Srpanj 05, 2025, 02:51:21 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: substrat i podloga  (Posjeta: 930 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Nuclear

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
substrat i podloga
« u: Siječanj 31, 2010, 13:49:02 poslijepodne »
Dakle. Idući tjedan kupujem RIO 180.

E sad. Planirao sam biljni akvarij s 3 vrste riba i jedno 4-6 vrsti bilja.

Kakvu podlogu mi savjetujete.

Ja sam mislio staviti jednu kantu Sera floredepota i jednu kantu vulkanita. Jel to u redu???

I ne znam gdje ima Sera floredepota za kupit, svuda vidim samo tetrine substrate, pa ako tko zna.

I stavio bi neki svijetliji šljunak prek tog substrata, al ne nešto skroz bijelo. Htio bi svijetlo tak da mi se što više svijetla odbija da bude bolje biljkama, a opet da ne uznemirava ribe. Pa kakav šljunak preporučate????

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
Odg: substrat i podloga
« Odgovori #1 u: Veljača 01, 2010, 08:17:24 prijepodne »
Htio bi svijetlo tak da mi se što više svijetla odbija da bude bolje biljkama, a opet da ne uznemirava ribe. Pa kakav šljunak preporučate????

Nešto si ti krivo shvatio u cijeloj priči...svjetlo se ne odbija od šljunka i nije biljkama bolje od toga.  :D

Stavi ispod vulkanita (ima ga u svakom zoo dućanu) i preko šljunak granulacije 1-3mm, da je prirodan, znači ne plave ili zelene boje već onakav kakav se viđa u prirodi.

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 01, 2010, 10:39:35 prijepodne »
ma nisam krivo shvatio. Pročitao sam to u savjetniku, sam je sad pitanje kojem. Imam ih više  -?

pa u svakom slučaju se svijetlost reflektira bolje od neke svijetle podloge nego od tamnije. Uzmi za primjer kad pada snijeg, jedna lampa ti praktički osvjetli duplo više nego inače jer bijela boja snijega odbija sve valne duljine svijetlosti. Al sad koliko će biti više svijetla, ne znam, u biti slabo svijetla će mi i stizati do podloge jer planiram gusto zasađen akvarij, pa i nije svjetlina toliko bitna.

Znam da se ne stavlja šareni pijesak.  :D

Mislim da ću ići na neku tamno smeđu nijansu na kraju.

A sera floredepot? Nitko ne zna gdje bi ga mogao nabaviti?

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #3 u: Veljača 01, 2010, 11:08:57 prijepodne »
ma nisam krivo shvatio. Pročitao sam to u savjetniku, sam je sad pitanje kojem. Imam ih više  -?

Ako piše u savjetniku ne znači da je i automatski točno.

Floradepot? To je isto iz savjetnika pa mora biti baš ta podloga ili može i neka druga?   :D

Pogledaj akvarije u mom potpisu, imaš i na naslovnoj još koji, i svi napravljeni sa vulkanitom ispod. Zato ti ga i preporučam. Zemlja za cvijeće je isto odlična, ima na forumu puno tema o tome.   ;)

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 01, 2010, 11:45:03 prijepodne »
ma nije iz savijetnika, i ne mora biti baš to.  :P

Piše u prvom postu da planiram pomiješati mineralni substrat i vulkanit pola-pola. Al do sada sam samo nailazio na tetrin substrat po trgovinama, pa me zanimalo možda da pogledam negdje i taj floredepot, možda je povoljniji, ili bolji. Ne znam, zato i pitam.

Čitao sam po forumu i po cijeloj stranici, vjeruj mi da sam sasvim solidno informiran o akvaristici, iako imam 0% iskustva.

Zemlju za cvijeće mi se neda čekati 3 tjedna.

i nisam rekao da mora biti točno ak piše u savijetniku, al ak malo razmisliš ima istine u tome što sam napisao za svjetlinu. iako samo u teoriji.

U savijetnicima sam također našao par krivih informacija, tak da to sve uzimam samo kao neke smjernice, al nemam se iz čega drugog informirati osim na ovoj stranici i tih par savijetnika što imam.

btw. sad sam našao. To za svjetlinu podloge piše u vodiču za početnike sa akvarij.net stranice, tak da bi ti pošto si član redakcije morao potkrijepiti tu informaciju  :down: :D

I također svaka čast na akvarijima  :)