Srpanj 23, 2025, 21:29:21 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: kako preseliti ikru? - HITNO  (Posjeta: 3513 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ivanka

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • između korica
kako preseliti ikru? - HITNO
« u: Veljača 05, 2007, 17:01:00 poslijepodne »

skalari su mi bacili mrijest - ovo im je prvi. Ne očekujem ne znam što ali bi bar htjela pokušati.

#Izmrjestili su se po stranici filtera pa ne znam kako da to preselim?

#Pokušala bih oformiti pomočni tank za malce, ali ne znam točno što im sve treba? kakva voda, kakva temperatura, kakvo svijetlo?

#i molim detaljne upute za hranjenje ako se izlegu!?Edited by: ivanka
u oblacima

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
« Odgovori #1 u: Veljača 05, 2007, 18:19:00 poslijepodne »
tesko ces to prebacit, jedino da filter prebacis.. najbolje ti je da pokusas ograditi taj dio akvarija s necim.
Split / Hrvatska

Offline _neno_

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #2 u: Veljača 05, 2007, 18:39:00 poslijepodne »
Baš tako to bi bila nemoguća misija najbolje bi to bilo zagraditi sa nekakvom mrežicom
nenoSisak

Offline Miki_BL

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 05, 2007, 21:56:00 poslijepodne »
Ma nista ne brini. Izmrijestice se oni opet za 15=20 dana ako im pojedu ikru ili ako sami pojedu sto je veca vjerovatnoca. Ovo je tek pocetak   .

Offline bobialf

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 06, 2007, 18:47:00 poslijepodne »
prebacit sa filtera nece moci ici.pregradi aqvu sa mrezicom i cekaj

Offline Robertb

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #5 u: Veljača 06, 2007, 22:37:00 poslijepodne »

Imas vise mogucnosti jedna je mogučnost da ikru odstranis ziletom (ali vjeruj meni to je vise teoretska nego prakticna metoda iako lako probas nemas sto izgubit za 15-20 dana ce se ponovo mrijestit), druga metoda je s upotrebom tanina ali to je vec kemijanje! Ako ne zelis poslusati gore navedene savjete o ogradivanju akvarijuma i prebacivanju filtra onda ti ostaje jos jedna mogucnost a to je da cekas i molis se da ti ne pojedu ikru (ako im je to prvi mrijest to ce se vrlo vjerojatno dogodit jer nisu jos iskusni roditelji)! Sto ces cekati? Cekat ces da se u ikri razviju male ribice. Kako ces to znati? Pa tamo oko 2-3 dana ovisno o temperaturi vode ce se pojaviti jasno uocljive dvije crne tocke to su oci, nakon toga ces moci primjetit da se unutar ikre tj jajasca mlade ribice micu. Sljedeca faza je pucanje jajne ovojnice i tada ce proviriti rep male ribice i ona ce s njim rasiriti ovojnicu na jajetu kako bi mogla izaci.

Dakle kada se pojave oci ili kada, ribica pocne se micati unutar jajeta pa sve dok ne vidis prve repice lako prebacis ribice u novi tank skupa sa filterom. Maticni akvarijum ako nije prenaseljen i uz redukciju hrane ce izdrzati jedan do dva dana bez filtera uz dobru aeraciju. A toliko vremena je potrebno da se male ribice izlegu van , pa ces onda moci vratit filter nazad u maticni akvarijum.

Kako prebaciti ikru, najsigurnije je mjesto na kojem su bacili ikru staviti u neku vecu posudu i skupa sa vodom prebaciti u drugi akvarijum! Ako to nije fizički ostvarivo onda to napravi sto je moguce brze bez posude sa vodom, dakle da je ikra sto krace na suhom! Voda u drugom akvarijumu mora biti iste temperature kao i u maticnom, kvalitet vode jednak, svjetlo ti i nije tako bitno

Kada ti se mali izlezgu proci ce oko 2 dana da potrose zumanjcanu vrecicu(ovisi o temperaturi vode)i tek nakon toga ce se poceti hraniti! Hrana, kupi si artemiju na vrijeme ju stavi da ti se inkubira i mozes ih hraniti kada proplivaju sa artemijom!

Evo nadam se da sam ti koliko toliko pomogao

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
« Odgovori #6 u: Veljača 07, 2007, 08:45:00 prijepodne »

DAaaa! puno ste mi pomogli...

prošla su dva dana...

Drugi dan sam već mogla uočiti razliku između neoplođenih jaja i oplođenih. Roditelji stražare nad jajima stalno. Dobro mama više, ali to je i za očekivati (muškarci!). Inače drugi stanari su neonke. Ne znam koliko su opasne ali zasad nisu uspjele uopće doći do te strane akvarije. Mama ih potjera ćim pređu polovicu...

U procesu sam nabavljanja novog tanka ali s obzirom da imam malo vremena ne znam hoće li mi uspjeti...
u oblacima

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
« Odgovori #7 u: Veljača 07, 2007, 08:46:00 prijepodne »

I sad još jedno pitanje...

S artemijom dosad nisam uopće prtljala pa sad nisam baš sto posto sigurna što i kako. Može savjeti? Ili još bolje detaljne upute!?
u oblacima

Offline Fenix

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 07, 2007, 09:20:00 prijepodne »
Tocno znam kak ti je.

I sam sam bio presretan kada sam vidio ta mala jajasca i ponasanje roditelja dok se mrijeste i dok paze na jajasca.

Imao sam preko 10-tak mrijestova. Prvi su bili naravno za uhodavanje, sa svakim mrijestom postaju spretniji, usavrsavaju se .

Cak sam par odvojio u mrijesni akvarij i opet dobio jajasca, no nije mi
uspjelo. Mislio sam drugi put odvojiti roditelje od jajasaca i sam se
brinuti o njima ALI onda sam se zamislio. Sto cu sa 50-tak malecnih

Ja nemam doma 1000L da ih stavim unutra, ljudi vecinom imaju premalene
akvarije za njih, a oni koji i imaju dosta velike vec ih imaju unutra
ili ih ne zele.

Nije ih tesko mrijestiti niti dobiti mlade ali sta poslije?

Atermniju si uzgojis, imas na naslovnici i clanak za uzgoj atermije. Tako da tu ne bi trebala imati nikakvih problema.

Imas i clanak o uzgoju skalara, i sam doma imam jedan tekst pa ti ga mogu poslati. Sretno

Zagreb/Malešnica

Offline ija18

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 07, 2007, 18:20:00 poslijepodne »
joj..blago vama..ja imam edugooo dugo akvarij i skalara a nikako da se mrijeste....kako je vama uspijelo..?

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #10 u: Veljača 07, 2007, 23:01:00 poslijepodne »
Citat: ivanka

I sad još jedno pitanje...

S artemijom dosad nisam uopæe prtljala pa sad nisam baš sto posto sigurna što i kako. Može savjeti? Ili još bolje detaljne upute!?

Kolegice Ivanka,

Kao prvo bravo za mrijest, a kao drugo nismo zaboravili obećanje!!!!!!!!!!!!!!!

Što se tiče artemija, mi ih najčešće spremamo u PET boci od mineralne vode, napunjeno do 2/3 boce ,kod nas za 2 dana hranjenja.Punjenje: JBL artemija pokazala se najboljom (ima i iz inozemstva, ali.....) dozirna žličica gotovo puna, pola čajne žličice soli i vodovodna....,promućkati.Zračna pumpica, malo PE crijeva i završetak porozni kamenčić.Što bolja aeracija, brže je izleganje, i nema taloženja na dnu (dakle maksimalno bućkanje).U 24 sata, može procjeđivanje, žene su tu u prednosti ( čarape), i istresanje u tank/tankić.Vodu koja je procjeđena vratiti u bocu.Eventualno zahvaćene kućice u čarapi, istresti i nakon par sati, obrisati ih spužvom po rubovima tankića. nakon 48 sati, ponoviti postupak.I to je to!!!!!!!!!!!Naravno zavisi od veličine i količine riba. to morate sami korigirati.

Lijepi pozdrav, i PUNO MALIH SKALARA!!!!!!
kolonelo sipica & pripadajući tim

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
« Odgovori #11 u: Veljača 08, 2007, 08:09:00 prijepodne »

hvala Vam svima na odgovorima. No eto jučer dok sam došla s posla potencijalnog potomstva već nije bilo. Toliko entuzijazma s moje strane a oni ne surađuju! No možda im uspije koji drugi put...

Kolonelo - nisam zaboravila ni ja. Odustala sam od izrade akvarija i kupit ću najverojatnije Jewel rio možda još ovaj mjesec. A onda čim se zaciklira sam spremna za betice. Inače gledala sam po trgovinama i nigdje nema lijepih ženki kao što su vaše. Tako da se definitvno čujemo!

pozdrav
u oblacima

Offline ija18

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 08, 2007, 14:51:00 poslijepodne »
joj..bas mi je zao...

