Kolovoz 09, 2025, 19:22:38 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoc oko akvarija i ribica  (Posjeta: 4523 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
Pomoc oko akvarija i ribica
« u: Ožujak 05, 2007, 12:52:00 poslijepodne »

Kao prvo bok svima.

Ja sam u svemu ovom pocetnik da ne mogu bit veci. Evo mog problema.

Imam kcer od 5 godina i moj otac ode s njom kod Repica u Buzin i evo njih natrag s akvarijem od cak "20l", i s 4 ribice kao hladnovodne , mogu bit zajedno. Kako se to meni cinilo sve sumnjivo ode ja na Vasu stranicu procitam upute za pocetnike i mislim da te ribice nece izdrzat u tom akvariju predugo. Dali im kod Repića SiLine Akvafil za pripremu vode i hranu Zlatomin. fILTER JE Hang On 190l/h.

Citajuci sve to i sam sam se zinteresirao za akvaristiku pa me sad zanima sljeddece:

1. Gotovi akvariji su dosta skupi. Dao bi napravit akvarij 150duzine x 50-60 sirine i visine oko50?? staklo 10mm. Koliko je to pouzdano radit kod staklara? Imate Vi neke provjerene ili radi neko od Vas da se dogovorimo.

2. Posto mi neide izrada poklopca, a da ne govorim o struji kako da to rijesim s rasvjetom.

3. Preporucite mi koji filter za taj akvarij bi bio dovoljan i di ga ima ako slucajno znate.

4. Biljke. Citao sam da treba substrat pa na njega pijesak. A jedan poznanik mi je rekao da ne trebam substrat ako dodajem gnojivo za biljke. istina ili ne?

A kaj dodat u vodu protiv algi il da izbjegavam cim manje kemije. I na kraju jos da pitam jel mogu ove moje ribe prezivjet sa recimo - mislio uzet živorotke (gupije, moly, plati), kao i corydorasi od čistača za pocetak dok se uhodam.

Prepoznao sam samo Sijamskog borca, i mislim da se ova druga zove Crvenkapica??? Evo slika pa recite.

Offline Emanuel1

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
« Odgovori #1 u: Ožujak 05, 2007, 13:06:00 poslijepodne »

Pozdrav dobrodošao!

Nemrem ti na sve odgovorit jer ne znam al bez brige ima ovdje iskusnih akvarista koji će brzo riješiti tvoje probleme.

Kaj se tice podloge: meni je bilj raslo i kad sam imao samo šlunak ali nekak jadno i morao sam stvljati tabletice ispod i tak ali sad sam staavio vulkanit i stanje je puno bolje. Mozes staviti i zemlju za cvijece ali je treba prije namakati..

evo ja sam opiso kako sam slagao podlogu i poklopac i rasvjetu pa mozes tu pogledati [url]https://www.akvarij.net/forum//forum_posts.asp?TID=21569& TPN=3[/url]

[url]https://www.akvarij.net/forum//forum_posts.asp?TID=21569& TPN=3[/url]

nije nes tesko.

Ovo su ti hladnovodne pa moras pogledat koje bilje mozes s njima i kao sto si sam skuzio akvarij je premali za 4 ribice plus gupiji ili kaj bi vec stavljao.

Pozdrav i sretno!
Zagreb

Offline DUPINO

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Ožujak 06, 2007, 15:20:00 poslijepodne »

pozdrav,

takodjer sam nova u tome-ali

1. ako si dovoljno sposobanbez uvrede, mozes i sam napraviti akvarij, ako nisi nasao imam ja na kompu 50-ak strana o DIY od akvarija do stijena pa se javi da ti posaljem

2. sto se tiće filtera treba izracunat litrazu i onda prema njoj kupiti odgovarajuci filter i pumpu za cirkulaciju vode jer ipak ima tu vise od 300 litara vode po mojoj procjeni tako da ce vjerojatno trebati i osiguranja dodatna

3. na slikama su hladnovodne ribice,i ni jedan od njih nije borac,a moliji, gupiji su toplovodne tako da ako mislis njih drzat trebat ce i grijac

4. sto se tice supstrata i kemije ja sam za sto manje toga, al kad je neizbjezno sta se mora mora se. ne znam sto se tice biljaka jer i sami muku mucimo oko njih

Lijepi pozdrav
svaki slobodni tren provedi sa obitelji....

Offline deacon frost

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Ožujak 06, 2007, 15:29:00 poslijepodne »
zanima me koje vrste ribica nisu zahtjevne...slatkovodne..imam 2 zlatne(pajčolinke) i sad bi stavio jos koju...imam kuglu promjera 30 cm...uglavnom pocetnik sam u ovome pa prihvacam sve savjete..

Offline aqua man

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 06, 2007, 16:16:00 poslijepodne »

Citat: deacon frost
zanima me koje vrste ribica nisu zahtjevne...slatkovodne..imam 2 zlatne(pajčolinke) i sad bi stavio jos koju...imam kuglu promjera 30 cm...uglavnom  pocetnik sam u ovome pa prihvacam sve savjete..

