Srpanj 21, 2025, 18:15:15 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Biljke početnik  (Posjeta: 2532 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kikoporto

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
Biljke početnik
« u: Kolovoz 02, 2006, 21:51:00 poslijepodne »
zanima mekoje bi biljke mogo uzeti da nisu jako zahtjevne jer sam početnik u tome i kako da ih posadim kako da napravim tu podlogu gdje ču ih saditi držo bi ancisitruse kako ćistače, gupije, platije i ako imate još koji prijedlog da mi kažete
Virovitica - Brezovica

Offline Cryptocory

• Punopravni član
Biljke početnik
« Odgovori #1 u: Kolovoz 02, 2006, 22:06:00 poslijepodne »

Nezahtjevni su ti anubiasi ( rastu sporo pa ih nećeš morati neprestano podšišavati ), Microsorum pteropus, cryptocoryne, neki echinodorusi.

Anubias i microsorum možeš privezati za panj ili ih možeš izravno posaditi u podlogu pazeći da ne zakopaš rizom nego samo korjenje.

Što se tiče podloge ona bi se trebala sastojati od sitnog šljunka 1-3 mm ispod kojeg bi se trebala nalaziti neka hranjiva podloga ( supstrat,otprilike debeo 2 cm ). Podloga bi ti trebala biti debela 5-10 cm. Edited by: Cryptocory
Dubrovnik

Offline aqua man

• Punopravni član
Biljke početnik
« Odgovori #2 u: Kolovoz 02, 2006, 22:09:00 poslijepodne »
Za početak bi ti bile najbolje elodea densa,cabomba,anubias var. nana,rogolist,...Nije da su baš prekrasne al je bitno da se ribama sviđa i da će tebi uspjevati!!! Bilo bi poželjno da staviš neki treset npr. vulkanit i dosta šljunka bar 3-4cm pa bi to trebalo uspjevati     .A kako bi što brže raslo i manje se raspadalo bogao bi kupiti i neko tekuće gnojivo ili sl.I daa,ako bi imao cabombu moglo bi biti da ti ribice malo pojedu kao meni

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • M A L A W I
Biljke početnik
« Odgovori #3 u: Kolovoz 02, 2006, 22:17:00 poslijepodne »
znači stavim supstrat i preko toga podlogu jer taj supstrat moram šta prokuvati jer mi to neče mutiti vodu ako ribe budu kopale
Virovitica - Brezovica

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • M A L A W I
Biljke početnik
« Odgovori #4 u: Kolovoz 02, 2006, 22:19:00 poslijepodne »

Citat: kikoporto
znači stavim supstrat i preko toga podlogu jer taj supstrat moram šta prokuvati jer mi to neče mutiti vodu ako ribe budu kopale

a koji supstrat mora biti jeli to mora biti posebno za aq ili nešto drugo primjer za cviječe
Virovitica - Brezovica

Offline Cryptocory

• Punopravni član
Biljke početnik
« Odgovori #5 u: Kolovoz 02, 2006, 22:22:00 poslijepodne »
Cobomba je zahtjevna biljka treba joj mnogo svijetla pa ti nju nepreporučujem. Ako se odlučiš za neke nezahtjevne brzorastuće biljke onda ti je dobar i rogolist i egeria densa ( samo što rastu jako brzo morat ćeš ih podrezivati svakih nekoliko dana, jer će ti se uinače toliko proširit da se ribe u akvariju neće vidjeti )Edited by: Cryptocory
Dubrovnik

Offline Cryptocory

• Punopravni član
Biljke početnik
« Odgovori #6 u: Kolovoz 02, 2006, 22:31:00 poslijepodne »

a koji supstrat mora biti jeli to mora biti posebno za aq ili nešto drugo primjer za cviječe

Kao početniku preporučujem ti neki supstrat namjenjen korištenju u akvaristici. Naprimjer onaj tetrin, ili serin. Supstrat se nesmije prokuhavati.

