Kolovoz 04, 2025, 10:49:52 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Ciklid početnik  (Posjeta: 3210 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline TeoG

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Ciklid početnik
« u: Rujan 26, 2006, 14:43:00 poslijepodne »

Imam par pitanja u svezi ciklida. Naime do sada ih nisam držao (osim skalara, ali njih ne računam), a planiram urediti mali akvarij (nekih 60l) za ciklide. E sad:

1. koji su najmanji ciklidi dostupni na našem tržištu (u Zagrebu)

2. da li su puno teži za držati od tropskih riba

3. treba li posebno, i kako pripremati vodu za ciklide

Hvala

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
Ciklid početnik
« Odgovori #1 u: Rujan 26, 2006, 16:54:00 poslijepodne »
pa nisi suzio puno izbor kad si rekao ciklidi,..ima ih na tisuće vrsta,... ali sa litražom od samo 60 litara, si se ograničio na patuljste vrste poput apistogramma, ramireza ili kribensisa, eventualno još neki školjkaši iz tanganyike (npr. brevisi), ali držim da je 60 lit. i za njih premalo,...

Offline Rossonero

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • Malawi & Tanganyika
    • Hrvoje Jukica Photography
Ciklid početnik
« Odgovori #2 u: Rujan 26, 2006, 17:50:00 poslijepodne »

Citat: TeoG

Imam par pitanja u svezi ciklida. Naime do sada ih  nisam držao (osim skalara, ali njih ne računam), a planiram urediti mali akvarij (nekih 60l) za ciklide. E sad:

1. koji su najmanji ciklidi dostupni na našem tržištu (u Zagrebu)

2. da li su puno teži  za držati od tropskih riba

3. treba li posebno, i kako pripremati vodu za ciklide

Hvala

Da, pitanja su preopćenita i za različite vrste ciklida, obzirom odakle su, vrijede različita pravila i različite vrijednosti vode, prehrane i svega što s tim ide... jeli teže ili nije, opet ovisi... suzi malo krug i vodi računa da je dobrom dijelu ciklida 60 litara premalo...
Hrvoje - Split

Offline Fras84

• Punopravni član
Ciklid početnik
« Odgovori #3 u: Rujan 26, 2006, 18:12:00 poslijepodne »

I ja ih nikada nisam držao, ali mogu se nazvati početnikom jer sam im bar nabavio akvarij u kojem ću ih držati.

Ovi gore stručnjaci koji su ti se javili odmah su mi rekli da je čak i moj Juwel 96 premali za malawi ciklide koje namjeravam držati...

Uzeo sam si Juwel Rio 180 (200 l), tako da ako ikako možeš uzeti veći akvarij...., to bi ti bio moj savjet...

Sretno s ciklidima, koje god da odabereš!

Edited by: Fras84
Osijek
Hrvatski se jezik voli znanjem

Offline TeoG

• Punopravni član
  • **
Ciklid početnik
« Odgovori #4 u: Rujan 27, 2006, 08:42:00 prijepodne »

imam veliki akvarij, ali u njemu su mi tropske ribice,

a obzirom da imam akvarij viška - 60l, mislio sam ga napuniti i naseliti ciklide (iz razloga što ih do sada nisam držao - pa rek'o da probam)

zato baš i pitam koja je vrsta najmanja - zato što znam da je akvarij (pre)malen za veliku većinu riba

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
Ciklid početnik
« Odgovori #5 u: Rujan 27, 2006, 09:23:00 prijepodne »

najbolje ti je u nutra staviti par nekih apistogramma, ili neke zapadno afričke patuljaste ciklide...recimo nanochromic transvestitus...ili baš te brevise iz tanganjike...

ali računaj na to, da su to ciklidi i koliko god bili mali, moraš staviti samo par...ukoliko ih staviš više, vrlo je vjerovatno da će se pomlatiti i zatući bilo kojeg slabijeg primjerka...i na kraju opet ostati par...

