Kolovoz 03, 2025, 21:25:12 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoć pri izboru  (Posjeta: 3547 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mkobas

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Pomoć pri izboru
« u: Siječanj 19, 2007, 08:22:00 prijepodne »
Nikada nisam imao akvarij, a namjeravam ga kupiti kao poklon svojoj 2. godišnjoj kćeri. Malo sam čitao po Internetu, pa sam malo i uplašen spoznajom koji sve problemi postoje kod odabira i održavanja akvarija. Htio bih imati neki manji(60-80 litara), pa što mi preporučate da kupim, neki kompletni ili da sklapam ga na osnovu prijedloga koji se dobiju od vas iskusnijih. Ovi kompletni su mi ljepši, ali i skuplji. Dalje, u kući imam centralno na kruta goriva, a pošto i supruga i ja radimo, ne ložimo vatru dok ne dođemo s posla (poslije 15), pa temperatura u kući padne na 15-16 stupnjeva a kad naložimo, onda je navečer temperatura 26-27 stupnjeva. Hoće li to prestavljatu problem ribicama, i kako to riješiti.
Ovo su samo početna pitanja, a imam ih puno, ali i ovako je post povelik, pa ako ima neka dobra duša da mi odgovori na njih.
Hvala

Offline kokolo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Pomoć pri izboru
« Odgovori #1 u: Siječanj 19, 2007, 08:36:00 prijepodne »
Te niže temperature neće predstavljati problem ribicama jer se voda ugrije grijačem kojim održava stalnu temperaturu...

A ni tako visoke temperature nisu problem jer obziom da se voda ne može ohladiti, a grijač prestaje raditi kad dosegne određenu temperaturu (ja svoje ribice držim na 26° ili 27° - taman koliko je tebi visoka temperatura).

Jedini problem oko temperature bi ti mogao biti ljeti. Dok nismo dobili klimu ribicama bi temperatura narasla i i do 33°. Na svu sreću nijedna nije uginula od te temperature, a rekli su mi da za spuštanje temperature koristim smrznute boce s vodom (ubaciš ih u akvarij). Sad evo klima održava ljeti temperaturu na nekoj određenoj temperaturi tako da se više ni tada ne trebam brinuti oko temperature u akvariju. Od svih problema u akvariju - temperatura će ti biti najmanji...

Što se tiče akvarija  - DIY ili tvornički sklopljeni - to ti ne bih znao reć, jer obzirom da sam "svjež" imam samo iskustva sa tvorničkima. Posjedujem Cayman 60 Professional (75 L) i skroz sam zadovoljan - lijepo izgleda, dobiješ sve uz njega tako da ne trebaš kupovati ništa dodatno. Ja sam totalno zadovoljan proizvodom. I Juwelovi akvariji su mi isto dobri - možda čak i ljepši od Caymana jer imaju ravne linije. Samo nemoj gledati Atman akvarije - čak će ti i prodavač reći da nisu baš nešto (ali ako ne pitaš onda mudro šute - valjda po principu "ako ne pita - onda shvaća što za tu cijenu kupuje").
Josip...::...Split

Why are you wearing that stupid man suit?

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
Pomoć pri izboru
« Odgovori #2 u: Siječanj 19, 2007, 12:32:00 poslijepodne »

dobrodošao!

ni ja ti ne mogu reči kupiti ili raditi. raditi je jeftinije ali ako si ga ne možeš napraviti sam nego moraš okoložicati ljude da ti posude alat i slično možda je ipak manja gnjavaža kupiti. Sve ovisi o tome koliko cijeniš svoje vrijeme.

Ja imam jewel rekord 60 i zadovoljna sam (osim što mi je sad već premali).

A o tome kakav ćete akvarij nabaviti ovisi i kakve ribe poslije mepžete uzeti pa je možda dobro da već sad pregledate baze riba na netu i prošećete po pet shopovima i razgledate...

sretno
u oblacima

Offline korni

• Punopravni član
Pomoć pri izboru
« Odgovori #3 u: Siječanj 19, 2007, 13:17:00 poslijepodne »

uzmi najveci moguci akvarij koji si mozes trenutno priustiti za novac. ne idi ispod 100litara, a sa 250 ces biti miran i ponosan godinama. mali akvarijici su samo za privremeni smjestaj riba. danas tako razmisljam iako sam kao i svi krenuo sa manjim, pa je to raslo...

