Srpanj 13, 2025, 19:24:17 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Rasvjeta  (Posjeta: 1944 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Saša Puttar

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Varaždin
Rasvjeta
« u: Rujan 27, 2006, 15:40:00 poslijepodne »
Dali je ko od vas proučaval pod kakvom se rasvjetom vide najbolje, najljepše boje pauka? Halogena, obična, floriscentna, lded...itd?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Rasvjeta
« Odgovori #1 u: Rujan 27, 2006, 18:37:00 poslijepodne »
Boje se najbolje (tj. najvjernije)vide pri rasvjeti koja ima indeks odziva boja (colour rendering index ili CRI) što bliži broju 100. Sunčev spektar ima CRI=100, što još niti jedan umjetni izvor svjetle nije uspio dostići. Najbliži sunčevom svjetlu su keramik-metal-halidni izvori svjetla (HCI) koji su vrlo blizu sunčevom svjetlu s CRI oko 98. Vrlo dobar CRI, međutim imaju neke specijalizirane fluorescentne cijevi ("neonke") - npr. Osram Lumilux-deluxe (koje se koriste utekstilnoj industriji) s indeksom odziva većim od 92. Ukoliko hoćeš fotografirati svog pauka najbolje će, međutim, biti da ga kratkotrajno, tj. za vrijeme trajanja foto session-a izneseš na prirodno sunčevo svjetlo gdje će sve njegove boje zasjati u punom sjaju.

Offline Saša Puttar

• Punopravni član
Rasvjeta
« Odgovori #2 u: Rujan 27, 2006, 20:41:00 poslijepodne »
nisam mislil fotografirati nego me čisto interarsira pod kojim svjetlom izgleda najljepše.Ako je to svjetlo jako slično sunčevom onda če se i sam paukič sklanjati od njega? Ili neče pošto nije vruče ako je malo dalje?
Mslim si stavit svijetlo da tu i tam upalim kad ih iem gledati. Možda to i nije dobra ideja. naglašavam tu i tam.Ako nije dobra ideja neču. Trebam samo savjet pošto nemam iskustva sa tim.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
Rasvjeta
« Odgovori #3 u: Rujan 27, 2006, 20:48:00 poslijepodne »
Lijepo objašnjenoa, ali to su prejaka svjetla za paukove! Paukovi su večinom, prefiks stavljam na Tarantule... noćne beštije, koje preko dana obitavaju u svojim rupama. Tarantulama se obićno ne stavlja svjetlo... ali dosta ljudi  ako stavlja svjetlo, onda su to neke slabije lampice.
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Saša Puttar

• Punopravni član
Rasvjeta
« Odgovori #4 u: Rujan 27, 2006, 23:45:00 poslijepodne »
Mene ne zanima svijetlo da gori cijeli dan. Paukiči kod mene imaju danje svjetlo u dnevnoj sobi i nidje se ne skrivaju, a dobro se vide. Mislil sam staviti svjetlo da upalim jedan puta na mjesec ili dva kada se presvuku. Kad su veči i jedan puta na godinu, ali da mogu vidjet njihove naj ljepše boje. Ako ih toliko svjetlo smeta naravno da neču staviti ništa.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
Rasvjeta
« Odgovori #5 u: Rujan 28, 2006, 08:54:00 prijepodne »
Gore sam ti napisao.... neke male lampice... ili uzmeš halogene. One dobro osvijetle.
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti