Srpanj 31, 2025, 22:02:28 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: puno pitanja od pocetnika  (Posjeta: 3384 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ivanka

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • između korica
puno pitanja od pocetnika
« u: Rujan 13, 2006, 15:48:00 poslijepodne »

svu sam literaturu i webove proucila i sad sam jos zbunjenija, pa Vas molim da mi odgovorite na neka pitanja.

Nisam mogla odluciti koje ribe zelim pa sam na kraju kupila neke o kojim jos (prije kupnje) nisam nista znala - a naravno da je ispalo da nisu bas kompatibilne i da ih je  previse.&nbs p; Imam mali akvarij (50l), tvornicki Juwel s filterom pumpicom grijacom i glupim toplomjerom na kojem ne vidim nista procitati (nema frke kupila sam jos jedan stakleni)

Za sad su unutra

crni moli (7kom) koje namjeravam pokloniti sestricni ili nekoj drugoj dobroj dusi jer me zivciraju

neon tetre (10 kom) koje su jako male i jako ih volim

i 2 mala skalara kojima sam dala imena pa ako sad krepaju plakat cu

Pitanja slijede:

1. Nemam nikakvog ribu cistaca i ne bi ni nabavljala jer ih je ionako previse pa me zanima da li je dovoljno kupiti onaj usisavac za dno? Nasla sam ga u pet shopu Piranya u Koprivnici i kosta 85 kn, jel to previse? (trenutno je dno poprilicno prljavo od hrane)

2. Znam dadok mi skalari narastu neonkemogu nastradati pa ih planiram seliti jer znam da oni vole mir. Jako si zelim jedan od onih osmerokutnih akvarija alireceno mi je da se za njih bas nigdje ne mogu nabaviti poklopci. Bas nigdje? Ako nesto takvo nadjete odmah mi javite jer si to jako zelim!

3. Nakon sto preselim skalare i udomim molije hocu betu muzjaka i 3 zenke, mogu li oni s neonkama?

4.Stavljam u vodu kod mjenjanja JBL Biotopal (ili tak nekak), jel trebam jos sto?

I sad najvaznije:

5. Mojasrebrna skalarka Anor mi jucer navecer i danas ujutro nije htjela jesti. Aktivna je i dodje na hranjenje ali onda samo gleda i nece nista.Znam : moram nabaviti jos neke vrste hrane (sad imaju ono obicno i granule), ali muci me sto ima neke sicusne crne tockice po tjelu za koje nisam sigurna da li je imala prije (kupila sam je u subotu). Mozda sam luda i imala ih je i prije aliposto nisam sigurna znte li za nekubolest koja bi imala te simptome?

6. I biljke : ne znam na pamet kako se zovu (na A, ima siroke listove) listovi su dobili male smedje tockice kao da su probuseni, od cega je to?

7. I jel mi moze netko reci prosjecnu cjenu testera za vodu, i preporuciti kakve da kupim?

Pozdrav

Ispricavam se na duljini ovog posta

u oblacima

Offline Fenix

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Rujan 13, 2006, 16:05:00 poslijepodne »
Pozdrav!

Evo ukratko

1) U ZG je koliko se sjecam tridestak kuna i to onaj serin

2) Sto se tice skalara stvarno im je premalen akvarij, pogrijesila si.

3) Ne bi se stel mesat (al definitivno po meni ne)

4) Ovo ti je povezano sa 5, skalari vole meksu vodu (dakle mjesaj sa
destiliranom), ako si ga kupila u pet shopu pitaj Boga od kud je malisa
dosel i u kakvoj je vodi odrasao ali sigurno je da mu nekaj ne pase.
Nemoj si ni poceti predvidati neke bolesti da se ne zacopras. Nabavi im
jedan veliki akvarij od 120L i neka uzivaju. Ljudi misle da je manje
brige oko malih akvarija ali to nije istina- lakse je odrzavati velike
akvarije.

6) Bilju fali gnojiva- nisi nista napisala kakva ti je podloga (ili je meni promaklo)

7) Ostav se testera, skupi su, rade ako ikako mozes spremi novce i kupi veci akvarij za skalare (ako ih zaista zelis imati)

Nije dug

Pozdrav

Zagreb/Malešnica

Offline asterix

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 13, 2006, 16:08:00 poslijepodne »
dosta pitanja,evo ti par odgovora:
- cistaca i trebas i ne trebas (moze bez njega)
- veliki problem je sto ocito stavljas previse hrane, sto nije dobro, ubaci onoliko koliko ribe pojedu,bolje manje bego vise
- ne treba ti kupovna cistilica,dovoljan ti je komad gume,sa kojim ces usisati dno i zamjeniti dio vode nakon toga,mijenjaj 20-ak posto vode svaki tjedan,
- ne trebaju ti testeri,ukoliko poslusas gore navedeno
- jos jednom, ne bacaj visak hrane u akvarij !!!

pozdrav

Offline asterix

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 13, 2006, 16:10:00 poslijepodne »
i jos nesto, skalari obicno pojedu neonke,samo da malo narastu

akvarij je definitvno premalen za skalare,kojima treba barem 50-60 cm visine akvarija

Offline amauro13

• Punopravni član
  • I lost myself.
« Odgovori #4 u: Rujan 13, 2006, 16:11:00 poslijepodne »

Ja ti mogu reci ovako, jesi li ti procitala sve na forumu i napravila namjerno sve suprotno? Skalari ti ince dirati neonke u slucaju da odrastu zajedno s njima.

1) ako ti je dno toliko prljavo previse ih hranis a i imas previse ribica za 50 l, DIY znaci do it yourself, mozes sama napraviti to.

2)I poklopac mozes sama napraviti, ili jednostavno se isprsiti pa kupiti komplet, a jesi li svijesna koliki ti treba akvarij za skalare, oni narastu jako ljepo

3) bete mogu sa skalarima ali ne jedne sa drugima i ne sa neonkama mogle bi postati igracka za neonke i one im pocupaju peraje.

4)nemam pojma, procitaj za sto sluzi na bocici

5)Niz bolesti odgovara simptomima na tvojoj Anor iako bez slike nista nije sigurno, skalari znaju mjenjat boju ali je vjerojatno pod tolikim stresom da ces uskoro kupiti novog Anor

6)Uz toliko ribe imas mjesta i za biljke, odokativno tvrdim gnjile. Ali moram priznat da 50 litara moze biti jako ljepi biljni akvarij

7) Ne mogu, ne koristim to ... ali tu vrijedi ona stara narodna poslovica bolje ista nego nista koju ponistava ona od viska boli glava a obje vrijede za tvoj akvarij.
Dubrovnik / Hrvacka
His melancholy comes from his lonelines and isolation.
He wants to do something more than scare people with his blood-curdling scream.

Offline Lord Anduril

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 13, 2006, 17:11:00 poslijepodne »
Posto su ljudi ispred mene gotovo sve rekli, ja cu se nadovezat samo na 7.
-->ja sam prije par godina kupovao serine testere i platio 150kn komplet od 4 testa, ali nisam siguran kolko su sad...
-e da jos nesto, preporucam ti da si uzmes cistaca jer sumnjam da ce ti se dat svaki put kad se pojave  alge, mocit ruke i strugat po staklu...(preporucam ancitrusa za te prljave poslove )
Zagreb/Gornja Dubava

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
« Odgovori #6 u: Rujan 13, 2006, 18:27:00 poslijepodne »

Ljudi kako ste brzi s odgovorima pa to je super.

Znam da sam poprilicno zbrljala s izborom riba ali sto je tu je. Sad su moje i ja njihova.

Znam da mi za skalare treba veliki akvarij i to sam proucila (naknadno - naravno), selit cu ih cim budem mogla. Ovaj sam akvarij dobila na poklon. Svi su sad jako jako mali (neonkice imaju cca 1 cm, moli jedva preko cm, a Anor i Ithilien - skalari 4) pa zasad je o.k. tj. izdrzat ce se.

Dobra je vijest da je Anor malo prije papala, malo ali je. Valjda je stvarno samo izbirljiva. Inace svi su aktivni, plivaju, papaju pa valjda nisam bas sve zabrljala.

Sto se tice tockica, nadam se da sam samo paranoicna, vjerojatno ih je imala dok sam je donjela ali ih odmah nisam primjetila jer se puno skrivala. Sad su se vec sve ribice navikle da cim dodjem s posla lijepim facu za akvarij pa dolaze i one mene pogledati (mozda se i one brinu kaj im je z gazadaricom i tim pristevima )

A bilje mi i nije neki prioritet, ako je ribama dobro nek krepa, pocupat cu ga i kupiti novo i tako sve dok ne nadjem neko kojemu odgovaraju uvjeti u akvariju (inace imam i onu travu na V i sasvim lijepo uspjeva).

Hvala Vam svima puno puno puno na odgovorima.

Ali ocekujte jos pitanja

u oblacima

Offline Fenix

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 13, 2006, 19:44:00 poslijepodne »
Neznam koliko su skalari izbirljivi...moji klopaju ko ludi i nikad im dosta...

Ta kombinacija cupanja i stavljanja novog ti i nije najjeftinija niti
najpametnija, dapace zvuci mi cak i malo .... Nego ne bi li ti bilo
bolje prosurfati malo i naci biljku koja moze bez beda u tvoj akvarij
(ovisno koje uvjete imas) ili opises sto sve imas nama i netko ti
preporuci koju biljku da kupis a ko zna mozda ti je i pokloni ako
obecas da je neces baciti.

Zagreb/Malešnica

Offline boxer

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 13, 2006, 22:26:00 poslijepodne »
ja imam skalare, neonke i borca i svi sretni i mirni. ako ti je skalar ubacen mali s neonkama vjerovatno ih nece papati kada naraste, ali nije sigurno
Slavonski Brod

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #9 u: Rujan 13, 2006, 22:59:00 poslijepodne »

si ciklirala aq? šta stavljaš od kemije? neonke inače trebaju iči u zreli aq, star najmanje 10-12 tjedana, i trebaju meku i kiselu vodu, kao i skalari, koji narastu veliiiiki,imogu jesti neonke, al ne moraju, kako kad. a što se tiče klope kod skalara, moji su ko male svinje. mogu pojest puno, ali im nedam jer se napušu. jako su pohlepni, i jest če dok se ne napušu, a aonda se dešava da crknu. hrana u trbuhu nabubri, i poveča se ci onda . pazi koliko ih hraniš.

što se tiče kombinacije riba, uzela si poprilično lošu kombinaciju. kao prvo, male živorotke(bebe molija) nemaju šanse protiv skalar, sve če ih pojest. znači, moraš se odlučit, ili ili. ako imaš mogučnosti i satvarno voliš i želiš se bavit akvaristikom, preporučam ti da kupiš još jedan aq, ali veči, barem 120-150 l, i u njega skalare i9 neonke, a u malom od 50 l, molije. i problem rješen. i moliji trebaju tvrđu, lužnatu vodu, dok skalari i neonke zahtjevaju meku i kiselu. čista suprotnost. još jedan razlog za odvajanje. i skalare nemoj pustit u 50 l. kad malo porastu če patit u malom prostoru. ko da tebe netko stavi u prostoriju 5m x 5m, da ti sve uvjete za život, ali opet...... kužiš?

a bilje, pa nemoj tako. malo tekučeg gnojiva, svjetlo i šljunak i večina vrsta če ti rast.

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
« Odgovori #10 u: Rujan 15, 2006, 09:55:00 prijepodne »

kak ste vi svi dragi.

evo sto mene muci. Planirala sam seliti skalare, ali ne znam koju bi vecu ribu ubacila k neonkama a koja moze s njima (nist mi se ne svidja jako sam izbirljiva). Molice cu udomiti imam vec kandidate. Ako preselim i neonke i skalare u veci pa dok narastu pocnu jesti neonke - SRANJE.

Jako si zelim borca jer sam ga prije imala a sad me strah jer ste rekli ne a na webovima se mogu naci razne preporuke i moze i ne moze (isto ko i za skalare i neonke) - opet SRANJE.

I znam da je 50l mali akvarij i ako zelite uzgajati i razmnozavati ribe stvarno je. ali daj mislite malo i na ljude ne samo na ribe. ne znam ni gdje bi smjestila vise od 80 l. moram opet kupovati novi komad namjestaja.

sad sam jako jadna, trebala sam nabaviti macu.
u oblacima

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
« Odgovori #11 u: Rujan 15, 2006, 09:55:00 prijepodne »
u oblacima

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
« Odgovori #12 u: Rujan 15, 2006, 09:59:00 prijepodne »

a sutra idem u shoping pa cu probati s nekim gnojivom za bilje.

Ince prijateljica mi ima neko bilje bez korjena, izgleda ko mali grmic, nema ni stabljiku, samo ... hrpu ... neznam, jako je cudno. raste joj ko ludo u akvariju s gupijima. ne mogu naci sliku nigdje na webu i nisam vidla ni u jednom pet shopu akoimate neku ideju sto bi moglo biti pisite, a ja cu probati naslikati (nekad, dok obavim sav posao s kojim sam u zaostatku jer svo vrijeme provodim s nosom na akvariju)
u oblacima

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #13 u: Rujan 15, 2006, 12:18:00 poslijepodne »

može bit riccia, ili neka mahovina!

evo još jedne ideje za tvoj problem. kad več želiš borce, u mali aq stavi jednog mužjaka, i 4-5 ženki, i jednog čistača. i to ti je to. a u veliki(ako si se odlučila da ga kupiš) staviš neonke i skalare i dobiš biotop južne amerike. ako je aq gusto zasađen(skušit češ več kako se najbolje uzgajaju biljke) i skalarti i neonke rastu skupa, ne bi trebalo bit problema. ali nikad se nezna.treba probati, pa češ znati!!!

pomalo, sve če doči na svoje mjesto, samio treba strpljenja. ne možeš odmah na početku imat savršen aq. neki se bave akvaristikom po par godina, i opet im baši ne ide.

toliko od mene, ako imaš još pitanja, piši! pozdrav!