Molim te al samo nemoj stavljati više ribica u tu zdjeličicu a ne akvarij,jer su ti i ove dvije previšeeeeeeeeeeeee,pod hitno nabavi akvarij od najmanje 30 litara(nije skupo oko 100 kuna najviše,ali bez filtera),jer ti ove tvoje dvije zairsta neče  moći dugo           A one koje zanima hladnovodna akvaristika,moglo bi biti bolje da odu na taj dio podforuma

Offline zlatkica

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 06, 2007, 16:57:00 poslijepodne »

Citat: aqua man
Citat: deacon frost
zanima me koje vrste ribica nisu zahtjevne...slatkovodne..imam 2 zlatne(pajèolinke) i sad bi stavio jos koju...imam kuglu promjera 30 cm...uglavnom pocetnik sam u ovome pa prihvacam sve savjete..

Molim te al samo nemoj stavljati više ribica u tu zdjelièicu a ne akvarij,jer su ti i ove dvije previšeeeeeeeeeeeee,pod hitno nabavi akvarij od najmanje 30 litara(nije skupo oko 100 kuna najviše,ali bez filtera),jer ti ove tvoje dvije zairsta neèe  moæi dugo           A one koje zanima hladnovodna akvaristika,moglo bi biti bolje da odu na taj dio podforuma

Pozdrav i dobro dašao...
Ako želiš imati hladnovodne ribice(zapravo već ih imaš)...moj ti je savjet da uzmeš najveći mogući akvarij koji ti prostorne i materijalne prilike dopuštaju...bar 120 l(a i to ti je knap za više od 5 zlatica,kad narastu), jer ako ideš ispod toga,za par mjeseci shvatiš da si bacio pare. I slobodno mi vjeruj...ja sam kupila 54 l (nisam mogla bolje,a bilo je hitno jer su me prijatelji razveselili poklonom koji je plivao u tegli od krastavaca i bio je karas dužine preko 10 cm...a onda je stiglo društvo...i kako to već ide danas tu plivaju dva karasa i dvije pajčolanke,koje su na svu sreću još malene) i odmah sam znala da je malo,ali sam se nadala da bu to ok bar neko vrijeme...danas...4 mjeseca kasnije skupljam novce, i vrtim sve moguće solucije po glavi...od uradi sam...do kupi sam... i svaki dan lijepo zamolim svoje ribice da malo sporije rastu...
A kugla,zbog samog svog oblika nije dobra za ribe...ali može biti jaaako simpatična kad se u nju posadi cvijeće .

Offline zlatkica

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 06, 2007, 17:02:00 poslijepodne »
Ups...i isprika Serafinu zbog upada u temu...i također...dobro nam došao.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Ožujak 06, 2007, 20:42:00 poslijepodne »
Dobro nam došao! Najbolje pogledaj sve teme pod naslovom "hladnovodne ribe", ali i svakako si skini priručnik za početnike s početka ovog foruma...bez toga ne počinji ništa. Naši su se kolege stvarno iskazali praveći ga!
A ovo što imaš ti je definitivno premalo, Zlatkica je potpuno u pravu, odmah nabavi čim veći tank, pa će ribice biti sretnije. Što se tiče jednostavnosti- mislim da, ako hoćeš se ozbiljno baviti ribicama, jednako ti je posla i oko hladnovodnih i oko toplovodnih...tako, moraš sam odlučiti. Ribice su ti jako lijepe, pa ih onda tako i tretiraj i čuvaj!
Sretno!!!!!

Offline pega777

• Punopravni član
    • http://www.google.com
« Odgovori #8 u: Ožujak 06, 2007, 21:33:00 poslijepodne »
tako je babyboom ima pravo,štoviše možda ces s hladnovodnima imat još više brige.one puno seru pa moraš filter cistit češće a za toplovodne ti samo treba
grijač plus.a tegla je nesto najgore.imao sam samo loša iskustva s njom,em je mala em moras mjenjat cesto vodu...na tebi je pa odluci

pegaC
Prelog

Offline ovamovan

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 06, 2007, 22:04:00 poslijepodne »

1. akvarij kupi gotov ili odi staklaru pa pokušaj dogovoriti neku cijenuoko 1500 kn, ili ja preporučujem da čak dogovoriš sa staklarom da ti ga ugradi na jedan zid, možda čak zazida postolje, jer to je ipak 450 litara, što sa staklom i kamenjem ima oko 500 kg. Ako dobro smisliš, moglo bi super izgledati. Mislim da bi te to trebalo koštati oko 1500 kn.

Također ako ti se sviđa ova ideja sa zidanjem, mogao bi proći jeftinije, jer ti zadnja i donja stranica akvarija ne moraju biti od tako debelog stakla, jer će biti čvrsto fiksirane na podlogu. Također možeš si od raznih materijala zadnju stijenu izvesti fenomenalno, možda čak i bez zadnjeg stakla.