prošao bi mislim i par ramireza...Edited by: ninci
Pustike, Turopolje

Offline briannen

• Punopravni član
Ciklid početnik
« Odgovori #6 u: Rujan 27, 2006, 10:38:00 prijepodne »

pa bas da ce se tako brzo poklati nece... ja u 100l drzim 4 julidochromisa malieria ( kupio sam ih kao transkriptuse ali se kasnije uspostavilo da oni to nisu) i 3 neolamprologusa leleupi-a. u pocetku sam mislio da ce se stvarno sloziti parovi i da ce po osnovnom zakonu prirode samo najbolje jedinke opstati no međutim evo njih vec osam mjeseci zive u miru... zna se tko je gazda i svi mu se s puta micu.

sto se tice litrazei ja mislim da je pre malena. i mojih 100l nije ni blizu dovoljnom. u svakom slucaju brevise bi mogao staviti. oni zive da dnu u grupama tako da tije 5-6 riba minimum koji bi morao imati. osiguraj im dovoljan broj skoljaka u kojima ce oni zivjeti.

jedini ti je problem kod toga sto se brevisi ne micu od svoje skoljke a imat akvrij u kojem se sve odvija par cm iznad podloge i nije neko veselje.

nabavi veci akvarij i ja to imam u planu

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
Ciklid početnik
« Odgovori #7 u: Rujan 27, 2006, 10:56:00 prijepodne »

Brevise imam već par mjeseci...i ne bi se baš složila da su nezaniljive ribe i da se sve svodi na dno.

Pustike, Turopolje

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
Ciklid početnik
« Odgovori #8 u: Rujan 27, 2006, 22:48:00 poslijepodne »
mislim da ramireza možeš staviti i više, npr. 3,4 kom. ali moraju bit 1 m i 3 ž. ili stavi neke apistograme koje su poligamne, tj. jedan mužjak ima harem, odnosno 4-5 ilio više ženki, a ako je više mužjaka može doč do makljaže. ti biraš, ali.. razmisli dobro!!!

Offline briannen

• Punopravni član
Ciklid početnik
« Odgovori #9 u: Rujan 28, 2006, 10:15:00 prijepodne »

hvala na hintu o brevisima...ja sam stvorio takvo misljenje proucavajuci dostupne podatke na netu i kroz par knjiga...ocito ne dobro misljenje

Offline culi

• Novi član
  • *
Ciklid početnik
« Odgovori #10 u: Rujan 28, 2006, 14:16:00 poslijepodne »
Samo sto brevsi kad ti se nakote potamanice ti i vece ribe jer su od jata i skupno napadaju

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Ciklid početnik
« Odgovori #11 u: Rujan 30, 2006, 09:37:00 prijepodne »
Ma kad je odluka o nekom manjem akvariju,da se drže ciklidi,ja ti mogu savetovati stvarno Tanganjika školjkaše,samo kao što ti več napše ostali,60 l jeste malo ali za jedan trio školjakša morao bi biti dovoljan.

Offline bobialf

• Punopravni član
Ciklid početnik
« Odgovori #12 u: Studeni 29, 2006, 20:57:00 poslijepodne »
ma daj dices ciklide u tako mali akvarium.da ri rekao da ces gupe i neonke moze,to ti je hrana dobra za ciklide

Offline Njofra

• Punopravni član
Ciklid početnik
« Odgovori #13 u: Studeni 29, 2006, 21:11:00 poslijepodne »

Pa to je samo tako rečeno,..neka čovjek počne sa tim akvarijem.E kad jednom krene i upozna te ribe brzo če biti i veči akvarij i veči ciklidi
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline bobialf

• Punopravni član
Ciklid početnik
« Odgovori #14 u: Prosinac 01, 2006, 22:29:00 poslijepodne »
upravu si njofra.ja sam poceo isto tako prije 5-6 god.i dusam sad stigao na 130x60x60.pa je jos sad vec postao mali.pozdrav