Srpanj 21, 2025, 16:35:24 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bolesne neonke?  (Posjeta: 1123 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline r101

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.dneven.com
Bolesne neonke?
« u: Veljača 19, 2007, 19:27:00 poslijepodne »
Imam 15 neonki oko 4 mjeseca u akvariju. I neki dan primjetio da se jedna čudno ponaša. Odnosno, ko da se trza kad pliva. Tj. stalno je pod kutem od 45 stupnjeva glavom prema dolje i pliva premda dolje, a tijelo je nosi prema gore. Ćim prestane trzat, nosi je prema gore. Ne može mirno plivati kao ostale. Jel se možda ozljedila negdje ili se radi o bolesti pa bi je bilo pametno izvaditi da ne zarazi ostale?

Evo jedne zdrave:

Offline bobialf

• Punopravni član
Bolesne neonke?
« Odgovori #1 u: Veljača 19, 2007, 21:22:00 poslijepodne »
bolest nije .a to se ponekad desava kod neonki posto su to jatne ribe.

Offline Fenix

• Punopravni član
Bolesne neonke?
« Odgovori #2 u: Veljača 19, 2007, 21:23:00 poslijepodne »
Zasto bolesne??
Procitao sam negdje da je veliki problem kada akvarist pocne previse zabrinjavati oko bolesti. Tada pocne vidjeti svugdje nekakvu bolest i napravi kobnu pogresku.
I meni se je to dogodilo, naime imam veliku fobiju od ich-a. Jedne od najlakse ljecivih bolesti. Dodao sam u tank eritromicin i kako se nije dobro otopio jedna mrvica zaljepila se za jadnu skalarku. Moja paranoja i posljedica je mrcvarenje u karanteni sljedeca 3 dana.

Moje kardinalke su pocele to raditi, zapravo sam uocio to prije dva-tri tjedna i pretpostavio da se radi o nekom plesu, obiljezavanju teritorija... bla bla bla.
Nije mi niti palo na pamet da bi bila bolesna kad po izgledu bi mogla na natjecanja za miss.

Zagreb/Malešnica

Offline Fenix

• Punopravni član
Bolesne neonke?
« Odgovori #3 u: Veljača 19, 2007, 21:24:00 poslijepodne »
Nije da je nosi prema gore, ma i ja sam bio iznenaden ponasanjem.
Evo probaj ubaciti malo hrane kada pocne "plesati" pa da vidis kako se trzaji "izljece"

Zagreb/Malešnica

Offline bobialf

• Punopravni član
Bolesne neonke?
« Odgovori #4 u: Veljača 19, 2007, 21:30:00 poslijepodne »
i koji je rezultat.najveca preporuka je uvjek bila kad se ribe pocnu ponasati neobicno je da se mjenja voda i uporeba soli.ako je moguce bez uporebe neke medizine.posto ona jedno lijeci a vjerojatno na drugom pravcu izlaze problemi.sto znaci za pocetak tjedno 35%vode promjeniti i kod promjene po jednu zlicu soli po 100l.vode ubaciti.

Offline Robertb

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Bolesne neonke?
« Odgovori #5 u: Veljača 19, 2007, 21:47:00 poslijepodne »

Da li ti tako pliva stalno ili samo ponekad? I glavno pitanje je da li se hrani i kako pliva dok se hrani! Ovo kako si opisao meni ili kako sam ja stekao dojam, sa tim trzajima da riba zadrzi istu visinu plivanja izgleda na probleme sa ribljim mjehurom (organ koji ribi omogucava da lebdi, tone ili se podize u vodi) upala tog organa dovodi do takvih promjena u plivanju. Sto napraviti. Pa u nacelu ako su svi ostali uvjeti u akvarijumu dobri ja ne bih dirao nista to ce ili proci ili ce riba uginuti nazalost tako to ide.

I ne brini mislim da nije nista zarazno

Offline r101

• Punopravni član
Bolesne neonke?
« Odgovori #6 u: Veljača 19, 2007, 21:53:00 poslijepodne »
E sad nisam provjerio kako se baš ta ponaša kad ih hranim, a otišle su na spavanje. Budem sutra vidio...

Da, izgleda da ima problema sa mjehurom. Jer ćim prestane plivat je nosi prema gore. Imam osjećaj da će se kroz koji dan umorit, i da ce ostat na površini.  
Ovak na oko je identična ostalim.

Dobro, bitno da nije zarazno. Onda cu je idalje promatrat naredne dane. Jedino sto sam mjenjao zadnjih dana je temp. vode, podigao sam sa 24 na 25 stupnjeva. Ali taj jedan stupanj valjda nije bitan.

Offline r101

• Punopravni član
Bolesne neonke?
« Odgovori #7 u: Veljača 19, 2007, 22:06:00 poslijepodne »
Sad sam nasao ovaj članak akvarij.net

"Neonke su podložne obolijevaju od parazita Plistophora hyphessobryconisa, te bi prilikom zapažanja te bolesti trebali bolesnu ribu odmah odvojiti. Znakovi te bolesti su  prekid  plave svjetlucave svijetlosti na boku , a u potkožnom tkivu opažamo bijele prozirne pjege,dok same ribe plivaju isprekidano i trzaju tijelom glavom okrenutom prema gore zbog ošteaenja mišiaa.Lijeeenje je komplicirano i rijetko uspješno te se uglavnom prakticira humano uništavanje oboljelih riba"

Moje trzaju, ali prema dolje  

Offline bobialf

• Punopravni član
Bolesne neonke?
« Odgovori #8 u: Veljača 19, 2007, 22:25:00 poslijepodne »
to se desava jednoj od deset.