Srpanj 27, 2025, 14:02:21 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: grijač??  (Posjeta: 3721 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline josipa

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
grijač??
« u: Svibanj 13, 2004, 20:15:00 poslijepodne »
gdje se treba staviti grijač? da li u bilizini filtera ili kontra strana od filtera?
ljubo

Offline D.I.T.

• Punopravni član
grijač??
« Odgovori #1 u: Svibanj 13, 2004, 20:32:00 poslijepodne »
svejedno, meni je uz filter
Zagreb/Ravnice

Offline chubby

• Punopravni član
grijač??
« Odgovori #2 u: Svibanj 13, 2004, 22:58:00 poslijepodne »
negdje gdje je dobra struja vode, tako da topla voda ne stoji.

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
grijač??
« Odgovori #3 u: Svibanj 13, 2004, 23:06:00 poslijepodne »

Ako imas mesta da postavis gde ti je izlaz vode iz filtera, znaci tu negde oko tog dela akvarijuma.

Inace, nisam pristalica postavljanja grejaca u filter iliblizu ulaza prljave vode u filter.

Offline chubby

• Punopravni član
grijač??
« Odgovori #4 u: Svibanj 13, 2004, 23:14:00 poslijepodne »

Citat: Fauna
Inace, nisam pristalica postavljanja grejaca u filter iliblizu ulaza prljave vode u filter.

Zasto?

Offline Neven.M

• Punopravni član
    • http://pet.beke.co.nz
grijač??
« Odgovori #5 u: Svibanj 13, 2004, 23:41:00 poslijepodne »
Zato..

Offline Fauna

• Punopravni član
grijač??
« Odgovori #6 u: Svibanj 14, 2004, 13:11:00 poslijepodne »
Citat: chubby

Zasto?

Chubby, odgovoricu ti na ovo tvoje pitanje ali moram prvo da ti napomenem da je to moje licno misljenje i da se mozda neces sloziti samnom.

Nisam pristalica postavljanja grejaca u filter i veoma blizu usisa prljave vode u filter iz tog razloga sto smatram da ce grejac da ugrozi biolosko preciscavanje. Evo kako?

Pouzdano znam (proverio sam) a mislim da i ti to znas, da bilo koji grejac , bilo kojeg kvaliteta (i najkvalitetniji) ne moze da postigne konstantnu temperaturu u svim delovima akvarijumske vode. Tu mislim na podrucje vodeoko grejaca odnosno, njegovog grejnog tela. Razlika u temperaturi moze da varira i nekoliko stepeni. Ako neko zeli da proveri, neka postavi jedan termometerblizu grejnog tela grejaca a drugi naka bude na suprotnoj strani akvarijuma.

E, sada sta ce se desiti sa takvom vodom u filteru koja ima mnogo visu temperaturu u odnosu na vodu u akvarijumu?

Prvo, dolazi do smanjenja kiseonika u vodi koja je u filteru a samim tim i do postepenog izumiranja aerobnih bakterija. Znaci bioloskafiltracija u filterumoze posle izvesnog vremena da se prekine a da postane samo mehanicka i hemijska ( ako smo postavili aktivni ugalj ...).

Mnogi ce reci da postoje spoljni kanisterski filteri sa grejacima u njima ,pa kako to da takvi proizvodjaci naprave takve greske. Vecina takvih filtera koje ja znam imaju postavljene grejace na izlaznom delu preciscene vode. Evo pokazacu vam jedan takav automatski regulator temperaturekoji se postavlja na izlaznom crecu bilo kopjeg kanisterskog filtera, znaci ovo je univerzalna sprava.

Ovde se vidi kako iz filtera izlazi preciscena hladna voda koja koja dolazi do ovog malog aparata "Hydor" External thermal heater, koji na sebi ima podesiviregulator temperature i grejno telo i tako voda prolazecu kroz njega zagreva se i dalje odlazi crevom do akvarijuma. Evo kako izgleda i taj mali aparat

Ovo je jedan od primera da se u poslednje vreme radi na tome da zagrevanje akvarijumske vode, treba vrsiti neposredno na izlazu filtrirane vode. Moram da kazem da je ovo nesto najnovije i da ce ovakvih spravica sve vise biti u upotrebi.

