Srpanj 30, 2025, 07:09:34 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Diskusi - savjeti, komentari..  (Posjeta: 4411 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Doctor

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Diskusi - savjeti, komentari..
« u: Ožujak 15, 2007, 17:51:00 poslijepodne »
Cao svima.
Kolega me je zamolio da podijelim sa vama slike njegovih akvarija, i prije svega, slike diskusa.
Ima dva akvarija: jedan je zapremine 180 lit (100x30x60visina), a drugi 200 lit (100x40x50visina).

Do prije deset dana sve je diskuse drzao samo u ovom prvom akvariju. Imao ih je 23 komada, od cega je 20 mladih diskusa, u razvoju (stari otprilike 7 mjeseci) te tri veca diskusa koji su kupljeni naknadno (ne znam tacno koliko su stari).

Prije par dana i drugi akvarij je pripremljen za diskuse te je u njega prebaceno 7-8 istih.

Vodu mjenja veoma cesto, vecinom svakodnevno, nekih 20-30 litara. Filtracija vode je u vecem akv odlicna (profesionalni vanjski filter) a u manjem je također zadovoljavajuca iako ima 2 unutrasnja filtera.
Hrani ih sa hranom za diskuse, raznom kupovnom suhom hranom (crvene granule, meso u kesicama itd) a u skorije vrijeme i sa dzigericom te srcem.
Iz vasih iskustava, da li je ovo dovoljna litraza vode da diskusi napreduju (sa predpostavkom da su genetski sposobni da postanu na najvecem nivou razvijeni i veliki)? Do sada su odlicno rasli i ogroman je napredak napravljen u ovih 6 mjeseci. Inace, kupljeni su za solidne pare i stvarno dosta obecavaju.
Cvrstoca i kiselost vode nikada nisu provjeravani, mada, sobzirom na izgled riba, ne stice se utisak da nesto ne stima sa vodom.
Temeratura u oba akvarija je na 31C.

Znaci, konkretnih pitanja (osim onoga vezanog za litrazu) nema, ali bi volio da cujem, iz vasih iskustava savjete koji bi nam mogli posluziti da od njih napravimo prave kraljeve akvarijuma. Culi ste sve karakteristike a slike (nazalost sa mobitela) slijede u produzetku:

Prvi akvarij: 180 lit, prije dolaska oni spomenutih vecih diskusa. Slikano prije nekih mjesec ili dva.

Također pri akvarij (180 li), u skorije vrijeme

I jos jednom prvi akvarijum.. Na ovoj slici mozete vidjeti i tri pridoslice, tu su u sredini (ocito su veci): 2 snakeskin-a i ovaj plavi isto prugasti..

Slika 200 litarskog akvarija.. Samo napomena da su sada ove amazonke izvadjene i da puuno bolje izgleda bez bilja.. Tu je sada dio ovih manjih diskusa (7 mislim), veliki broj neonki i tri botie macrocanthusa koji se super uklapaju u ambijent..

To bi bilo to..
Plan je prodati prvi akvarij (samo staklo) i napraviti jedan visi za 20 cm pa ce nove dimenzije biti 100x30x80visina. Tako se nece morati praviti nova komoda a dobice se dodatnih 60 litara i puno veci pritisak i prostor. Savjeti?
Mozete pitati sta zelite, dati bilo kakav komentar vezano za uredjenje, neke (ne)pravilnosti itd, i prije svega odgovoriti na par pitanja koja su postavljena ranije u tekstu.

Enjoy!

Offline _neno_

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #1 u: Ožujak 15, 2007, 18:18:00 poslijepodne »
Nemam osobna iskustva sa držanjem discusa ali mislim da ako se zadovolje svi uvjeti nema razloga da isti nebi postali Kraljevi akvarija,nešto više ćeš saznati od kolega,ja ču se samo osvrnuti na uređenje akvarija.Mislim da sva ta plastika iz aq. mora van,dvorci itd,zasaditi više bilja i najvjerovatnije smanjiti broj riba u aq broj dva
nenoSisak

Offline rolka

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #2 u: Ožujak 15, 2007, 21:14:00 poslijepodne »

moje misljenje je da su diskaci tak-tak ajde ok ali setup je katastrofa, sorry ali ovo nema veze sa biotopom diskusa a bogami niti jedne druge ribe trebalo bi izvaditi sva ta plasticna s**nja i kamenje van i zasaditi bilja i staviti panjevea i ove nenke ne idu s tom temperaturom jer 31C je pretoplo za njih iuginutce Edited by: Strippy
johnny

Offline ivborosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #3 u: Ožujak 16, 2007, 22:44:00 poslijepodne »

Uglavom vise nepravilnosti nego dobroga jedino sto je dobro je ovaj novi akvarij koji je dovoljad za ovih 7 na neko vrijeme ali ce i njega prerast a ovaj mali je uzas 30 cm je preusko za diskuse

Savjetuj prijatelju da proda oba dva akvarija i par diskusa i nek si nabavi posten akvarij ako vec ima volju jer vidim da ima ljepe ribe ali 23 ribe u 180 litara je puno previse i nikada nece narast do pune velucune

Reci mu za moj savjet i neka si napravi barem 400 litara i onda unutra moze stavit solidno jato diskusa
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline Mgdi

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #4 u: Ožujak 19, 2007, 15:22:00 poslijepodne »
previse riba u premalo prostora

cak i kad ovih 23 diskusa podijelis u dva akvarija kad jos malo porastu bit ce ih previse, pogotovo jer imas i jos drugih riba unutra
eto

Offline Doctor

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Ožujak 20, 2007, 02:14:00 prijepodne »
Eh..

