Inace, nisam pristalica postavljanja grejaca u filter iliblizu ulaza prljave vode u filter.
Zasto?
Chubby, odgovoricu ti na ovo tvoje pitanje ali moram prvo da ti napomenem da je to moje licno misljenje i da se mozda neces sloziti samnom.
Nisam pristalica postavljanja grejaca u filter i veoma blizu usisa prljave vode u filter iz tog razloga sto smatram da ce grejac da ugrozi biolosko preciscavanje. Evo kako?
Pouzdano znam (proverio sam) a mislim da i ti to znas, da bilo koji grejac , bilo kojeg kvaliteta (i najkvalitetniji) ne moze da postigne konstantnu temperaturu u svim delovima akvarijumske vode. Tu mislim na podrucje vodeoko grejaca odnosno, njegovog grejnog tela. Razlika u temperaturi moze da varira i nekoliko stepeni. Ako neko zeli da proveri, neka postavi jedan termometerblizu grejnog tela grejaca a drugi naka bude na suprotnoj strani akvarijuma.
E, sada sta ce se desiti sa takvom vodom u filteru koja ima mnogo visu temperaturu u odnosu na vodu u akvarijumu?
Prvo, dolazi do smanjenja kiseonika u vodi koja je u filteru a samim tim i do postepenog izumiranja aerobnih bakterija. Znaci bioloskafiltracija u filterumoze posle izvesnog vremena da se prekine a da postane samo mehanicka i hemijska ( ako smo postavili aktivni ugalj ...).
Mnogi ce reci da postoje spoljni kanisterski filteri sa grejacima u njima ,pa kako to da takvi proizvodjaci naprave takve greske. Vecina takvih filtera koje ja znam imaju postavljene grejace na izlaznom delu preciscene vode. Evo pokazacu vam jedan takav automatski regulator temperaturekoji se postavlja na izlaznom crecu bilo kopjeg kanisterskog filtera, znaci ovo je univerzalna sprava.
Ovde se vidi kako iz filtera izlazi preciscena hladna voda koja koja dolazi do ovog malog aparata
"Hydor" External thermal heater, koji na sebi ima podesiviregulator temperature i grejno telo i tako voda prolazecu kroz njega zagreva se i dalje odlazi crevom do akvarijuma. Evo kako izgleda i taj mali aparat

Ovo je jedan od primera da se u poslednje vreme radi na tome da zagrevanje akvarijumske vode, treba vrsiti neposredno na izlazu filtrirane vode. Moram da kazem da je ovo nesto najnovije i da ce ovakvih spravica sve vise biti u upotrebi.
Eto, to je nesto sto ja smatram da je ispravno a moram dakazem da mi se iu praksi dok sam postavljao grejace u spoljne staklene filtere, pokazalo veoma lose. Filtracija nikada mi nije bila dobra. Takav nacin zagrevanja sam odavno izbacio iz upotrebe.
Chubby, postoji jos nekih mana ali o tome ne bih hteo da govorim da ne sirim temu a mislim da je ovo dovoljno sto sam naveo. Naravno, ne moras se sloziti samnom uvazavam i takvo mislje