Prvo diskuse treba staviti u vec iscikliran akvarijum, a ne posle 3 nedelje, jer sam proces cikliranja se pocinje uz ribe, jer odnekud moramo dobiti amonijak koji ce biti pokretac stabilnog sistema. Visa temperatura kod diskusa se koristi da bi se sprecila razna oboljenja, kojima su diskusi skloni, znaci zasticujemo ih tako sto povecavamo temperaturu. O2 je na visim tempereturama mnogo slabije rastvorljiv, tako da postoji mogucnost slabog razvijanja korisnih bakterija usled visoke temperature i manjka rastvorljivog O2. Tvoj sistem mi deluje strasno nestabilno i ti uspevas da ga odrzavas redovnom izmenom vode. Cesce menjanje vode kod diskusa je normalna pojava i treba se pridrzavati, ali tek kada se sistem dobro isciklira(bez diskusa).
32 stepena je po meni mnogo, jer sigurno mozes videti da diskusi ubrzano disu, i to je posledica visoke temperature (osim kada ih hranis, tada disu brzo, jer su se naklopali). Te visoke temperature ja koristim kod lecenja diskusa, ali tada im stavljam temp. oko 34-35C. Ja sam diskuse cuvao na 28C bez ikakvih problema, mada znam ljude koji ih cuvaju i na 26C. Spustanjem temperature, povecavas rizik od parazita na koje su diskusi osetljivi, ali mislim da se vredi kockati, jer postoji veca mogucnost da ces ih pobiti nitritima. Moje predlog ti je da spustis temp. na 27C, kao kompromisno resenje.
Akvarijum si trebala napuniti vodom iz vec izcikliranog akvarijuma, posto ga vec imas, i da ga pustis da vrti vodu nekih 6 do 8 dana sa nekim pilot ribama, pa tek onda da ubacis diskuse. Zelim ti sve najbolje, ali po meni situacija nije ni malo naivna.