ako zelis poveci akvarija ti si spretan graditelj vise ce ti se isplatiti raditi, ali ako ne znas razliku izmedju borera i sarafncigera onda radije kupi gotov komplet koji ce prilicno kostati, pa to je jasno. mozes ustedjeti ako kupis rabljeni ali onda vodi nekog iskusnog sa sobom da pregleda akvarij i veli ti sto eventualno nedostaje ili treba nadokupiti.

ribe i bilje ces si kupovati po shopovima i dobivati ovdje na forumu.

prije upustanja u posao dobro prouciti kakvu knjigu o toj problematici.

sve sto zapne slobodno pitaj tu na forumu. ja i dan danas zapinjem i uvijek iznova pitam bez srama, ali i pruzim kakav savjet ako znam.

ako mislis imati mali jeftini akvarijic za kcer u njenoj sobi onda uzmi kompletni mali akvarij i natrpaj ga samo gupijima i kugama. to moze dobro funkcionirati dugo vremena. sve druge ribe i bilje traze prostor.

Zagreb

Offline MisaSt

• Novi član
  • *
Pomoć pri izboru
« Odgovori #4 u: Siječanj 19, 2007, 14:19:00 poslijepodne »

Citat: kokolo
Samo nemoj gledati Atman akvarije - 衫 楠ti i prodava蠲e橠da nisu ba? ne?to (ali ako ne pita? onda mudro ?ute - valjda po principu "ako ne pita - onda shva桠?to za tu cijenu kupuje").

A zasto ne Atman? Ima bolji filter (top-filter) od Juwela i Caymana, a mozda i rasvjetu (broj neonki)...

Offline exodus

• Punopravni član
Pomoć pri izboru
« Odgovori #5 u: Siječanj 19, 2007, 14:37:00 poslijepodne »
pozz....ja mislim da ti je bolje,odnosno puno jeftinije da si sam složiš aq....npr.aq od 100 litara prazan,samo sljepljen možeš kupiti za 200-300kn,grijač do 100kn,za filter nisam siguran mislim oko 200kn,a poklopac i rasvjetu si napraviš sam,to te izađe oko 600 kuna max...imaš dosta stvari i na Uradi sam...
Vk

Offline t-shark

• Punopravni član
Pomoć pri izboru
« Odgovori #6 u: Siječanj 19, 2007, 19:47:00 poslijepodne »

JUWEL 70,ak pogodiš nemreš fulat

to je prava stvar za tebe

Offline kokolo

• Punopravni član
Pomoć pri izboru
« Odgovori #7 u: Siječanj 19, 2007, 19:58:00 poslijepodne »

Citat: MisaSt
A zasto ne Atman? Ima bolji filter (top-filter) od Juwela i Caymana, a mozda i rasvjetu (broj neonki)...

Koliko sam uspio vidjeti Atman akvarije, oni nisu rađeni od stakla nego od pleksiglasa. Što znači da se lakše mogu ogrebati.

Na manjim Atman akvarijima koje sam u shopu otvarao vidio sam da imaju po 1 neonku. Moj Cayman ima 2 neonke, a na sličnome Atmanovom sam isto vidio 1 - pa ti to sa brojem neonki ne stoji.

Što se tiče filtera ja sam ful zadovoljan svojim - obavlja posao i više nego dobro, možda mu je jedina mana što zauzima mjesto u akvariju. Za Top Filter priznajem da prvi put čujem - evo sam malo surfao i ne mogu pronaći baš puno o njima... Samo da su najprodavaniji u Aziji. Nikakve usporedbe, komentare vlasnika ili slično... Pa ako može kakav link!   Edited by: kokolo

Offline bobialf

• Punopravni član
Pomoć pri izboru
« Odgovori #8 u: Siječanj 19, 2007, 21:28:00 poslijepodne »
dobro dosao u akvarijum i puno vremena zelimti

Offline MisaSt

• Novi član
  • *
Pomoć pri izboru
« Odgovori #9 u: Siječanj 20, 2007, 00:35:00 prijepodne »

Koliko sam uspio vidjeti Atman akvarije, oni nisu rađeni od stakla nego od pleksiglasa. Što znači da se lakše mogu ogrebati.

Da, to je mana pleksiglasa, ali ima i prednosti: npr. veca jacina i znatno laksi od stakla. Nesto vise o razlikama, prednostima i manama ima npr. na: http://www.firsttankguide.net/tanktype.php#top

Moj Cayman ima 2 neonke, a na sličnome Atmanovom sam isto vidio 1 - pa ti to sa brojem neonki ne stoji.

