Srpanj 18, 2025, 10:23:29 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: taksonomija riba  (Posjeta: 1483 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline maja29

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
taksonomija riba
« u: Kolovoz 27, 2006, 17:01:00 poslijepodne »

Oprostite, ja sam ovdje nova. Zanima me može li mi nteko preporučiti neku dobru taksonomsku podjelu riba? Tražim svugdje, ali dijele ih na slatkovodne i morske, na one s zubima i bez njih, to su mi podjele bez veze...

Hvala!

Offline jakobinac

• Punopravni član
taksonomija riba
« Odgovori #1 u: Kolovoz 27, 2006, 21:22:00 poslijepodne »
Po meni je npr. JJensen na stranici www.jjphoto.dk napravija jako dobru podjelu, ali dobra je za Akvariste, a to znači da je podjela na slatkovodne i morske neizbježna. Ako želiš naučit nešto detaljnije o podjeli riba onda ti preporučujem neku enciklopediju. Ja npr. imam Brehma i onu najnoviju "Velika ilustrirana enciklopedija životinja.
Split, Hrvatska

Offline ribic

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
taksonomija riba
« Odgovori #2 u: Kolovoz 27, 2006, 21:46:00 poslijepodne »
jakobinac napiši di si nabavija tog brehma i tu najnoviiju enciklopediju ima li di na internetu za to pogledat

Offline jakobinac

• Punopravni član
taksonomija riba
« Odgovori #3 u: Kolovoz 28, 2006, 01:24:00 prijepodne »
Kao prvo trebam naglasiti da pričamo o djelima koja su prvenstveno namjenjena ljubiteljima svih životinja, a ne akvaristima (što ne znači da oni nisu ljubitelji životinja - da spriječim zle jezike). Brehma nećeš vjerojatno nać više uopće. To je po meni znatno zanimljivija knjiga od ove druge. Ovo šta ja imam je sažeto izdanje iz 1982. god. Inače, Alfred Edmund Brehm (1829-1884) je drugo izdanje svoje enciklopedije doživio prije 1883. Znanstveni podatci su mu se velikim dijelom zasnivali na vlastitim zapažanjima, tj. cijeli svoj život je proveo među životinjama. Najviše se posvetio pticama i sisavcima. Ako nađeš po netu neko novo izdanje ove knjige daj link, jer se moja već raspada od upotrebe.

Ovu drugu knjigu možeš kupiti u skoro u svakoj knjižari. Mislim da košta oko 600 kn. Mislim da je izdanje na hrvatskom izašlo prije 2 godine
Split, Hrvatska

Offline ribic

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
taksonomija riba
« Odgovori #4 u: Kolovoz 28, 2006, 16:44:00 poslijepodne »
potražit ću nešto pa ako nađem šta javi ću