz foruma hvala do sada na pomoci decki.

Sorry kaj sam ti loše pomogao , budem ja odjebal od foruma

Citat: ja napisao
Priskrbi si adekvatnu rasvjetu(t5 lampe) , adekvatne reflektore(suludo je rasipati svjetlo), dobru povratnu pumpu od cca 2000l/h i naravno pumpe za cirkulaciju, te adekvatno kamenje i koraljni pijesak.

Ukoliko
bas zelis krenuti sa akvarijem od 60litara, onda ti savjetujem da za
njega nabavis hang-on filter, da složiš cca 2*24W t5 lampe sa
reflektorima, da nabavis 5cm pijeska te 5kg poroznog živog kamenja.

Citat: blue
Jednostavni morski akvarij (s klaunima ,damselima ,wrase te
jednostavnijim mekanim i tvrdim koraljima ) radis malo fali isto kao i
slatkovodni .Za filtraciju uzmi aqua clear 300 ili 500 (veci je bolji
radi cirkulacijke )hang on filter i u njega stavi kvalitetni ugljen i
rowa phos ,taj filter u tom akvariju daje sasvim odlicnu cirkulaciju i
kompletnu filtraciju .
Za
rasvijetu stavi 3 x 24 ili 4 x 24 w T5 lampe sa spektrom za morske
akvarije (ati blue plus i ati aqua blue special je dobra kombinacija ) .
Na
dno stavi live sand ili aragonitni pijesak male granulacije (1 -3 mm )
,nabavi reef keramiku ili 2 -3 kg kvalitetnog premium live rock .

doviđenja.

Offline Brada

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 75
  • Brada
    • My Reef Aquarium
« Odgovori #13 u: Siječanj 30, 2007, 09:19:00 prijepodne »

Citat: Stina
Moj savjet ti je da ako kreces, da krenes kvalitetno.
Tojest, ako imas neki akvarij koji bi htio iskoristiti za more, prodaj ga i napravi novi akvarij po odgovarajucim dimenzijama i sa preljevom.

Ukoliko bas zelis krenuti sa akvarijem od 60litara, onda ti savjetujem da za njega nabavis hang-on filter, da složiš cca 2*24W t5 lampe sa reflektorima, da nabavis 5cm pijeska te 5kg poroznog živog kamenja.

Od koralja mogu unutra svi softyici, eventualno nesto manjih LPS koralja, a SPS za pocetak probaj izbjegavat.
Ribe su ti ovdje gadno uskracene, pa ako oces uzmi ili jedan par klaunova, ili mozda 2-3 manje ribice tipa goby, blenny, firefish... itd.

hope it helps!

Blue napisao:

Jednostavni morski akvarij (s klaunima ,damselima ,wrase te jednostavnijim mekanim i tvrdim koraljima ) radis malo fali isto kao i slatkovodni .Za filtraciju uzmi aqua clear 300 ili 500 (veci je bolji radi cirkulacijke )hang on filter i u njega stavi kvalitetni ugljen i rowa phos ,taj filter u tom akvariju daje sasvim odlicnu cirkulaciju i kompletnu filtraciju .
Za rasvijetu stavi 3 x 24 ili 4 x 24 w T5 lampe sa spektrom za morske akvarije (ati blue plus i ati aqua blue special je dobra kombinacija ) .
Na dno stavi live sand ili aragonitni pijesak male granulacije (1 -3 mm ) ,nabavi reef keramiku ili 2 -3 kg kvalitetnog premium live rock .

Ne vidim neku razliku između ovih odgovora! Po meni je to TO!!!!Edited by: Brada
Zagreb - Sigećica
Samo glupost je vječna, sve ostalo može proći!!!!
http://www.bradareef.webs.com/

Offline bobialf

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 30, 2007, 19:38:00 poslijepodne »
bravo decki-to je prava pomoc.jest da sam vec gubio nadu da ce mi netko pomoc.super decki hvala.ps.stina oprosti i hvala na pomoci

Offline blue

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Siječanj 30, 2007, 22:00:00 poslijepodne »

blue o kakvom akvariju se prica (dimenzija) i recimo sa ovim sta si nabrojao koliko bi to doslo kostati?

Sorry na kasnjenju Mastino ,radi se (barem sam ja tako shvatio ) o obicnom akvariju od 60 litara ,da sad ne pricam o cijenama (mislim da to ne smijem na forumu ) uglavnom to je najobicnija oprema koja se moze kupiti u bilo kojem aqua ducanu .Obican hang on filter (aqua clear su meni medu boljima ) samo sto se ne kupuje mali model (koji bi se koristio u slatkovodnoj za taj kapacitet akvarija ) nego veci radi jace cirkulacije .
U njega se stavi kvalitetna kemijska filtracija (ugljen i rowaphos ) i to je to .
Vecina ljudi ima jako krivo misljenje kad smatra da se za morski akvarijtreba imati neku specijalnu skupu opremu .Obicna filtracija koja ide na slatkovodne moze se koristiti i za morsku bez problema ,naravno za jednostavnije akvarije ,pojam jednostavnosti ne odnosi se samo na organizme koje zelimo drzati u akvariju nego i o kompliciranosti samog akvarija .Isti takav 60 litarski akvarij se moze koristiti i za acropore ,sa jakom rasvijetom i jakom cirkulacijom ali to bi vec bilo komplicirano i preskupo a meni osobno je to bezveze .
U globalu meni su morski akvariji puno jednostavniji od slatkovodnih .

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #16 u: Siječanj 30, 2007, 22:07:00 poslijepodne »
ok hvala blue, kad se budem odlucio za slano znam di cu potrazit detaljne informacije
hvala jos jednom na info...

Offline bobialf

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Siječanj 31, 2007, 20:15:00 poslijepodne »

Offline DeMar

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Travanj 10, 2007, 14:02:00 poslijepodne »

bobialf,

ako oces morski dodji na krk se okupaj....

Pozdrav