- Cayman 80 (150 l) ima 2X18W, a npr. Atman CR-830 (172 l) ima 3X25
- Cayman 110 (230 l) ima 2X30W, a npr. Atman AR-F980 (preko 200 l) ima 2X30W + 1X25W

Za Top Filter priznajem da prvi put čujem... Pa ako može kakav link!

O top-filterima (ili krovnim) moze se vise procitati na navedenim linkovima (prvi su bas o Atmanovim, a nekoliko o DIY). Trebalo bi da je to dobro resenje (isto, a neki tvrde i bolje od kanistera ili spoljnog staklenog), a svakako bolje od bilo kog unutarnjeg.

[url]http://www.akvaristika.org/forum/forum_posts.asp?TID=1132&am p;KW=Krovni+filteri[/url]
[url]http://www.akvaristika.org/forum/forum_posts.asp?TID=3533&am p;KW=Krovni+filteri[/url]
[url]http://www.akvaristika.org/forum/forum_posts.asp?TID=1025&am p;KW=Krovni+filteri[/url]
[url]http://www.akvaristika.org/forum/forum_posts.asp?TID=6087&am p;KW=Krovni+filter[/url]
http://www.akvaristi

Offline MisaSt

• Novi član
  • *
Pomoć pri izboru
« Odgovori #10 u: Siječanj 20, 2007, 01:25:00 prijepodne »

Moj Cayman ima 2 neonke, a na sličnome Atmanovom sam isto vidio 1 - pa ti to sa brojem neonki ne stoji.

- Cayman 80 (150 l) ima 2X18W, a npr. Atman CR-830 (172 l) ima 3X25
- Cayman 110 (230 l) ima 2X30W, a npr. Atman AR-F980 (200 l) ima 2X30W + 1X25W

A evo i za manje:
- Cayman 40 (21 l) ima 1X 8W, a Atman AR-126 (28 l) ima 1X11 W
- Cayman 50 (40 l) ima 1X 14W, a Atman AR-380 (37 l) ima 1X11 W
- Cayman 60 (75 l) ima 1X 15W, a Atman AR-580 (80 l) ima 2X15 W

Offline kokolo

• Punopravni član
Pomoć pri izboru
« Odgovori #11 u: Siječanj 20, 2007, 12:06:00 poslijepodne »
Cayman 80 (150 l) ima 2X18W, a npr. Atman CR-830 (172 l) ima 3X25

Cayman 80 ima 120 L, ne 150 L.

Citat:
- Cayman 60 (75 l) ima 1X 15W, a Atman AR-580 (80 l) ima 2X15 W

C60 u Pro verziji ima isto 2x15W. BTW gdje vadiš informacije za Atman akvarije? To nisam nigdje uspio pronaći!

Citat:
O top-filterima (ili krovnim) moze se vise procitati na navedenim linkovima (prvi su bas o Atmanovim, a nekoliko o DIY). Trebalo bi da je to dobro resenje (isto, a neki tvrde i bolje od kanistera ili spoljnog staklenog), a svakako bolje od bilo kog unutarnjeg.

Prošli san te put skonta da je marka filtera Top Filter, i našao sam takvu marku tamo na nekim azijskim stranicama...   Da - krovni filteri su cool, ali filtracija se obavlja na isti način, tako da po meni svi su filteri OK, samo je pitanje tko što više voli.

Offline taraneh

• Punopravni član
  • **
Pomoć pri izboru
« Odgovori #12 u: Siječanj 20, 2007, 13:31:00 poslijepodne »
a ako ikad trebaš gupiće slobodno me kontaktiraj , uvijek imam za poklonit
Zagreb

Offline MisaSt

• Novi član
  • *
Pomoć pri izboru
« Odgovori #13 u: Siječanj 20, 2007, 16:31:00 poslijepodne »

Cayman 80 ima 120 L, ne 150 L.

Po „Ljubimcu“, Caymana 80 ima od 150 l (Scenic i Scenic Cherry) i od 120 l (Cherry, Professional i Silver).

[url]http://www.ljubimac.hr/index.php?keyword=cayman&Search=P retra%3Fi&Itemid=4&option=com_phpshop&page=shop. browse[/url]

...gdje vadiš informacije za Atman akvarije? To nisam nigdje uspio pronaći!

