Srpanj 28, 2025, 00:31:13 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: tropski akvarij, valjda....  (Posjeta: 2771 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline stray_cat

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • www.peta.org
tropski akvarij, valjda....
« u: Siječanj 20, 2007, 00:35:00 prijepodne »
nakon sto sam u ocaj bacila dobar dio ekipe na reptilima evo me i tu

ja sam uz partnera u vezu dobila njegov akvarij sa ribicama i sad nekih 5 godina imam akvarij sa ribicama koje je on imao predhodno nekih 6 godina (mozda i duze)

ja se kao o njima brinem onako kako mi je to mats rekao ali ispalo je da on bas i nije pretjerano educiran pa sad ja napokon pokusavam dovesti taj akvarij u normalno stanje

trebala bih nekako tim ribicama promijeniti dno jer su mi kao u pet shopu specijaliziranom za ribe rekli da je to tlo sad nedovoljno hranjivo da dodam neke biljke

imam neko bilje za koje naravno nemam pojma kak se zove i mogla bi to pokusat poslikati a pokusala bih poslikati i ribice jer ni za njih naravno ne znam kak se zovu. odnosno znam imena samo na nizozemskom ili engleskom a ne i na hrvatskom

imam zig-zag spiny eel i duga je oko 20 cm, http://www.aqualandpetsplus.com/Oddball,%20Spiny%20Eel.htm

imam 3 clownbotia  http://www.groothoogvliet.nl/bakkenschouw%20Dave%20Lissenber g.htm

[/i]jedna je Corydoras barbatus

5 su navodno sumatraan ali ovo kaj vidim na netu ne lici na moje ribe i jos imam jednu malu i zmijoliku tamno sivosmedjuljavu ribicu koju ne znamo sto je

dakle, kako da sredim tlo da mozemo dodati jos neke biljke, osim uobicajene hrane kojima ih hranim (ova prva dobija smrznute crvene larve od neke muhe a ostali jedu one mrvice) mogu mozda dati da im popravim jelovnik

koliko uopce te ribice zive

da li je akvarij od 200 litara dovoljno velik?

sve ostale ideje i savieti su vise nego dobro dosli

sto bih trebala znati o kvaliteti vode? koliko cesto moram (i kako) cistiti akvarij

[/i]

Offline stray_cat

• Punopravni član
    • www.peta.org
« Odgovori #1 u: Siječanj 20, 2007, 01:10:00 prijepodne »
vidim da svi pisu o filterima, grijacima i koje je marke akvarij

nemam pojma koje je marke akvarij, nije neki jeftilen, morat cu vidit u pet shopu jer drze samo te

filter je ehem i najvise mi izgleda ko  http://www.eheim.de/eheim/inhalte/index.jsp?key=liniendetail _27523_ehen

ima nutra neko kamenje i ja ga jos uvijek ne znam ocistiti

za grijac nemam pojma koj je i kaj je, i di se nalazi ali vidim po termometri koj pokazuje temperaturu vode da ugrijava na trazenih 26 stupnjeva

mozda ipak imam ovaj filter jer na slici je isti termometar kakav meni stoji izvan akvarija  http://www.eheim.de/eheim/inhalte/index.jsp?key=liniendetail _27555_ehen

Offline aqua man

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 20, 2007, 10:12:00 prijepodne »
200 .lit. je dovoljno za sve tvoje ribe  
Kvalitetu vode provjeravaš sa indikatorima ,a ti bi trebala saznati kakvi bi ti parametri vode bili najbolji za ribe koje ti držiš u aq.
Zavisi kakav ti je akvarij i filter ,promjeni nakon jedno 2 tjedna 20-tak litara vode znači jedno 40 lit. vode!Grijač ni nije toliko bitan,samo je bitno da valja
Evo ovo je od mene ,a nek ti iskusniji više pomognu!

Offline aqua man

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 20, 2007, 10:13:00 prijepodne »
Ispravak mislio sam 20-tak % vode

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
« Odgovori #4 u: Siječanj 20, 2007, 10:57:00 prijepodne »

Citat: aqua man
200 .lit. je dovoljno za sve tvoje ribe  

Trenutno da, ali ako clown botije dostignu punu velicinu bit ce i vise nego mali.
Split / Hrvatska

Offline aqua man

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 20, 2007, 11:03:00 prijepodne »
E,na to nisam ni računao

Offline stray_cat

• Punopravni član
    • www.peta.org
« Odgovori #6 u: Siječanj 20, 2007, 11:56:00 prijepodne »
pa kaj rastu i nakon 11 godina? koliko dugo opce zive?

