Srpanj 23, 2025, 18:13:28 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Savjeti za rekonstrukciju - brzo  (Posjeta: 7625 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Jingo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Savjeti za rekonstrukciju - brzo
« u: Studeni 29, 2006, 09:45:00 prijepodne »

Prvo pozdrav svima, ja sma novi na forumu ali i u akvaristici. Imam akvarij rucne izrade od 60 lit. već skoro godinu dana i do sada sam imao sve i svasta, prebolio sam ichy, bakterijska raspadanja peraja, nedostatak vitamina c iskrivljenja kicme i slicno.

U akvariju trenutnodrzim gupe (30 ak), zenku sijamskog borca, 5 black moly.

Problemi su poceli prije mjesec dana. Imao sam dva ancitrusa, misli da su bili pleco, poslat cu sliku sutra, i iz meni neobjasnjivih razloga poceli su se tuci. Tuce bi trajale po dva dana, a posljednju nijedan nije prezivio, zenka je ubila muzjaka borca, a pet molija se ponasa kao banda nabildanih debila.

Sve to mi je vec pomalo dosadilo pa sam odlucio da napravim neke izmjene u postavci akvarija.

odlucio sam sve ribe i bilje izvaditi, dezinficirati komletan akvarij i ponovo sloziti sve. posto mi je i malo bilja izraslo u medjuvremenu, volio bih ga zadrzati. Gledao sam po okolnim trgovinama ribe i kao sljedeci korak nametnula su se dva moguca rjesenja:

Ciklidi- od kojih ima malih plavih i zutih predivnih, medjutim, pitanje je kako sacuvati bilje, ali i ribe, jer bih volio ponovo imati ancitrusa ili par gupa.

Drugu rješenje bi moglo biti da samnjim broj gupa, napravim reorganizaciju bilja, ubacim komad drveta i nabavim novih ancitrusa, neonki, mozda par patuljastih kolisa i skalara.

evo slika u prilogu pa ako moze par savjeta danas, jer popodne imam vremena da se tome posvetim do kraja....

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #1 u: Studeni 29, 2006, 09:59:00 prijepodne »

Ancitrusi su dosta mirni pa nemam pojma zasto su se mlatili - mozda im je falilo neko drvo kojeg vole imati u prehrani, a mozda im je falilo nesto mjesta za skrivanje. Borac je stradao jer je on nemilosrdan kad se zeli pariti, pa je vjerojatno napadao zenku, a ak je bila veca od njega izgleda da ga je zatukla.

O ciklidima ne znam puno, ali mislim da ti je to premala litraza za drzati ih, dakle ostaje drugo rjesenje.

Sto se tice drugog rjesenja: da, ubaci panj, izgledat ce ljepse.Panj mozes kupiti - mopov - pa ce priprema i trajati jedno poslijepodne, ali ako uzmes lozu onda ce trajati nekoliko pa do desetak dana (procitaj na pocetnoj ili u mojem clanku u Vasi clanci kako ga pripremas). Onu biljku u desnom kutu zavezi gumicom ili flaksom za panj ili kamen. Ako sam dobro nabrojao to je 25 riba u 60 litara, a to je malo previse bez dobre filtracije + sto su to gupiji i moliji pa sigurno ima hrpetina mailh, dakle imas i vise od 25 riba. Smanji to - podijeli nekom.

A gdje ti je filter?

Edited by: Teehee(R)
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
« Odgovori #2 u: Studeni 29, 2006, 10:09:00 prijepodne »
ciklidi ti ne idu s tim tvojim ribama (po opisu to si vidio mbune iz jezera malawi) a neidu ti ni skalari jer ti je premali akvarij...
Split / Hrvatska

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Studeni 29, 2006, 10:37:00 prijepodne »

Hvala na brzim odgovorima, i da odmah dodam odgovore na postavljena pitanja:

Panj cu kupiti mopov, danas nakon posla, a ribe sam mislio izbaciti, narucito molije koje se ponasaju bahato i napadaju druge ribice, te gupice, koje se vec dosta dugo razmnozavaju u vlastitoj liniji pa je doslo do gubitka boja.

Filter je lijevo, u sklopu akvarija ali posebna posuda, kad odem na more da ne bi bilo problema sa prelijevanjem. sastavljen od spuzva, pijesak, a.ugalj, spuzva, posebna vuna, spuzva.

Planirao sam dakle nakon rekonstrukcije da to izgleda ovako:

Gupe -7-10 odraslih + 10 malih

Patuljasta kolisa (colisalalia)- muzjak+zenka

Sijamski borac (betta splenders) - zenka + muzjak -veci

Ancitrus pleco - muzjak + zenka

Neonke crvene -10

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #4 u: Studeni 29, 2006, 10:56:00 prijepodne »
Opet previse! Izbaci ili gupije ili neonke. Ako stavis po pola od svakog, nece biti lijepo, zato bih se ja odlucio ili na neonke ili na gupije.
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 29, 2006, 11:16:00 prijepodne »

Citat: Teehee(R)
Opet previse! Izbaci ili gupije ili neonke. Ako stavis po pola od svakog, nece biti lijepo, zato bih se ja odlucio ili na neonke ili na gupije.

Ok haval ana savjetima, neonke cu onda ostaviti za drugi put. Mislis li da bi se ostale mogle slagati, jer su mi npr. u zoo centru rekli da moly mogu sa gupama ali se meni ne svidja ponasanje molya i njihova prozdrljivost....

