Malo sam prčkao oko tog ciklida.Ustvari više sam informacija prikupio pod imenom Pseudotropheus sp elongatus spot.Več to da je u rodu "elongatus" daje nam do znanja da se radi o uskom i dugom ciklidu,a nadimak "spot"ukazuje nam na fleke.No taj ciklid jeste jedna omanjih vrstaiz tzv elongatus grupe,jer mjeri u dužinu od 7-9 cm.
u prirodi se ga nadje na istočnoj obali izmedju tačke Liuli/ tanzanijski dio/i Cobwe/mozambiški dio/na jezeru Malawi.najčeščče se nalazi u dubini do 10 metara gdje se prehranjuje sa prerastom.
pošto je to mali ciklid,e ne treba mu i veliki akvarij,no što je veči bolje je,a kad smo kod akvarija ...180 l mu je minimum.Mužjak je zanimljiveg koloriteta /vidi sliku gore/,dok je ženka svetlija sa malim crnim ukrsom na perajima,u biti prava suprotnost mužjaku.Treba ih imati u grupi.Koji ciklidi bi išli skupa sa njim,pa recimo pre svega iste ili slične dužine /Ps,saulosi,Ps ndumbi gold,L.caeruleus.L.sp.Mbamba,cynotilapia i još puno vrsta/
No trebaimati u vidu,da je mužjak za vreme mresta malo agresivniji pa se zna i posvadjati u komšiluku,no to kratko traje.Ženka obično nosi do 15 mladunaca.
po pitanju ishrane,zna se,hrana na bilnoj bazi,povremeno dodavanje spiruline,a može i koji dodatak u vidu krill,cyclops,mysis.
E šta još reči:sve u svemu zanimljiva ribaiz jezera Malawi,tako da" je stavim u akvarij,naravno ako imam mesta i nadjem je,ne bi smelo biti"
Edited by: Bojko