Offline amauro13

• Punopravni član
  • I lost myself.
« Odgovori #14 u: Rujan 15, 2006, 13:07:00 poslijepodne »
Meni se dogodilo da su mi skalari odrasli sa 1 neonkom zatim sam kupio 10 novih neonki i pojeli su sve osim one jedne stare koja sada sretno zivi sa njima i nemam je namjeru micati
Dubrovnik / Hrvacka

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
« Odgovori #15 u: Rujan 16, 2006, 08:26:00 prijepodne »

ovaj pocetnik ima jos pitanja.

ljudi kak vi rjesavate raspored paljenja i gasenja svijetal i hranjenja.

Muci me to sto radim od osam ali idem od kuce prije sedam (ne pitajte zasto) a vracam se tek oko 5 a nekad i kasnije. Svijetlo im palim prije posla i nahranim ih i onda opet dok se vratim s posla. gasim im rasvjetu oko sat vremena nakon papanja. Ali to mi nikako nije najsretnije rjesenje jer im onda svijetlo gasim oko sedam a ja ako ocu navecer citati u svojo sobi imam griznju savjesti sto ih ometam dok spavaju

jedino drugo rjesenje koje mi pada na pamet je da im mama upali svijetlo u pola cetiri dok ona dodje s posla pa da svijetlo gori do 3 ujutro!!! al onda kak cu ja spavati, i sto da se dignem oko ponoci da ih na hranim...

znam da ovo glupo zvuci al eto...

molim savjet
u oblacima

Offline GoranMatilda

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 16, 2006, 09:12:00 prijepodne »
Kupi tajmer i namjesti da se svjetlo pali npr. u 11,a gasi u 23. A hrani ih kada dođeš kući i malo prije spavanja.
Split-Solin

Offline amauro13

• Punopravni član
  • I lost myself.
« Odgovori #17 u: Rujan 16, 2006, 09:24:00 prijepodne »
A sto je bilo nisi vise nosom zaljepljena za akvarij ...
Dubrovnik / Hrvacka

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
« Odgovori #18 u: Rujan 16, 2006, 09:50:00 prijepodne »

ne sad sam stalno na forumu i upalile su mi se oci
u oblacima

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
« Odgovori #19 u: Rujan 16, 2006, 09:51:00 prijepodne »
koliko tajmer kosta?
u oblacima

Offline Lord Anduril

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Rujan 16, 2006, 11:05:00 prijepodne »

Citat: ivanka

kak ste vi svi dragi.

evo sto mene muci. Planirala sam seliti skalare, ali ne znam koju bi vecu ribu ubacila k neonkama a koja moze s njima (nist mi se ne svidja jako sam izbirljiva)

-zasad su mi na pamet pale dvije ribe; trichogaster, al on isto dosta naraste, i colisa lalia ljepa, mirna i, sta je najbitnije, riba malo manjih dimenzija koja bi mogla ic u tvoj aqvarij.
Zagreb/Gornja Dubava

Offline Lord Anduril

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Rujan 16, 2006, 11:15:00 prijepodne »

Citat: ivanka
koliko tajmer kosta?

-tajmeri ti kostaju izmedju 60 i 80kn, automatski.
Oni ti se daju namjestit i do dva tjedna unaprijed, tak da kupujuci njega nemres fulat... ta napravica je prava stvar
Zagreb/Gornja Dubava

Offline bona

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Rujan 16, 2006, 13:56:00 poslijepodne »
nekidan smo Cuvitar i ja u "Brico Store"-u naisli (i kupili) na automatske tajmere cija je cijena navjerovatnih 14,00 Kuna...
Split - POLJUD

Offline Lord Anduril

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Rujan 16, 2006, 15:24:00 poslijepodne »

Citat: bona
nekidan smo Cuvitar i ja u "Brico Store"-u naisli (i kupili) na automatske tajmere cija je cijena navjerovatnih 14,00 Kuna...

-jel to onaj jednodnevni ili  tjedni, jer ak je to tako jeftino, onda su mene gadno okinuli...
Zagreb/Gornja Dubava