Offline bobialf

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 20, 2007, 12:09:00 poslijepodne »
uz dobru paznju i odrzavanje aqve ribe dozive 15god.

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #8 u: Siječanj 20, 2007, 19:41:00 poslijepodne »
samo polako, akvarij ti je sasvim dovoljne velicine.. botie kad ti tako narastu.. pokloni ih nekome...sve ovisi koliko su sad velike...Eheim (ne ehem) su vrhunski filteri (btw link ti ne radi pa ne vidim kakav je tocno, vjerojatno kanisterski) Cistis ga jednostavno, iskljucis ga.. otvoris i u AKVARIJSKOJ vodi ( uzmes kojih 20 l) operes spuzve.. ako ti je voda preprljava za pranje.. procijedi je kroz finu gazu, najlonku ili filter vatu. To kamenje su vjerojatno keramicki valjci ili nest... dakle samo ga properes.. nikako u vreloj vodi i nikako sa detergentima. Podloga hranjiva ili ne.. to je jako diskutabilno... ako je oces mijenjat moze sko ja... salicom ili cijedilom izgrabi sav sljunka koji je unutra.. ostavi smao toliko da drzi bilje na mjestu.. na isto mjesto vrati neku hranjivu podlogu ( sera floradepot ili nesto slicno) i opet n avrh vrati staru podlogu... hranjiva podloga je obicno gadna z avidit i treba je prekrit.. Mada ako je akvarij 11 god star.. vjerujem da je u podlogi vec hrpa hranjivih tvari od ribljeg otpada i trulog bilja.. Bitnije ti je da imas dosta svjetla za odredjeno bilje i CO2... Ima bilja koj esuper raste u golom sljunku.. a nekima ne uspij eni u najskupljoj podlozi. .. tako da po meni ne diraj podlogu osim ako nije neki sljunak od 14mm.

Kako ne vidis termometar= izgleda ti ko velika epruveta sa plastikom n avrhu??? osim ako nije u sklopu filtera... ako ti je temepratura 26°C ne brini.. dok s epromijeni onda brini i kupi novi grijac.. Akvarij takodjer nije bitno kakav je... jel skupi ili jeftin.. moj je rucne izrade i super je.. bitno da ne pusta i da staklo nije svinuto od vode... a ako traje 11 god ond aje dobar...

Sve ostalo. prosurfaj...imas sve za pocetnike i na http://www.akvaristika.tk

Surfaj i uzivaj...

biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline stray_cat

• Punopravni član
    • www.peta.org
« Odgovori #9 u: Siječanj 20, 2007, 22:48:00 poslijepodne »
termometar ima display vani, ima neki cicak ispod tanka i vidi se temperatura a ja ne kuzim kaj je opce grijac, vjerovatno je u sklopu filtera

imamo ili eko ili profi filter, nema nikakve spuzve samo neko sitno kamenje, nekakav kaskadni sistem i to se ispere u kadi, tusem. pise na stranici da su to kanisterski filteri, e sad ne znam tocno koj je to sad model jer je ovaj nas stariji

necu nikom poklanjat svoje ribice, botie su oko 7-8 cm u dobi od 11 godina

kao zna se da tlo nije dovoljno hranjivo ako biljke guraju korjen van podloge sto je kod mene slucaj, zbog toga bi trebali nesto napraviti

moram naci neku podlogu i kak dodavat hranjivu podlogu ako imam ribe u akvariju?

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 20, 2007, 22:54:00 poslijepodne »
Eto kolega ti je dosta toga rekao ma skoro sve. baš se fino potrudio da ti objasni. Eto jedino da nadodam da biljkama stavljaš tekuče gnojivo koje imaš kupit u zoo shopu. Samo pitaj tejuče gnojivo za bilje. Uglavnom se doziraju jednom tjedno i izračunaj koliko ide na litražu. Piše ti u uputstvima. I ne staljaj više nego treba. Svjetlo nek gori 10-12 sati koliko je u tropima dan. nemoj manje da nebi bilje usahnulo. Jednom godišnje promjeni lampe jer oslabe. Filter i grijač nek stalno rade nemaš šta gasit. Kad ribama mjenjaš vodu u akvariju nikad nemoj stavljat direkt iz špine jer voda sadrži klor. Imaj jednu kantu i nalij vode i nek prenoči dovoljno je 1 dan da prenoči. A može i više ne smeta. šta se tiče koliko mjenjat vodu nema nekog pravila netko jednom tjedno, netko jednom mjesečno, netko svaka 2,3 mjeseca. Ja osobno mjenjam kad mi malo više ishlapi kad mi razina vode dođe do ispod ruba poklopca. I kupi u zoo shopu usisivač za čiščenje dna. Ribice kakaju i stvara se organsk otpad dobro da te ne opterečujm s tim dobro je i preporuča se očistit tj usisat dno od kakice. Tad ti se usisavanjem razina vode naravno samnji da se ne prepadneš šta je i koliko se isprazni toliko nadoliješ vode naravno rekla aam prenočne. Imaš kupit sredstvo za pripremu vode aquasafe koje uliješu kantu kad natičiš vodu i nek prenoči. Stakla akvarijska možeš čistit spužvicom ali novom nekorištenom ili imaš kupit magnet, nikad sipat vruču vodu nit šta prat vručom vodom. Tad pobiješ bakterije. I nemoj jaaako često prat filter jer tad pobiješ i dobrih bakterija

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 20, 2007, 23:02:00 poslijepodne »
Ako biljke ti ne rastu, žute listovi, trule, jednostavno propada bilje znači da mu treba hranjivi sastojaka. Kako rekoh bilju treba tekuče gnojivo jednom tjedno dodavat. Imaš kupit i tablete za bilje, koje se pikne blizu korjena biljke. Znači ne ful jaako blizu da nepovrijediš korjen. malkice dalje tableticu dublje pikneš tj zabodeš ali dublje da ne ispliva van. Ako korjenje izlazi van očito tanka podloga. Sveukupna podloga treba bit od 5-10 cm max. Bilo bi dobro ako bi mogla poslikat malo filteri grijač da ljudi vide pa če bolje znat reč. Šljunak ako sipaš u akavrij obavezno ga dooooooooooobro oprat pa onda stvait. Dok gnojivo se ne pere nego direkt u akvarij. Pazi kad hraniš ribe da ti ne pada hrana dole da ne stvraš smeče jer time se jeste hranii bilje ali od tolikog hranjenja koje pada dole dolaze alge. Zato rađe malo hrane pa nek pojedu pa opet dodaj. A ne istrese ne stignu pojest pa sve pada dole.

Offline stray_cat

• Punopravni član
    • www.peta.org
« Odgovori #12 u: Siječanj 21, 2007, 01:25:00 prijepodne »
stakla cistim nekom strugalicom koja ima kao zilet jer je akvarij dubok i prilicno je visoko pa su mi ruke prekrake da sve ocistim

nisam znala da treba mijenjat lampe, ove sljakaju bar 5 godina i ici cu u pon po nove

grijac nikad ne gasim, filter cistimo mozda 2 put godisnje

nisam ni znala da voda treba odstajat

usisavac imam, koliko cesto treba usisavat (ribe se jako uznemire kad usisavamo), imam neki usisavac koj filtrira i zadrzava smece a vraca vodu natrag

ja ak imam 3 cm tog sitnog kamenja na dnu........ kaj da opce dodam, isti takav materijal, nesto drugo? vidim da i u pet shopu skrtare sa podlogom na dnu

da li postoji neko bilje koje je i nekih drugih boja, ne samo zeleno?

