Kolovoz 04, 2025, 18:18:23 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: mala pomoć  (Posjeta: 3809 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zero-cool

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
mala pomoć
« u: Studeni 03, 2006, 11:53:00 prijepodne »

akvarij je 140 litara i sada me zanima:

koliko često i koju količinu vode promjeniti (pripremljenu sa aquasafe-om)?

kada dodavati tekuće gnojivo?

da li mi fali još šta od kemije ili nečeg drugog (neka rutina što se obavlja sa promjenom vode a ja sam ju zaboravio)?
SISAK - DIY 140L

Offline Grbo

• Punopravni član
  • **
mala pomoć
« Odgovori #1 u: Studeni 03, 2006, 13:27:00 poslijepodne »
svakih tjedan do dva tjedna mijenjati vodu 30% od ukupne litraže...
...:;Vinkovci;:...

Offline splicost

• Punopravni član
mala pomoć
« Odgovori #2 u: Studeni 03, 2006, 16:27:00 poslijepodne »
moje mišljenje je da je u tolikoj mjeri  ako nemaš npr discuse ili neke osjetljive ribe nepotrebno
Ja sam u vrijeme discusa mjenjao oko 15-20% tjedno a sada kada ih nemam uopce ne mjenjam , samo nadolijem ono što ishlapi,nikada nisam imao problem sa zdravljem riba,bolesti,ugibanjem.....

ja jedino pazim da temp.vode bude slicna onoj u akvariju zbog temperaturnog šoka ribama

Offline duda

• Punopravni član
mala pomoć
« Odgovori #3 u: Studeni 03, 2006, 18:00:00 poslijepodne »
Sve ovisi kakve ribe imaš šta je i kolega rekao. Ako imaš velike ribe koje puno kakaju i mute vodu sigurno da je potrebno često mjenjanje vode. neke ribe su dosta osjetljive na malu nečistoću vode pa je potrebno jednom tjedno promjenit i po 20-30% vode. Nema tu baš nekih pravila netko jednom tjedno, neki 1 mjesečno neki čak jednom u 3 mjeseca. Bitno je da pretjerano ne hraniš ribe i da ti hrana ne pada bar ne pretjerano dole na podlogu. Ja osbno imam živorotke i nemam pno riba na 55 lit 8 kom + 4 čistača. Kad mi vode malo više ishlapi onda usisam dno dobro i nadolijem vode kolio treba. Tekuće gnojivo ako misliš za bilje dodava se jednom tjedno i izračunaj koliko ide na tvoju litražu. Vodu nikad nemoj iz vodovoda bar 1,2 nek prenoći. Ja sam znala ponekad dodat cycle jednom tjedno se inače dozira da se naseli malo bakterija.

Offline zero-cool

• Punopravni član
mala pomoć
« Odgovori #4 u: Studeni 03, 2006, 23:20:00 poslijepodne »

ja imam oko 6 vrsta bilja, ribe su: 5 barbusa, 3 platty-ja, 3 neke sa crvenim očima (neznam im ime), 1 zebricu, 1 muški guppy, 6 čistača.

vodu imam u karnisteru od 25 i 30 litara pripremljenu sa aqua safeom i tekućim gnojivom, imam i tu tekućinu za korisne bakterije (da li da ju dodajem i da li izravno u akvarij ili u karnister)?

ribice su male pa bi rado dodao još koju, prijedlozi za koje da se slažu uz ove moje dobro je došao.

ribice mi se hrane u jednom čošku kojem sam ih navikao pa hrane gortovo ništa ne pada na pod.

od dodataka imam panj i bio spužvu, kokosov orah.
SISAK - DIY 140L

Offline Gogec

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
mala pomoć
« Odgovori #5 u: Studeni 04, 2006, 07:47:00 prijepodne »
Tekuće gnojivo je najbolje dodavati u akvarij, vodu ionako nečeš mijenjati svaki tjedan a gnojivo se dodaje tjedno. Npr. u tvoj akvarij od 140 lit. ide 35ml gnojiva ako se ono dozira 5ml na 20 lit vode (većina se tako dozira), a netko ga stavlja manje od preporučane doze.

Ako gnojivo stavljaš istovremeno sa aqua safeom i ono ti stoji dan-dva u kanti aqua safe može neutralizirati željezo iz gnojiva. To sam negdje pročitao i volio bih kad bi netko iskusniji prokomentirao.

Crni Lug, Gorski kotar
Hrvatska

Offline duda

• Punopravni član
mala pomoć
« Odgovori #6 u: Studeni 04, 2006, 10:13:00 prijepodne »
Tekuće gnojivo kolege i ja smo ti rekli doziraš jednom tjedno i to direkt u akvarij a ne u kanistar. Ništa se ne dodaje u kanistar osim aguasafe. Tekuće gnojivo, poz bakterije, itd sve to ide direkt u ag. Pozitivne bakterije ne moraš dodavati ako je akvarij sazrio tj postao biološki aktivan odnosno ako si ga dovoljno dugo ciklirao. Najmanje 15 dana tl je najmaje šta treba pustiti da akvarij se ciklira ako si prije stavio ribe onda dodaj poz bakterija. Barbusi su jatne ribe ubaci još 3 kom pa če se više držat jata i bit če ih u paru 8 kom. Zebrice su jatne ribe isto i nije ok da držiš samo jednu nikako. jatne ribe bar od 8 kom na dalje ili bolje ne uzeti. A bio bired gupiju jedno 2 ženke da nije jadničak sam nije fer prema njemu. I po meni tj moje skromno mišljenje nebih više ništa od riba to bi ostavila tako. Nadopunila bih ove ribe osobito jatne jer ovo mi baš ni ok 1 zebrica, doala bih još ti par barbusa, ustvari rekoh ti sve. Ti si tu gazda svog ag pa tvoja je zadnja.