Eto, to je nesto sto ja smatram da je ispravno a moram dakazem da mi se iu praksi dok sam postavljao grejace u spoljne staklene filtere, pokazalo veoma lose. Filtracija nikada mi nije bila dobra. Takav nacin zagrevanja sam odavno izbacio iz upotrebe.

Chubby, postoji jos nekih mana ali o tome ne bih hteo da govorim da ne sirim temu a mislim da je ovo dovoljno sto sam naveo. Naravno, ne moras se sloziti samnom uvazavam i takvo mislje

Offline chubby

• Punopravni član
grijač??
« Odgovori #7 u: Svibanj 14, 2004, 18:18:00 poslijepodne »

fauna, slazem se s tobom, ja sam dao diplomatski odgovor "...gdje je dobra struja", sto nije znacili na usis filtera, to bi moglo biti i na suprotnoj strani (malih)akvarija, tamo gdje udara izlazni mlaz. Vazno je da grijac nije negdje u mrtvom kutu.

Sto se tice temperature i kisika,da znam... ali tesko mi je vjerovati da posljedice mogu biti tako drasticne ... dobro mozda grijac od 300w i moze(mislim na grijac u akvariju).U veliki akvarij se moze staviti i powerhead, pa tako rijesiti taj problem.

Ovaj vanjski grijac mi se jako svidja, jos jedna stvar manje u akvariju... ipak cini mi se da ce to jos dugo biti skuplja opcija.

Offline Fauna

• Punopravni član
grijač??
« Odgovori #8 u: Svibanj 14, 2004, 20:43:00 poslijepodne »

Chubby, drago mi je da se slazes samnom... A isto tako slazem se i ja sa tobom za Power-Head pumpe. Smatram da svaki veci akvarijum mora imati takvu jednu pumpu, kako bi se napravilo strujanje vode i "poterala"prljavstina iza kamenja i ostalog veceg dekora na samom dnu akvarijuma.

Offline Psyco

• Punopravni član
grijač??
« Odgovori #9 u: Svibanj 14, 2004, 20:54:00 poslijepodne »

Wow ! Fauna is the man ! RESPECT ! !

Poklonimo se Bogu...

BTW i ja se slazem...ne kuzim al se slazem...
Nisam ja ni glup kak\' izgledam !

Offline Dilurekba

• Punopravni član
grijač??
« Odgovori #10 u: Svibanj 14, 2004, 23:20:00 poslijepodne »

Chubby, drago mi je da se slazes samnom... A isto tako slazem se i ja sa tobom za Power-Head pumpe. Smatram da svaki veci akvarijum mora imati takvu jednu pumpu, kako bi se napravilo strujanje vode i "poterala"prljavstina iza kamenja i ostalog veceg dekora na samom dnu akvarijuma.

Zanima me da li powerhead oliti potopna puma se montira blize povrsini ili dnu akvarija? Logicnije mi je da je blize povrsini ali posto sam pijan logika mi je u qurcu.

Offline Fauna

• Punopravni član
grijač??
« Odgovori #11 u: Svibanj 15, 2004, 00:03:00 prijepodne »

Citat: Dilurekba
Zanima me da li powerhead oliti potopna puma se montira blize povrsini ili dnu akvarija? Logicnije mi je da je blize povrsini ali posto sam pijan logika mi je u qurcu.

Pumpe "Power-Head"najcesce se postavljaju pri povrsini vode radi mreskanja povrsine (poznato je da tako vrsimo aeraciju vode). Ali isto tako mozemo da ih postavljamo i nize pri dnu. Kao sto sam rekao razlog takvog postavlajnja je strujanje vode pri dnu da bi se poterala prljavstina sa dna , sto kod vecih akvarijuma moze biti problem zbog velike povrsine dna.

Kod morskih akvarijuma nista nije neobicno videti po dve ili tri "Power-Head" pumpe.Tamo je strujanje vode neophodno zbog korala da bi opstali, ali dobro nije to bilo pitanje...