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 21, 2007, 10:44:00 prijepodne »

Lampe pod hitno mjenjaj. te zbilja više nisu za ništa definitivno. Za vodu sad znaš i ne stavljaj iz špine direkt. I kupi sredstvo za pripremu vode eto npr ako imaju od tetre aqusafe ili neki drugi proizvođač. I tamo ti piše sve drži se uputstva. i svakako kupit tekuče gnojivo za bilje. To obavezno preporučam. E, taj koji vrača vodu nazad neznam. Moj kako usisavam tako i vodu uzima pa samo nadolijem koliko je otišlo usisavanjem. Tako da riješim i usisavanje i promjenu vode. Ako ti je šljunak 3 cm njega sad pusti takojer tu su se naselile bakterije i nediraj ništa. To nek bude dole prvi sloj od šljunka. I sad kupi evo napisat ču večim slovima da bolje vidiš. SUPSTRAT za bilje. Neznam koje prozvođače imate. da ti malo olakšam itaj jer imaju TETRA SUPSTRAT oni su jaako poznati pa možda imaju od njih. Ako ne kupi od nekog drugog proizvođača. E sad kako su i ribe unutra nije to jednostavno radit. pa robaj

ovako. U par kanti ili nekih posuda jaaako čistih izlij vode iz akvarija jer nemožeš stavljat gnoj sa puno vode. I voda če se mutit i proljevat dok to radiš. Zato izlij bar ako ikako imaš gdje jedno 40% vode. Stavi ribama malo sredstva za smirenje u akvarij sa ono vode šta je ostalo. Imasš to sredstvo kupit u zoo shopu. ja imam od JBL Acclimol pa eto ako imaju to kupi ili neki drugi proizvođač. Kad si ulila to pazi koliko stavljaš sad pomalo sipaš SUPSTRAT lagano ne odjednom i rasporediš po malo po podlozi. Gledaj da ti ozada bude malo više podloge da je višlje a naprijed manje tj da bude blaga kosina. I sad stavljaš šljunak koji je opran i čist kao suza. Njega isto tako ozada malo više i da lagano pada prema naprijed. Sveukupna podlloga da bude od 5-10 cm najviše tako da vodiš računa o tome. A isto možeš dok to radiš ribice i pohvatat pa stavit u transportne vrečice pa nek tamo budu dok tu podlogu ne središ. Tako da ti je lakše radit. ovak immožeš i sluzokožu oštetit dok to radiš. To i tako dugo ne traje. I neče im niš bit u vrečici za to vrijeme ali isti ptreporučam za smirenje da staviši u vrečici jer sve to njih šokira. Nemoj slučajno da bi stavila za smirenje ovo šta ljudi koriste. I kad si i taj šljunak riješila sad stavi jedan tanjur na podlogu i sipaj vodu. Tanjur zato da ti se na raskopa podloga sva i ne pomuti voda dok sipaš. Samo nemoj svu vodu ulit tu staru nego dodaj malo pa jedno 20-30 % nove vode. Tako da netrebaš sačuvar sve staru vodu. Oko kažem 20-30% vode stare prolij odmah a nove pomješaj sa ovom starom preostalom vodom. I uključi grijač, filter svjetlo i to je to. Bilja ima i nacrvenkasto ali je dosta zahtjevno i traži puuuno svjetla, jaaako puuuno hranjive podloge, co2 sisitem. To su jaako zahtjevne biljke i traže puno brige i iskustva. Kadkupuješ bilje obavezno ga dezinificiraj jer bilje može donest bolest na sebi i zarazit ribe a poslje dezinfekcije ga laaaagano isprat.

Znači treba ti 1 supstrat npr tetra ili šta več imaju supstrat ne prat

2 šljunak malositnije granulacije ne jaako krupan

3Lampe obavezno

4Sredstvo za smirenje npr JBL Acclimol

5Aquasafe sredstvo za pripremu vode

Ako češ dokupit koju biljku onda dezinfekcijsko sredstvo za bilje ima u zoo shopu ili u apoteci bar kod nas HIPERMANGAN. Samo pazi maaaaaalo ga stavit da ne spržiš bilje. Voda mora bit blaaaaaago rozkasta i bilje isprat i podrezat korjenčiče ali malo i pdrezat žute lističe ako ima. I nemoj stavljat prvih 3 tjedna tekuče gnojivo jer je nova dole podloga pa da ne dođu  alge.& amp; nbsp;

Edited by: duda

Offline stray_cat

• Punopravni član
    • www.peta.org
« Odgovori #14 u: Siječanj 21, 2007, 22:17:00 poslijepodne »
sutra krecem po pethopovima za ribe, javit cu kaj se dogadja