Kolovoz 13, 2025, 19:06:16 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: bolest i kako liječiti?  (Posjeta: 1116 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Žadkamen

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
bolest i kako liječiti?
« u: Ožujak 12, 2007, 08:00:00 prijepodne »

Da li netko zna sto je napalo moje ljubimce? Ocito je zarazno jer su mi obolile cetiri ribice. Isprva sam mislila da je to neka prirodna anomalija jer sam takvu ribicu donijela iz ducana, alise to sada prenijelo i na druge. Dosta je tesko za opisat, otprilike na ribicama se vidi jedno izbuljeno oko, tamo gdje je oko prozirno oko zjenice izgleda duple velicine. Uslikala sam aulonocaru, aparat mi nije bas najbolji ali se nadam da se vidi. Jedna ribica mi je uginula, s tim da nisam sigurna da li zbog ove bolesti. Da li netko zna kako to lijeciti?

Jako zahvalna.
Prvi put i uvijek, zauvijek ciklidi.
Žad

Offline Njofra

• Punopravni član
bolest i kako liječiti?
« Odgovori #1 u: Ožujak 12, 2007, 08:19:00 prijepodne »
To je pop-eye a neznam dal je zarazno.U večini slučajeva se javlja zbog loše kvalitete vode,pa je prvo što treba napraviti zamjeniti 50% vode.Inače vrlo brzo može riba uginuti zbog toga.Ja sam imao slučaj ali se stanje popravilo i riba ozdravila kako se je popravila i voda.Kolko često radiš zamjenu vode?Tu bi trebalo tražit uzrok.
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline Žadkamen

• Novi član
  • *
bolest i kako liječiti?
« Odgovori #2 u: Ožujak 12, 2007, 08:28:00 prijepodne »
zamjenu vode sam napravila prosli vikend....jucer umocila tester, voda po kemizmu ja mislim u redu...jedino mi je pH pao s 7,4 na 7,2 jel bi to moglo utjecat? Zarazno je sigurno, o tome nemam dvojbibuduci su sada vec cetiri ribice buljooke.
Žad

Offline Njofra

• Punopravni član
bolest i kako liječiti?
« Odgovori #3 u: Ožujak 12, 2007, 08:47:00 prijepodne »
Nema to veze sa ph i parametrima nego čistočom.Kolko često mjenjaš vodu,kod ciklida obavezno mjenjanje vode najmanje 30% tjedno a a može i 50%.Nemora biti zarazno ako se to vidi na 4 ribe.Sve one žive u istoj vodi ako ne valja jednoj ne valja ni dugoj.Nemogu sa sigurnošču tvrditi ali i kod mene se pojavilo kad nisam vodu mjenjao 20 dana,imaš i u starim temama i kod večine ljudi je bilo zbog istog razloga osim kad je u pitanju ozljeda al onda nemogu biti 4 ribe u pitanju.Neka  bakterija je vjerojatno u pitanju ali ljudi su to i liječili sa Costapurom ,lijekom za bijele točkice,ja nisam pa nemogu tvrdit.Ali kod večine sa boljom vodom stanje se popravilo,kod nekih su nažalost uginule u 2-3 dana.

Offline Žadkamen

• Novi član
  • *
bolest i kako liječiti?
« Odgovori #4 u: Ožujak 12, 2007, 08:56:00 prijepodne »
evo pročitala sam malo o toj bolesti....prvo cu ipak promjeniti vodu (tko zna koliko su i testeri pouzdani), pa cemo vidjeti....jako sam tuzna jer vidim da od te bolesti ribice mogu oslijepiti, a moja djeca su se tako vezala uz njih tako da svaka ima svoje ime...ne znam sto cu ako nam se, nedaj boze desi neka katastrofa...tko ce nadomjestit iste ribe? ajme...
Žad

Offline Žadkamen

• Novi član
  • *
bolest i kako liječiti?
« Odgovori #5 u: Ožujak 12, 2007, 09:07:00 prijepodne »

bila sam uvjerena kako je akvaristika lijep i siguran hobi koji mogu pruziti svojim curicam, buduci smo u stanu pa bi drzanje bilo koje druge zivotinje uzrokovalo promjene, a one su luude za zivotinjama, i sad mi govore kako su duugo morale cekati na ribice...stvarno me hvata panika

Njofra puno hvala na pomoci.
Žad

Offline Njofra

• Punopravni član
bolest i kako liječiti?
« Odgovori #6 u: Ožujak 12, 2007, 09:42:00 prijepodne »
Pa akvaristika i je lijep hobi,i neče biti odmah katasrofa ipak nekih stvari se treba pridržavati.Kao prvo nikad ne uzimat ribu iz dučana ako vidiš da je bolesna,to je prvo i osnovno.Ciklidi su krasne ribe koje i dugo žive pa zamisli da ih imaš par godina i onda uneseš neku bolesnu u akvarij i napraviš havariju.Riba se treba dobro gledat,treba bit u dobroj formi i opet je poželjna karantena.Ne vjerujem da je ovdje zbog toga došlo do zaraze ali ipak za ubuduče,..nikad ne uzimaj ribu ak nešto ne štima na njoj.
I svakak tjedno mjenjaj vodu i povremeno usiši dno.
Inače nisam puno obračao pažnju na sliku al sad vidim,..pod kojim imenom si kupila tu ribu?

Offline Žadkamen

• Novi član
  • *
bolest i kako liječiti?
« Odgovori #7 u: Ožujak 12, 2007, 10:31:00 prijepodne »
kupila sam je pod imenom aulonocara maylandi....jelje to ta riba?
Žad

Offline Žadkamen

• Novi član
  • *
bolest i kako liječiti?
« Odgovori #8 u: Ožujak 12, 2007, 10:35:00 prijepodne »
tako je prekrasan...samo da mi poživi....
Žad

Offline helti

• Punopravni član
  • **
bolest i kako liječiti?
« Odgovori #9 u: Ožujak 12, 2007, 11:37:00 prijepodne »
drzim fige da bu sve ok
ZG