Zvanican sajt Atamana (tj. proizvodjaca „Chuangxing“) je:
http://www.chuangxing.com.cn/product/en/index.asp
ali se u poslednje vreme veoma tesko otvara (kineska posla), a podataka ima i na poljskom sajtu:
[url]http://sklep-zoo.com/sklep/index.php?cPath=21_82&sort=1a &page=2[/url]

...ali filtracija se obavlja na isti način, tako da po meni svi su filteri OK, samo je pitanje tko što više voli.

Ne bih se slozio da su svi filteri isti i da se svuda filtracija obavlja na isti nacin - ako se moze birati uvek su bolji spoljni: kanister, stakleni, krovni itd. O tome bar ima jako puno napisa i na ovom i na drugim forumima.

Mislim da smo se dosta udaljili od teme. Na moje pitanje „A zasto ne Atman?“ ipak nismo dobili argumentovan odgovor, pa zato svakome ko je pocetnik predlazem da dobro prouci sve sto se moze pronaci na ovom i na drugim forumima i internetu uopste, a onima koji daju savete drugima da se i sami prethodno dobro obaveste - ipak je to neka vrsta odgovornosti, zar ne. I ja sam kroz sve ovo prolazio poslednji nekoliko meseci (posto mi je kcer dala „nalog“ da kupimo veci akvarijum) - pitao sam svuda i na svakom mestu, citao puno napisa sa interneta. Najvaznije je prema svemu to

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
Pomoć pri izboru
« Odgovori #14 u: Siječanj 20, 2007, 20:43:00 poslijepodne »

Citat: mkobas
Ovo su samo početna pitanja, a imam ih puno, ali i ovako je post povelik, pa ako ima neka dobra duša da mi odgovori na njih.
Hvala

Vidim da se kolege pretezno bave s tehnikalijama, a ja bih prije svega napisao najbitniju stavku ( poslije nabavke akvarija ) - dobro oprati sljunak, staviti hranjivu podlogu ( ako je potrebna ), sljunak, napuniti vodu koja je odstajala ili tretirana s nekom kemikalijom ( protiv klora i inih derivata ), zasaditi bilje, upaliti filtraciju i.........a sada slijedi ono najvaznije sto ce ustediti puno problema - nek radi dva tjedna prazan, bez riba.

Naravno da svaki od napisanih koraka treba podrobnije objasniti, ali je barem dva tjedna cikliranja bez riba neophodno i veliki korak prema zdravom akvariju s minimalnim problemima.

Offline Cryptocory

• Punopravni član
Pomoć pri izboru
« Odgovori #15 u: Veljača 02, 2007, 23:03:00 poslijepodne »

Uzmi Atmanov akvarij. Ti akvariji su odlični, a pristupačnih cijena. Filtracija je odlična ( a sam filter možeš napuniti dodatno po želji, a sa njim dobiješ aktivni ugljen, spužvu i keramičke kuglice ). Rasvijeta je isto tako odlična.

Ja imam Atmanov akvarij od 200 litara već više od godinu dana i posve sam zadovoljan sa njim. Nije istina da su ti akvariji izrađeni od pleksiglasa ( barem moj model nije ), već od stakla.

Nedavno sam naručio i drugi atmanov akvarij od 270 litara.

Važno je istaknuti da su proizvođači računali na prostor koji zauzimaju podloga i filter tako da svaki atmanov model ima 30 litara više nego što je navedeno na proizvodu. Tako je atmanov akvarij od 200 litara zapravo akvarij od 230 litara i tako dalje.
Dubrovnik

Offline briannen

• Punopravni član
Pomoć pri izboru
« Odgovori #16 u: Veljača 02, 2007, 23:24:00 poslijepodne »

za pocetak skini vodic za pocetnike sa pocetne stranice aq net-a. dobro prouci stivo i dobit ces globalnu sliku o svemu. kad se odlucis za odredjeni tip aq sve ce biti lakse. u principu se veci aq lakse odrzava od malenog ( najcesce su ljudi u zabludi da nije tako) pa bi najbolje bilo poceti sa nekih min. 100l.

pusti prepucavanja oko vrste i modela aq, to nije bitno jer kad sve zbrojis i oduzmes ( naravno i utroseno vrijeme ) razlika je u svega par sto kuna.

ja osobno volim sam sve to slagat jer je tako najlakse postici optimum... sto bi bilo: kanistarski filter, lampi koliko zelis ovisno o tome zelis li biljni aq ili ne, dimenzije koje pasu dnevnom boravku itd...