2. Imaš super riješenja na ovom forumu pod uradi sam, po meni najbolje riješenje su neonskelampe T5iz mercatonea po 50 kn. Kompletne su, nemoraš ništa sastavljati, samo postaviti. To je najjeftinije, ali solidno riješenje.

3. Preporučam vanjski filter Tetratec EX 1200, cijena oko 700 kn, znam da ga imaju u pet shopu u heinzelovoj, a za druge trgovine nisam siguran. Mislim da će ti za ovako veliki akvarij biti dovoljna.

4.Ovisi kakve biljke budeš imao, ali za većinu ne trebaš ništa. Na početku će slabije rasti, ali kad ti se podloga ( šljunak ) ispuni raspadajućim tvarima trebalo bi im biti super, normalno uz dobru rasvjetu.

5. Protiv algi, ali ujedno i za smanjenje tvrdoće preporučam zeolit. 0,5 kg košta 25 kn, i dosta ti je za tvoj akvarij. Eventualno 1 kg

Gupiji će živjeti bilo gdje, to su barem moja iskustva s njima. Eventualno ako im bude prehladno biti će im slabije boje.

Po mojim procjenama mogao bi proćioko 2000-2500 kn, sa super akvarijem

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #10 u: Ožujak 07, 2007, 10:59:00 prijepodne »

Ej, Serafin,nemaš sijamskog borca,ako su tvoje ribice one sa slika - imaš crvenkapicu, šarenu pajčolanku i teleskopića - sve su to podvrste zlatnih ribica, hladnovodne skroz na skroz .... oprosti što nisam odmah reagirao...

A Ovamovan, otkud ti da bi čovjek odmah, kao početnik htio imati 450 l tank? Da malo ipak ne pretjerujemo?

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #11 u: Ožujak 07, 2007, 11:22:00 prijepodne »
Citat: babyboom

Ej, Serafin,nemaš sijamskog borca,ako su tvoje ribice one sa slika - imaš crvenkapicu, šarenu pajčolanku i teleskopića - sve su to podvrste zlatnih ribica, hladnovodne skroz na skroz .... oprosti što nisam odmah reagirao...

Imam al ga nisam stavio na sliku jer za njega znam da je to taj.

Offline ovamovan

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 07, 2007, 11:23:00 prijepodne »

serafin: "1. Gotovi akvariji su dosta skupi. Dao bi napravit akvarij 150duzine x 50-60 sirine i visine oko50?? staklo 10mm. Koliko je to pouzdano radit kod staklara? Imate Vi neke provjerene ili radi neko od Vas da se dogovorimo."

- možda zato što nas je pitao upravo za 450 litara,jer 150*60*50 = 450 litara

Offline ovamovan

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Ožujak 07, 2007, 11:27:00 prijepodne »

1. Gotovi akvariji su dosta skupi. Dao bi napravit akvarij 150duzine x 50-60 sirine i visine oko50?? staklo 10mm. Koliko je to pouzdano radit kod staklara? Imate Vi neke provjerene ili radi neko od Vas da se dogovorimo.

Offline ovamovan

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 07, 2007, 11:28:00 prijepodne »
Ovo prethodno je greška, nešto drugo sam htio napraviti. pardon

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #15 u: Ožujak 07, 2007, 11:50:00 prijepodne »

Imaš pravo, sorry, nisam pažljivo pogledao, hja, ak čovjek ima mjesta....

A što mislite, ide li sijamac sa zlatnima? Ja sam ga se morao odmah riješiti jer je bio beskonačno zločest i grizao zlatice....(dobio od jedne pametne tete na poklon)...ima neko bolja iskustva?

Offline zlatkica

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 07, 2007, 13:08:00 poslijepodne »
Znam ja za slučaj gdje je dosta dugo živio sa teleskopima bez ikakvih incidenata(i još po meni u puno premalom aq koji bi bio dostatan eventualno za njega i curu)...ali to je ujedno i jedini takav slučaj koji znam...
Danas u istom tom aq.žive dva karasa...i opet sve funkcionira ...
Neki jednostavno imaju više sreće od drugih...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #17 u: Ožujak 07, 2007, 13:13:00 poslijepodne »
Blago njima...moj je bio nemoguć, prasac, a bio je svjestan kako je lijep, pa je to jedno vrijeme koristio, no onda nije više bilo smisla i otišao je k svojima natrag...a sestrični je njihovpojeo barem desetak black moly-ja dok nisu skužili što se dešava, a i imao je dvije cure koje je naganjao do besvijesti. Isto su ga poklonili dalje, a cure su živjele još dosta dugo s ostalima, bez ikakvih problema. E jesu ti muški---baš iz svemira, čak i kod riba

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #18 u: Ožujak 07, 2007, 14:37:00 poslijepodne »

Nemam pojma kak kod drugih al mojeg nezanimaju druge ribe.

Briga njega za ostale, on sam pliva ko vuk samotnjak. Vidit cemo sto ce bit kasnije.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #19 u: Ožujak 07, 2007, 19:42:00 poslijepodne »
Super, neka samo tako nastavi, pa će biti sve ok!