Srpanj 20, 2025, 13:37:05 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Mbuna delfin  (Posjeta: 1037 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Mbuna delfin
« u: Siječanj 22, 2007, 22:02:00 poslijepodne »

obična akvaristi ,kad jim kažeš delfin i jezero Malawi odmah pomisle na vrstu Cyrtocara moorii ipak je taj ciklid više poznat kao delfin.

Noi sad Mbuna delfin,pa verovali ili ne ima i takav ciklid,koje mu je to trgovačko ime prikladnije od njegovog naučnog.

opisan godine 1975 sa strane ihtiologa Burgess & Axelrod kao Pseudotropheus tursiops.

Njegovo je prirodno stanište samo otok Chizmulu i pravi je endemita.U prirodi se nalazi u gornjim slojevima kamene okoline.I kad se pominje ta okolina,znade se d aje i njegova ishrana usko vezana,pa se taj ciklid više manje prehranjuje algama,koje grebe sa skala i kamenja.

Akvarij:taj je ciklid medju m'bunama prije maleni nego veliki,a dužina mužjaka iznosi 13cm,dok ženke 9.Mužjaka krasi lepa plava boja,mislim da je i zbog toga dobio naziv m'buna delfin,no ženka jeste smedja.Kad smo kod varijacija,ima na severnom delu jezera Malawi Ps.sp "tursiops Chitande",dakle neopisan,a slična valjanoj vrsti.taj je svetlije boje,a ženka više siva sa crnom horizontalnom ispredinaom linijom po sredi tela.Sama dekoracij u akvariju več je poznata,kamenje,sitni pesak i treba uraditi puno skrovišta,jer ženka,ako je ne izdvojimo posle mresta baš se voli kriti u tim pečinama.Za vreme mresta mužjak jeste agresivniji i tu svoju agresivnost ispoljava prema svim uljezima,a to sve sa ciljem,da zaštiti svoju teritoriju i svoj ljubavni kutak.Ženka ima obično oko 40 tak malaca,koje do ispuštanja krije u svojim ustama,dakle ko večina Mlaawi ciklida i ta je ustonoša.

E litraža za tog ciklida bila bi otprilike oko 200l idealna,naravno grupatih ciklida,a za sustanre m'buna ciklideili iz grupe Pseudotropheus ili Iz grupe Maylandia,Cynotilapia.

Zanimljiv ciklid,sad kako doči do njega?ma ja sam se to uverio na sledeči način,ako akvarista nešto sanja i želi to i dosanja,danas ništa nije teško nabaviti,ponekad je skupiti pare još najteži dio posla.

A naravno šta drugo,,nego preporuka da se ga ima u akvariju,i da bio sad sigurno jedini u HR i to nešto znači,jedini,pa još Malawi m'buna delfin.

Mužjak:

Edited by: Bojko

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Mbuna delfin
« Odgovori #1 u: Siječanj 23, 2007, 03:26:00 prijepodne »
zanimljiva riba i odlican clanak/opis (kao i uvijek )...
dali si ga vec vidio negdje za nabavku ili znas di ga se moze nabaviti?

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Mbuna delfin
« Odgovori #2 u: Siječanj 23, 2007, 05:50:00 prijepodne »

Čitajuči oglase u SLo,kako akvaristi traže da im se javeakvaristi koje bi ciklide željeli,mislim da to ne bi bio veliki problem,onda opcija je i Austrija.

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Mbuna delfin
« Odgovori #3 u: Siječanj 23, 2007, 09:01:00 prijepodne »
Predivan ciklid!    Naslov me zavarao pa sam mislio da se radi o Crytocara morii  

Offline makai

• Punopravni član
Mbuna delfin
« Odgovori #4 u: Siječanj 23, 2007, 12:03:00 poslijepodne »

stvarno je lijep. nego i ja sam mislo po naslovu da je nekakva zabunaa sad opet znamo nešto novo.
Cichlid ULTRA power/Zagreb-Jazbina