Stavi ga u akvarij na dno ( nek sloj bude 2 cm debel ), zatim na to stavi sitnog šljunka ( kojeg trebaš isprati ) i neka ti to sve skupa bude debelo 5-10 cm. Inače se preporučuje da podloga bude u laganom padu, odnosno da na stražnjem dijelu akvarija bude debela 10 cm a na prednjem 4-5 cm.
Dubrovnik

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • M A L A W I
Biljke početnik
« Odgovori #7 u: Kolovoz 03, 2006, 13:14:00 poslijepodne »
Ako budu ribe kopale podlogu jel supstrat neče mutiti vodu
Virovitica - Brezovica

Offline frida lang

• Punopravni član
Biljke početnik
« Odgovori #8 u: Kolovoz 03, 2006, 14:19:00 poslijepodne »
moj ti je savjet da organiziraš okupljanje, pa nek ti svak za početak donese ponešto... pokupit ćeš i mnogo savjeta koji će ti trebati ... (iz iskustva)
split

Offline Cryptocory

• Punopravni član
Biljke početnik
« Odgovori #9 u: Kolovoz 03, 2006, 22:03:00 poslijepodne »
Ako budu ribe kopale podlogu jel supstrat neče mutiti vodu
Ribe nebi trebale kopati podlogu osim ako nemisliš imati ciklide ( ali oni neidu u biljni akvarij iznimka su neki južno američki ).
Dubrovnik

Offline ribozder

• Novi član
  • *
Biljke početnik
« Odgovori #10 u: Kolovoz 04, 2006, 23:36:00 poslijepodne »

Svoje higrofile moram šišat 1× tjedno da si vdim ribe, a i sagitariju plijevim više put mjeseèno. Tolko o nezahtjevnim, brzorastučim biljkama. Treba netko flance?( nemam CO2 ni dodatnu rasvjetu, ali imam vodovodnu vodu s više nitrata nek u akvariju )

I ajmonerivole kopat.Edited by: ribozder
Pozdrav iz Stubice :)

Offline dadac

• Punopravni član
  • **
Biljke početnik
« Odgovori #11 u: Kolovoz 21, 2006, 23:14:00 poslijepodne »
ja sam posadio cryptocorinu, cabombu, valisneriju i stavio sam nesto leće.
stavio sam izmedju sljunka tetra plant.
vec nakon tjedan dana cryptokorina je pustila lijepe nove listice, cabomba je pustila nesto kao konce( kaj da radim sa tim, sisam ili ??), valisnerija je takodjer pustila par novih listica, ali su mi vrhovi velikih listova malo posmedjili (jel da njih sisam ili ??).

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Biljke početnik
« Odgovori #12 u: Kolovoz 21, 2006, 23:18:00 poslijepodne »
Kabombini konci su periferno korijenje - to ne diraj, preko njih se biljka hrani. Kod valisnerije samo šišati one listove koji su očito propali (veći dio lista istrune).

Offline dadac

• Punopravni član
  • **
Biljke početnik
« Odgovori #13 u: Kolovoz 21, 2006, 23:29:00 poslijepodne »
znaci kad kabomba dodje do vrha akvarija i pocne se presavijati, mogu je odrezati i ponovo taj odrezani dio privezat za kamen i pusti ponovo od dna??

Offline Njofra

• Punopravni član
Biljke početnik
« Odgovori #14 u: Kolovoz 21, 2006, 23:35:00 poslijepodne »
Kod mene je bio slučaj a i kod više ljudi da baš riba koju si odabrao a to je Ancistrus užasno kopa,ne samo da kopa nego totalno ispremješa šljunak i podlogu iskopava bilje itd.Neznam kako je kod ostalih al ja sam to vidio u puno slučajeva,ancistrus i je riba koja se zakopava u podlogu.Zato si izaberi nešto drugo ako misliš imati više bilja.Ovdje spomenuti ciklidi su mila majka naspram njih.
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
Biljke početnik
« Odgovori #15 u: Kolovoz 21, 2006, 23:40:00 poslijepodne »

Citat: dadac
znaci kad kabomba dodje do vrha akvarija i pocne se presavijati, mogu je odrezati i ponovo taj odrezani dio privezat za kamen i pusti ponovo od dna??

Da. Recni negdje na sredini biljke.

Offline Cryptocory

• Punopravni član
Biljke početnik
« Odgovori #16 u: Kolovoz 22, 2006, 00:20:00 prijepodne »
Ja imam ancistruse i meni ne kopaju. Niti jednu biljku nisu iskopali. Jedino mjesto gdje vole ići su šupljine u panju.
Dubrovnik

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Biljke početnik
« Odgovori #17 u: Kolovoz 22, 2006, 00:30:00 prijepodne »

Citat: Elena & Davor

Citat: dadac

Da. Recni negdje na sredini biljke.