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Studeni 29, 2006, 12:31:00 poslijepodne »

kako su ti i kolege rekli preeeeeeeeeeviše riba imaš na tu litražu. I nije dobro imati toliko razlićitih vrsta bez obzira šta te vrste mogu zajedno. Kad je pregusto naseljen ag tu je i pomanjkanje kisika, prostora za plivanje, i voda se više prlja, više je i hrane i kakice itd i one postanu živčane dobiju stres. Moj savjet odaberi jedno 2 vrste ribica i zasadi još bilja i održavaj onda to šta budeš uredio i nemoj radit toliku gužvu jer one su najmanje zadovoljne i nije čudo šta se mlate u toj gužvi.SRETNO i oprosti šta ovo nisam na samom početku napisala

DOBRO DOŠAO

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Prosinac 02, 2006, 13:15:00 poslijepodne »

Eh evo me ponovo. Pogodite gdje sam bio posljednjih dana?

Da. Uradio sam totalnu rekostrukciju, koja je zahtijevala nešto više vremena, ali rezultat me oduševljava. U početku sam mislio da ću ja to sve samo oprati, međutim, na kraju je ispalo upravo totalna rekonstrukcija.

Bili ste upravu, riba je bilo zaista previse, to sam zakljucio tek kad sam ih sve polovio...

Pošto je bilo prije nekih parazita (ich, bakterijsko raspadanje peraja) opredjelio sam se za varijantu da sve očistim. Iako su mi neki stariji akvaristi predlagali da ostavim barem 30% vode, ja sam odlučio sve izmjenuti, uključujući i sve elemente filtera.

na kraju to izgleda ovako:

Offline jakobinac

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Prosinac 02, 2006, 13:21:00 poslijepodne »

Sada ti se mogu pojaviti sindromi novog akvarija pa pripazi...
Split, Hrvatska

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 02, 2006, 13:25:00 poslijepodne »

Višak riba je (oko 50 njih) poklonjen lokalnom zoo centru koji će ih prodati dalje ljubiteljima ljubimaca. Trenutno stanje je: 7 muzjaka gupi, 14 zenki, zenka sijamskog borca, ancitrus za kojegne znam kako se jos zove, pa ako neko zna molim da mi javi...

Panj sam kupio u lokalnom zoo centru i mislim da je mopan, nisam nasao ni jedan koji preporucujete ovdje....

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Prosinac 02, 2006, 13:27:00 poslijepodne »
Kakvi sindromi? Vodu sam prije sipanja tretirao sa aqua safe od tetre

Offline jakobinac

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Prosinac 02, 2006, 13:36:00 poslijepodne »
Pa npr. uništio si sve dobre bakterije u filteru itrebaju se ponovnonastaniti u "novom" filteru.
Split, Hrvatska

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Prosinac 02, 2006, 14:05:00 poslijepodne »
Tako je sve bakterijice koje su se nastanile u filteru suNo možeš dodati malo pozitivni bakterijica u vodu da staviš cycle nutrafin jednom tjedno se dozira. I nebi bilo loše da ubaciš jedan kamen od npr lave da se imaju di bakterijice nastanit. Također za taj kamen ako kupiš možeš ga i iskoristit da svežeš neku biljku npr anubias ili paprat.Sad kad si sve iznova napravio nemoj jedno 2,3 tjedna stavljat tekuče gnojivo za bilje da nebude najezda algi.

Offline napoleon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #13 u: Prosinac 02, 2006, 18:13:00 poslijepodne »
NEMOJ stavljat m i ž bettu.
A za 60 l mogli ste mu predložit da sve ribice izbaci i stavi 1 ili 2 para patuljastih ciklida? Možda bi bilo ok? Ili ne?

Zagreb-Maksimir (ne, nisam u ZOO-u)
"How much of human life is lost in waiting."

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Prosinac 07, 2006, 09:42:00 prijepodne »

Hvala svima na dobromjernim komenratima. Na pakovanju aqua safea je pisalo da sadrži pozitivne bakterije koje su neophodne da se formira aq.

Dobio i prinovu, jedna gupa je rodila nekoliko mladih, a jedna je uginula - moguće ta što je radjala da je doslo do komplikacija pri porodjaju... nemam pojma...

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Prosinac 13, 2006, 13:57:00 poslijepodne »

Pojavili su se i prvi problemi u novom/starom aqvariju....

Prije pet-šest dana uginula je ženka gupa, za koju pretpostavljam da je imala problema pri porođaju, ali jučer ujutro osvanuo je neprijeatan prizor. MUžjak gupe, koji je bio mlad i kojeg sam nedavno kupio, a imao je veliko žuto repno peraje sa crnim tačkicama, osvanu je mrtav, sav obložen kao nekom sluzavom vatom, i pitam se da li je moguće da ga je ubila ženka bete, jer im tu noc nisam dao uobičajenu večeru, radi njegovih peraja i mozda zadirkivanja, jer mu repno peraje bilo iskidano u komade koje sam odmah ujutro izvadio iz vode, ili je mozda nesto drugo u pitanju. Jutros sam kod još jednog muzjaka primjetio problem, ali takav da mu leđno peraje i repno peraje slijepljeno sa zadebljanjem na kraju, kao kad se celofan malo zagrije upaljacem. njega sam izvadio i stavio u tetra general tonic. Imam kuci tetra aqua easy balance, jel bi trebalo da dodam u vodu, i ako dodam da li ću morati dodavati svaki sedam dana kako pise na uputstvu?