E pa pleksi je malo veće debljine od epruvetica. Pleksi cijev promjera 10 cm košta (ondnosno prije 5-6 je koštala) 220 kn + PD. Ljudi prođu jeftinije ako su spretni i uredni pa sami slože skimmer ali ne bitno (čini mi se da ti to dođe na 60-70% cijene, ako je krajnji rezultat kao original). Osim toga su i pumpe skupe (moj skimmer komplet je bio 250 eura, ista pumpa kao što sam dobio u skimmeru je oko 100 eura, s time da ova u skimmeru ima poseban needle-wheele koji razbija zrak u mjehuriće).
Princip skimmera je da kupi OTOPLJENE organske molekule, koje imaju hidrofobne skupine na sebi (a većina ih ima) na sitne mjehuriće zraka i onda ih miče kao prljavu pjenu (znači nije fora u tome da kupi prljavšnu sa površine).
Inače mislim da je drvo LIPOVO za raspršivače, i meni su trajali maksimum 6-7 mjeseci. Ali noviji veći skimmeri radi na drugim principima (razbijaju zrak tako da ga uvuku u rotor).
Sad što se tiče efikasnosti, mogu ti drugi put na sastanak donijeti skimmat (ono što skimmer izbaci), da pomirišeš, pa da se uvjeriš
Vidim da se netko jako zainteresirao za morsku