Mislim da je uredjenje akvarija stvar individualnog ukusa, i da jednostavno tu pravila nema.. I nije bio cilj pravljenja biotopa za diskuse..
I normalno je da mnogi ljudi imaju averziju prema plastici, dvorcima itd, ali ponavljam, sve je to stvar ukusa..

Diskuse se odlicno krecu, super jedu i rastu, te ne pokazuju ni najmanje znakove da se ne osjecaju dobro u tako sredjenom akvariju (mislim na oba)..

Sto se tice velicine akvarija, kao sto rekoh, vjerovatno ce se prodati onaj prvi (ili zamjeniti) za 20 cm visociji nakon cega ce se dobiri 60 lit. vise, tj 240 ukupno..
Posto je evidentno da ni to nije dovoljno za 13 diskusa koliko ih je sada u tom manjem, vjerovatno ce se u buducem periodu napraviti jedan puno veci, sigurno ne ispod 500 lit, ali o tom po tom..

Offline goran_2711

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #6 u: Ožujak 20, 2007, 08:54:00 prijepodne »
Pustimo sad uređenje na stranu, ali ti akvariji su jednostavno preuski.
Na vašem mjestu ja bi razmišljao o ŠIREM i dužem aq,a ne višem, jer
mislim da su ovi dovoljno visoki. Pa neće ti ribe valjda plivat gore
dolje, već ljevo desno, a kad dože do kraja aq morat će se okrenut
(neće valjda u rikverc), sumnjam da je ribi od nekih 20cm ugodno se
okretat u aq od svega 30cm širine!

Offline aquavu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
  • 095 518 79 17
« Odgovori #7 u: Ožujak 24, 2007, 00:18:00 prijepodne »

Prvi akvarij je KATASTROFA,žao mi je riba.

Drugi bi mogao proći uz koji panj i travku više.

Offline sandro

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Ožujak 24, 2007, 17:05:00 poslijepodne »

Drugi akvarijum od 200l je sasvim dovoljan za 5 do 6 diskusa da dostignu punu velicinu,pa moze da prodje i7 ako se redovno menja voda i redovno se hrane.Po meni izmena vode skoro svakodnevno nije uopste potrebna a nije bas ni korisna,ribe se stresiraju a i treba voda da radi u akvarijumu odredjeno vreme bez diranja.Treba za diskuse cesto menjati vodu ali i jednom nedeljno promeniti pola vode je sasvim u redu.Temperatura je bez potrebe previsoka,diskusima nece smetati 31C ali za druge ribe u akvarijumu na duze vreme moze biti pogubna a diskusi i na 27,28 stepeni odlicno napreduju.Visina akvarijuma od 80 cm nije bas prakticna kad treba nesto da se radi u akvarijumu(da se zavlaci ruka),plastika u akvarijumu ne samo da ne deluje prirodno nego nije ni zdrava iako se o ukusima ne vredi raspravljati.Ovo su neki konstruktivni komentari za sto bolji zivot riba u akvarijumu

ali za druge ribe u akvarijumu na duze vreme ce biti pogubna a diskusi i na 27,28 stepeni odlicno rastu.

Offline alenquer

• Novi član
  • *
    • http://www.aquariumwild.com
« Odgovori #9 u: Travanj 05, 2007, 23:16:00 poslijepodne »
Pozdrav

Ako želiš imati diskuse od 20cm onda mora imat jedan diskus oko 100l vode i min. 3 puta dnevno hranjenje.

Offline DeMar

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 06, 2007, 10:14:00 prijepodne »
Citat: aquavu

Prvi akvarij je KATASTROFA,žao mi je riba.

Drugi bi mogao proæi uz koji panj i travku više.

Ne bi se bas slozio s tim. Ako su diskusi unutra ondami ne trebaju nikakvi panjevi ili suma od trave
Pozdrav

Offline aquavu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
  • 095 518 79 17
« Odgovori #11 u: Travanj 07, 2007, 14:50:00 poslijepodne »

Stvar ukusa.Ja akvarijprilagođavamribama ,a ne sebi.

Offline vincent

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #12 u: Travanj 07, 2007, 15:20:00 poslijepodne »

iako akvarij djeluje čisto, mialim da nije ok za diskuse. čemu promjena vode svaki dan? stres za ribe, bakterije ne funkcioniraju....nije to dobro. a kakva je kvaliteta vode? discusi su jako osjetljivi.....trebaju pažljive parametre vode.....na stranu setup akvarija koji se mora promijeniti.....

ali dobro, where there's a will, there's a way...malo zasvuć rukave i malo posla i bit će super....( ima na ovim stranica dobar članak o diskusima )
"Biti lud ima i svojih prednosti, kojih su samo luđaci svjesni."

Offline amici

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #13 u: Travanj 07, 2007, 21:13:00 poslijepodne »
.Po meni izmena vode skoro svakodnevno nije uopste potrebna a nije bas ni korisna,ribe se stresiraju a i treba voda da radi u akvarijumu odredjeno vreme bez diranja.Treba za diskuse cesto menjati vodu ali i jednom nedeljno promeniti pola vode je sasvim u redu.Temperatura je bez potrebe previsoka,diskusima nece smetati 31C ali za druge ribe u  akvarijumu&n bsp;&n bsp;&n bsp;&n bsp;&n bsp;&n bsp;&n bsp;&n bsp;&n bsp;&n bsp;&n bsp;&n bsp;  U potpunosti se slazem i trebas maknuti obicne neonke i staviti kkardinalke jer ce ti se te skuvati.
SPLIT (ŠINE)-HRVATSKA