Srpanj 18, 2025, 11:47:09 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: riba slon  (Posjeta: 2830 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ninočka

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
riba slon
« u: Veljača 07, 2007, 09:59:00 prijepodne »

ima li tko iskustva s ovom ribicom?

vidjela sam je jučer u pet shopu i oduševila me,uskoro će se osloboditi jedan akvari i razmišljam da napravim dom za dva slona.

teta u dućanu je rekla samo da su jako osjetljivi. toliko su me se dojmili s onim kljunekom koji podsjeća na delfina, da ih ne mogu izbiti iz glave.

kakva im je narav?

daj je za dva sloneka 60l dosta?

pomoć!
za sve koji misle kako su kunići dragi i plašljivi: http://www.clipfish.de/player.php?saf=1&videoid=MTQwODY2fDEy

Offline Njofra

• Punopravni član
riba slon
« Odgovori #1 u: Veljača 07, 2007, 10:51:00 prijepodne »
60 litara nije dosta pošto narastu i 20 cm.
Inače su jako osjetljivi na kvalitetu vode,akvarij mora biti zreli i čim duže u funkciji,..bar godinu dana.Za 2 primjerka treba veči akvarij da se ribe mogu sakrit jedna od druge tako da im električna polja nisu non-stop u doticaju.Inače imaju električni organ koji koriste za međusobnu komunikaciju i obranu teritorija.Jako lijepa i zanimljiva riba samo i prilično osjetljiva.
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline bobialf

• Punopravni član
riba slon
« Odgovori #2 u: Veljača 07, 2007, 15:25:00 poslijepodne »
aqva od 60l je mala.podloga nesmije biti gruba i to sto je njofra vec rekao

Offline ninočka

• Punopravni član
  • **
riba slon
« Odgovori #3 u: Veljača 07, 2007, 15:36:00 poslijepodne »

ok, a kad bi uzela samo jednu i stavila je u 80l?

dal one moraju biti u društvu ili su samotne?

stvarno su predivne
za sve koji misle kako su kunići dragi i plašljivi: http://www.clipfish.de/player.php?saf=1&videoid=MTQwODY2fDEy

Offline ninočka

• Punopravni član
  • **
riba slon
« Odgovori #4 u: Veljača 07, 2007, 20:02:00 poslijepodne »
zna li tko englesko ili latinsko ime ove ribice, tak da potražim tekstove o njoj na netu?

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
riba slon
« Odgovori #5 u: Veljača 07, 2007, 20:28:00 poslijepodne »

Citat: ninočka
zna li tko englesko ili latinsko ime ove ribice, tak da potražim tekstove o njoj na netu?

Gnathonemus petersii
Elephantnose fish

Offline ivborosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
riba slon
« Odgovori #6 u: Veljača 07, 2007, 20:57:00 poslijepodne »
Da ali koliko sam citao na netu tu imas par tema dosta je zahtjevna i ljudi su imali problema sa prehranom daj malo pogledaj stare postove mislim da bi moralo bit o njima
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
riba slon
« Odgovori #7 u: Veljača 08, 2007, 08:27:00 prijepodne »
..da,najveći je problem ishrana,sve dolaze iz uvoza,a tamo ih hrane za živim tubifexom ili larvama komaraca,uglavnom su to poluodrasli primjerci i izuzetno se teško prilagođavaju novim uvjetima,treba uzeti što manju ribu koja nema "upali"stomak i nadati se da će prihvatiti neku hranu "sa dna"jer sa površine je ne uzima...ja bih pokušao sa smrznutim larvama,jer ako počne jesti,veći dio problema je riješen...proizvode neku vrst električnog polja oko sebe što im služi za orjentaciju jer potječu iz vrlo mutnih voda meke muljevite podloge po kojoj kopaju svojom produženom donjom usnom i zbog toga su međusobno dosta netrpeljivi...

Offline ninočka

• Punopravni član
  • **
riba slon
« Odgovori #8 u: Veljača 08, 2007, 08:36:00 prijepodne »

hvala svima na informacijama.

čitala sam da jedu isključivo živu hranu i to crviće i sl. podloga im treba biti sitna, a prodavačica u dućanu kaže da šljunak 1-mm nije prekrupan za njih. nisam još provjerila dal se to stvarno tako, jer oni nosekima kopaju po podlozi.

ribice u dućanu su velike cca 7-10cm. gledam ih već tjedan dana i nisam gledala kakvi su im trbusi, ali budem.

e, sad, prodavačica kaže da su društvene i da se uglavnom prodaju u paru. ja bi najradije uzela jednu, jer bi imala bolje uvjete, no ako treba imati partnera uzela bi dvije.

zanima me i dal se može raspoznati razlika između cure i dečka?

ako imate još kakvu informaciju, pišite!!!

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
riba slon
« Odgovori #9 u: Veljača 08, 2007, 09:35:00 prijepodne »
Imam poprilično iskustva s tom ribom, definitivno mi je najdraža riba.
Od hrane uživa u živoj enhitreji, smrznutim crvenim larvama, pojede živu glistu koja je dugačka skoro koliko i on ali isto tako pojede i lističe koji padnu na dno.
Prilično je sramežljiva i hranu uzima najrađe noču (ako krene u izlet po danu ili je jako gladna ili je uvjerena da u prostoriji nema nikog).
Druge ribe ne dira ali je problem što zbog sramežljivosti često ostane gladna tako da ako nije jedina obavezno ju treba hraniti nakon gašenja svijetla u akvariju.
I da, prodavač ti laže, po mom iskustvu to nikako nisu društvene ribe, istina kad sam imao dvije u akvariju nisu se nikad skrivale ko kad imam samo jednu ali mi se činilo da se ne skrivaju zato što su se neprestano borile za najbolja skrovišta i da su pod stalnim stresom.Edited by: Tuljan
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
riba slon
« Odgovori #10 u: Veljača 08, 2007, 10:09:00 prijepodne »
..tipično za trgovce da prodaju koju ribicu više,baš me zanima kako bi uhvatio par i objasnio razliku u spolu....

Offline ninočka

• Punopravni član
  • **
riba slon
« Odgovori #11 u: Veljača 08, 2007, 12:30:00 poslijepodne »
tuljan, molim te napiši kakvu podlogu imaš u aq di je slonek ?

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
riba slon
« Odgovori #12 u: Veljača 08, 2007, 17:43:00 poslijepodne »
Imao sam ih na svakakvim podlogama, najčešče 2-3 mm.
Momentalno je u BB tanku, čeka uređenje 160l samo za njega   , koliko vidim ni to mu ne smeta.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline ninočka

• Punopravni član
  • **
riba slon
« Odgovori #13 u: Veljača 08, 2007, 18:34:00 poslijepodne »

ja ću urediti 60 l za jednog slona.

hvala na svim odgovorima. pokušat ću proučiti čim više prije nego kupim jednu.