Srpanj 14, 2025, 11:51:09 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Gymnogeophagus balzanii  (Posjeta: 1358 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Gymnogeophagus balzanii
« u: Siječanj 19, 2007, 18:32:00 poslijepodne »

Jeste ciklid koji nam dolazi iz Južne Amerike.Baš sam napisao neki članak o njime i zbog nekog iznimnog ponašanja,pogotovo pomalo nesvakidašnjeg za te ciklide privuklo je moju pažnju i eto,da podelim barem opis tog zanimljivog ciklida sa svima vama.

Taj ciklid je bio opisan sa strane ihtiologa Perugia godine 1891 kao Geophagus balzanii,ime genusa Gymnigeophagus ustanovljen i dodeljen je tek 1918 godine.Pronadjen je prvi puta u reci Rio paraguay u teritoriji Matto Grosso u braztilu.Danas je poznato da je pravo prirodno okruženje tog ciklida reka Rio Paranau Paraguaju.

Taj 20 cm ciklid jeste miran i dobar sustanar u akvariju,no jedino znade biti prgav po pitanju teritorije.Dobra osonina tog ciklida jeste i činjenica da ne uništava bilje nit ga ne kopa.

Sledeči zanimljiv podatak jeste i taj da je uredjenje tanka jako slično onome,koga zna velika večina ciklidaša sa tog sajta;istočno afričkim ciklidima.Da,taj ciklid voli identičku dekoraciju ko več pomenuti ciklidi,dakle fini pesak,kamenje sa kojim uradimo skloništa,zaklone i pečine.Da takava akvarij i dužina najmenje 100 cm.bila bi dobrodošla.

I po pitanju kemizma vode,taj je ciklid jako nezahtijevan,treba mu voda neutralna/pH 7/ srednje tvrda 7,8-13 dGH i temperatura 25-28 celzijusa i to opet postaje jedan veliki + za tog ciklida jer nam je obično takva voda kod kuče.

Mrest,mrest i svi nadalji radovi su stvarno fascinantni i vredni naše pažnje.naime ženka ispušta 500 jaja,na kamenje gdje jih mužjak oplodi.Mužjak nakon tog čina ode,ko da nije bilo ništa.Ženka čuva jaja i nakon 24-36sati jih kupi u usta i nadalje ide proces uzgoja ko kod ustonoša.Kad su malci godni za život,ženka jih pušta van usta,a malci se na najmanji znak opasnosti odmah sakriju u majčinska usta,dakle slično ko kod Malawi ciklida.

Po pitanju razlika polova,mužjak je veči,ima i duža ledna ,te trbušna peraja a posebica je i njegova kvrga na čelu,koja ga opet čini sličnim ciklidima C.moorii ili C.frontosa.

I po pitanju ishrane nije probirljiv te nema problema.

Dakle zanimljiv ciklid

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Gymnogeophagus balzanii
« Odgovori #1 u: Siječanj 19, 2007, 18:54:00 poslijepodne »

Mocno izgleda i lijepih je boja, a jos je najzanimljivije ponasanje. Cini mi se i dosta tesko dostupna riba!?

Offline _neno_

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Gymnogeophagus balzanii
« Odgovori #2 u: Siječanj 19, 2007, 19:03:00 poslijepodne »
Jako interesantna riba,čini mi se kao i Karlu teško dostupna a možda se i varamo,što misliš Bojko?
nenoSisak

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Gymnogeophagus balzanii
« Odgovori #3 u: Siječanj 19, 2007, 19:17:00 poslijepodne »
Na prvi pogled mi je pao na pamet Green Terror ali ova specifična glava i malena usta je izgleda specifična samo ovom ciklidu. Po meni izgleda vrlo zanimljivo  

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
Gymnogeophagus balzanii
« Odgovori #4 u: Siječanj 19, 2007, 20:27:00 poslijepodne »

Vrlo lijep ciklid. Nikad ga nisam vidio.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Gymnogeophagus balzanii
« Odgovori #5 u: Siječanj 19, 2007, 20:54:00 poslijepodne »

Mislim,da se taj ciklid teško dobija.Iako je bio u Europu uvezen več 1972 godine,taj je ciklid na volju akvaristima samo iz uzgajačnica iz prirode jeste jako rijetko vidjen na tržištu.