Ako hoces da kabomba lici na nesto, odnosno da je gusta i lijepa, ona je vrlo zahtjeva biljka što se tiæe svjetla, pa čak i co2. U protivnom, u porazi za što više svjetla stabljike će se brzo izdužiti prema površini, s tim da će joj listovi biti vrlo rijetki. Meni osobno to ne liči na ništa.
Može se rezati kako su rekli elena i davor, ali tako joj treba neki period da pusti ponovno pup i krene na mjestu gdje je prerezano, pa to opet neko vrijeme nije estetski sjajno. Meni se pokazalo bolje da èekam da pusti bočni ogranak. U dobrim uvjetima to radi vrlo često i onda je režem na tom mjestu, svega par mm iznad pupa. Tako ćeš dobiti da gornji dio koji super izgleda bude upiknut u podlogu, a donji dio će odmah dobiti cvjetni dio na vrhu jer već ima pup...
Eto nadam se da sam pomoga i da ste me razumjeli...
Edited by: krajten
ZG,Vrapče

Offline dadac

• Punopravni član
  • **
Biljke početnik
« Odgovori #18 u: Kolovoz 22, 2006, 00:48:00 prijepodne »
imam za akvarij od 90 litara rasvjetu zarulje od 2*18W.trenutno se akvarij jos ciklira (8 dana) i dnevno je upaljeno svjetlo 14 sati isto toliko radi i filter.
cabomba je pustila koncice vec su oko 5-7cm duljine.
nadam se da je to u redu.
stavio sam prije 2 dana 2 mala molija (duzine 1.5cm) od frenda iz domaceg uzgoja za probu i za sad sve dobro funkcionira.
za tjedan dana cu polako u nabavu po ribice

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
Biljke početnik
« Odgovori #19 u: Kolovoz 23, 2006, 14:06:00 poslijepodne »

Končići (svjetložuti ili bijeli) kod Cabombe NE SMETAJU, to je korjenje. Svjetlo bi za tropski trebalo raditi u prosjeku 12 sati na dan, a filter se NE ISKLJUČUJE preko noći. Ako smo dobro shvatili stavio si timer na jedini kabel koji ide u akvarij, a za svjetlo imaš prekidač. U ovom slučaju moraš svjetlo uključivati i isključivati ručno, a ako imaš dva kabla (jedan za pumpu, drugi za rasvjetu) onda onaj za pumpu ne isključuj. A, opet, možda si mislio da filter radi 8 dana...

Sribicama polako

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
Biljke početnik
« Odgovori #20 u: Kolovoz 23, 2006, 22:28:00 poslijepodne »

što se tiče kabombe, moja raste na 15 w daylight ireflektor, dodajem svaki drugi dan nekoliko kapi gnojiva sera florena. i ljepa je gusta, zelena i raste ko luda, več je iz podloge počelo rast 3-4 mlade male biljčice.

usput da pitam, ona se tako razmnožava, ali da li je ispod podloge neki runer kao kod valisnerie, pa ga moram precvikat da bi opet pustila mlade biljkice, ili???? može mali opis kako se kabomba razmnožava???

Offline dadac

• Punopravni član
  • **
Biljke početnik
« Odgovori #21 u: Kolovoz 28, 2006, 13:38:00 poslijepodne »
sve sam stavio na timer pa se i rasvjeta i filter i pumpa pale oko pola 9 ujutro a gase oko oko pola 11 navecer.
sad se akvarij vec ciklira 2 tjedna.
mislim da cu nekad ovaj tjedan otici po par ribica.
za pocetak najvjerojatnije par rjskih riba i ancitrusa.
kasnije sam mislio staviti jos colise.
koje bi ribice jos odgovarale uz rajske i colise?

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
Biljke početnik
« Odgovori #22 u: Kolovoz 28, 2006, 13:59:00 poslijepodne »
Dadac, neće tako ići! Filter i grijač moraju biti u pogonu 24 h na dan. Svjetlo se slaže na timeri radi 12 h, a ostatak je ugašeno.

Offline dadac

• Punopravni član
  • **
Biljke početnik
« Odgovori #23 u: Kolovoz 28, 2006, 23:50:00 poslijepodne »
ok, hvala! od sada su ukljuceni non stop.