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
« Odgovori #13 u: Veljača 08, 2007, 20:29:00 poslijepodne »

nema veze, ivanka. ne brini se. imat če oni još dosta mrijestova, a uobičajeno je da prva 3-4 mrijesta u prosjekune uspiju. oni stječu iskustvo svakim novim mrijestom. i jako je teško održat mrijest u zajedničkom aq.

treba biti posebni mrijesni. najbolje oblik kocke, sa malim spužva filterom, raspršivačem za zrak i mycopurom. bez šljunka, bilja i ostalog. samo staklo i nešto(keramička pločica, specijalni tuljak u obliku stožca baš za mrijest skalara i discusa), neka ravna površina na koju če stavit jaja. kad stave jaja roditelje maknut u drugi aq, dodat mycopur(da se ne uplijesnive jaja), i raspršivač na najjače, da se jaja prozračuju, jer roditelji inače prozračuju jaja mahanjem peraja, ako ih nema, moramo to na drugi način...

nakon 3 dana se mladi izlegu, i sljedeča2 dana se hrane žumanjcem koje imaju od kad izađu iz jaja. kad to potroše počinju jest, i treba imat spremnu živu tek izleženu artemiju. inače mladinajčešče ugibajuod gladi.

treba ih konstantno hranit živom artemijom najmanje3 tjedna, a što duže to bolje(brže rastu), ali ih navikavat i na drugu hranu.

to je to ukratko. ja planiram sad pokušat uzgoj u mrijesnom, pa sam skupio dosta info o tome! i meni su se do sad mrijestili u zajedničkom nekih 10 puta, čak i više! reko sam dosta, kad se več hoče mrijestit, ajde neka mrijest uspije!!!

vidit čemo kako če to sve skupa iči.... nadam se da če uspijet!

pozdrav!

Offline Robertb

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Veljača 08, 2007, 22:44:00 poslijepodne »

Ne brini se ako jednom imas uparen par skalara, za oko 2-3 tjedna mozes ponovo ocekivati mrijest! Predlazem ti da na mjesto gdje su se prosli put izmrjestili postavis nesto na sto bi se ovaj puta mogli izmrijestit a da to ne bude filter, tako ces lakse preselit ikru! Za artemiju si slusala savjete pa nema smisla trositi rjeci

Prema tome ceka te jos puno puno malih skalara Pozdrav

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #15 u: Veljača 09, 2007, 01:13:00 prijepodne »
ja sam na svoj filter stavio komad plexya (treba ga malo nahrapavit jer ako ne jaja otpadaju sa njega) i kad se izmrijeste taj plexy samo prebacim u mali mrijesni AQ (naravno prethodno pripremljen, voda iz maticnog AQ + obavezno ista temp) i poslje ide kako je opisao akosuta1...

Offline vkuzatko

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 23, 2007, 00:04:00 prijepodne »
POMOZITE KAKO DA DOBIJEM KISIK U AQ JER MI JE VODA MAL MUTNA I JAKO TVRDA KAK DA JE OMEKSAM TRENUTNO SU SVE NA LJECENJU ZBOG BIJELIH TOCKICA  NA 80 POSTO RIBICA?POMOC

Offline vkuzatko

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Ožujak 23, 2007, 00:05:00 prijepodne »
POMOZITE KAKO DA DOBIJEM KISIK U AQ JER MI JE VODA MAL MUTNA I JAKO TVRDA KAK DA JE OMEKSAM TRENUTNO SU SVE NA LJECENJU ZBOG BIJELIH TOCKICA  NA 80 POSTO RIBICA?POMOC

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
« Odgovori #18 u: Ožujak 23, 2007, 00:12:00 prijepodne »

mislim da si skroz fulao temu!

ali evo, pošto je hitno, pomoči ču ti, ubuduče pazi di šta pišeš!

znači, za početak promijeni dio vode30-40%, i stavi da ti filter brčka(mreška) površinu vode, ili nabavi pumpicu za zrak!

imaš sredstva za omekšavanje vode(ph/hg/gh minus), ali bolje sa tresetom, odnosno sa R/O uređajem. nema druge! to je najučinkovitiji način! iako nema potrebe omekšavat vodu, osmi ako imaš diskuse, ili neke druge amazonske ribe, koje su jako osjetljive, i traže iznim,no mekanu vodu!

o kojim je ribama riječ???

pozz!

Offline Robertb

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Ožujak 24, 2007, 01:23:00 prijepodne »
Hmmm jedno pitanje sto te u biti zanima omeksavanje vode ili rjesavanje problema sa tockicama?