Srpanj 14, 2025, 18:52:14 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Zracna pumpa  (Posjeta: 1938 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kukurjek2002

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http://www.geocities.com/lighters_nice/
Zracna pumpa
« u: Svibanj 19, 2004, 23:08:00 poslijepodne »
Posto vidim da nam se u zadnje vrijeme prikljucuje mnogonovopecenih akvarista da dam jednu napomenu koju nisam do sada vidio da je neko spomenuo.Zracnu pumpu uvijek stavite na vecu visinu od visine vodeu akvarijumu jer se moze desiti da uslijed nestanka el. energije ili nekog drugog razloga voda iz akvarijuma istece kroz cijev od pumpe po sistemu spojenih posuda.Najbolje je zakaciti na zid iznad akv. i jos nesto izrezite komad kartona u obliku pumpe i postavite izmedu pumpe i zida jer u protivnom dobicete ruzne crne tragove na zidu od nozica od pumpe koje su uvijek nacinjene od gume.
Oh sto te volim joj

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
Zracna pumpa
« Odgovori #1 u: Svibanj 20, 2004, 05:13:00 prijepodne »
Citat: kukurjek2002

Posto vidim da nam se u zadnje vrijeme prikljucuje mnogonovopecenih akvarista da dam jednu napomenu koju nisam do sada vidio da je neko spomenuo.Zracnu pumpu uvijek stavite na vecu visinu od visine vodeu akvarijumu jer se moze desiti da uslijed nestanka el. energije ili nekog drugog razloga voda iz akvarijuma istece kroz cijev od pumpe po sistemu spojenih posuda.Najbolje je zakaciti na zid iznad akv. i jos nesto izrezite komad kartona u obliku pumpe i postavite izmedu pumpe i zida jer u protivnom dobicete ruzne crne tragove na zidu od nozica od pumpe koje su uvijek nacinjene od gume.

Ma nije to nikakav problem, pa ima za kupiti stopera koji propustaju u samo jednom smjeru a dodu mozda 15kn.

Ipak je ljepse kad je oprema koliko toliko sakrivena pogotovo ako je akv. u dnevnom boravku i pritom na nekakvom zatvorenom ormaricu.

Offline Dilurekba

• Punopravni član
Zracna pumpa
« Odgovori #2 u: Svibanj 27, 2004, 00:41:00 prijepodne »
Yap, slazem se s Snagom. Kupis jednosmjerni ventil i vojla.

Offline vuky

• Punopravni član
Zracna pumpa
« Odgovori #3 u: Svibanj 27, 2004, 01:39:00 prijepodne »

A kad ugasim pupmu trebao bi biti isti efekt? Khm... Morao bi se stvoriti podtlak. Da pojasnim, tlak u cijevi morao bi pasti ispod tlaka atmosfere. Tek tada bi tlak atmosfere iznad vode pogurao vodu u cijev u kojoj je tlak manji od atmosferskog. A tlak u cijevi ne pada ispod tlaka atmosfere kad se pumpa ugasi. Mozete mirno spavat.
Igrajte za nju, nasu voljenu,
Nek\' jace kuca to
Srce vatreno.

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
Zracna pumpa
« Odgovori #4 u: Svibanj 27, 2004, 02:31:00 prijepodne »
Citat: Dilurekba
Yap, slazem se s Snagom. Kupis jednosmjerni ventil i vojla.

Sila sefe Sila, ne snaga :)))

Offline maratonac

• Punopravni član
    • http://www.maraton.hr
Zracna pumpa
« Odgovori #5 u: Svibanj 27, 2004, 07:42:00 prijepodne »

Vuky, ne bih ja baš mirno spavao. Proizvo?aei u uputstvima navode isto što i Kukurijek. A i sam sam se uvjerio da priea nije baš takva kakvu si ti složio. Kod normalnog gašenja pumpe voda se popne u cijevi iznad razine u akvariju.

Stoga, sigurno je sigurno!
Split/Hrvatska
* Festina lente! *

Offline vuky

• Punopravni član
Zracna pumpa
« Odgovori #6 u: Svibanj 27, 2004, 10:30:00 prijepodne »

Ja godinama imam ispod mojih akvarija i niti u jednom nisam primjetio da se to dogodi. Vjerojatno se dogodi da dio tlaka koji je visak i zadnji izlazi iz cijevi kod gasenje pumpe povuce dio cestica za sobomkoji nije visak pa se malo vode vrati nazad u cijev. E sad, ja mislim da je to zanemarivo. Kodmene nisam nititoprimjetio.To bi se moglo dogoditi tamo gdje pumpa gura zrak jako ili gdje nema na crijevu niti kamena niti filtera. Iliima jako propusni kamen, filter.

Ilipumpa koju imas kod gasenja pocne radit,na kratko u suprotnom smijeru.
Igrajte za nju, nasu voljenu,
Nek\' jace kuca to
Srce vatreno.