Srpanj 28, 2025, 11:30:55 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Kemija - da ili ne  (Posjeta: 3542 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Morski_pes

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Kemija - da ili ne
« u: Kolovoz 30, 2006, 23:24:00 poslijepodne »

Pozdrav

Čitam malo po forumima o tim bakterijama, raznim sredstvima za vodu, posebnim lampama itd.

Naime, kad sam bio bas klinac, napravili smo mali akvarij (sam bog zna kolko litara). Nabavili sljunak sa bundeka, ispekli ga, nabavili neke biljke, dezinficirali vodu hipermanganomnabavili grijač vode i pumpu za zrak i filter za vodu (sve u jednom)itd. Nismo koristili nikakva sredstva za poboljšanja vode i slično. Svjetlo nam je radila obična stolna lampa od 40w (prema potrebi smo ju primaknuli ili odmaknuli od akvarija).

Nasipali smo sljunak i stavili biljke i dekoraciju (nismo koristili nikakva gnojiva), i polagano punili akvarij pomoću stiropora, ubacili hipermangan, pricekali dan dva da se sve razbistri. Ubacili smo par gupija i zebrice, čistača i jednog velikog vinogradskog puža.

Nikad nismo(ponovno napominjem) koristili nikakve kemije za vodu, a život u akvariju je živnuo. Ribe su se razmnožavale, biljke rasle. Tu i tamo smo imali male probleme s algama, koje smo riješili malim odmicanjem stolne lampe od akvarija.

Kak je sve završilo??? Evo kak:

život u akvariju je bujao, sve dok iz nekog nepoznatog razloga nismo poklonili akvarij prijateljima . Složili su akvarij i stavili prehladnu vodu. I kad ono (ohoho) sve ribe porikavale ( -> )u roku od pet minuta. Pa da nisam imao pet godina sve bi ih natamburao .

Da dalje ne duljim, moje pitanje je; zar je stvarno potrebno koristiti tolke kemije za akvarije kad se sve može brzo i jednostavno složiti. Bez ikakvih bakterija u tekućinama, gnoja i tomu slično.

Pošto sam novi u akvaristici, svi vaši komentari i prijedlozi su dobrodošli.
Zagreb, Maksimir

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
Kemija - da ili ne
« Odgovori #1 u: Kolovoz 30, 2006, 23:34:00 poslijepodne »
Ovako. Nikako puza vinogradarskog u akvarij, pa nije to vodena zivotinja. Kemija ti u vecini slucajeva nije potrebna. Bakterije u tekucinama ne uzimaj, dovoljno ti je staviti filter materijal iz starog filtera. Ili cekati da se bakterije same razmnoze u dovoljnom broju. Ako mislis imati biljni akvarij (s puno puno bilja) onda ti je gnojivo nuznost, naravno, uz odgovarajucu kolicinu CO2 i svjetla. Ali mozes i bez gnojiva ako mislis imati nezahtjevno bilje. pH-, easy balance i slicno nemoj kupovati. Sredstvo za pripremu vode (neutralizira klor, teske metale...) bih ti svakako preporucio da koristis. Za ostalo pitaj sredstvo po sredstvo. Ja korisitim, osim sredstva za pripremu, gnojivo s mikroelementima i s makroelementima i nekad ako zatreba kakav lijek i to je to. Tesko ti je ovako odgovoriti, pitaj za preparat po preparat.
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
Kemija - da ili ne
« Odgovori #2 u: Rujan 01, 2006, 10:02:00 prijepodne »

Ja koristim samo sredstvo za pripremu vode, jer sam se jednom ubacio nepripremnljenu vodu, dosao mi Ich i pobio ribe...ispao je trosak veci nego da sam kupio sredstvo za pripremu. Posto imam neki pokusaj biljnog ubacujem gnojivo...i to je dovoljno.
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
Kemija - da ili ne
« Odgovori #3 u: Rujan 01, 2006, 12:55:00 poslijepodne »
ja samo gnojivo i toje to.. cak ni aquasafe nemam jer koristim izvorsku vodu...
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline Morski_pes

• Punopravni član
  • **
Kemija - da ili ne
« Odgovori #4 u: Rujan 01, 2006, 14:58:00 poslijepodne »

Meni se voda upravo cisti. Ipak sam prvo ubacio hipermangan kako bi ocistio i svu ostalu opremu. Kad se malo razbistri dodat cu i aqua safe (za slicaj da je hipermangan stetan, makar ne vjerujem, i da unisti klor), zatim mako nekakvih bakterijau tekucinikoje imam. odat cu bilje (jos ga nemam) i zatim pustiti da cirkulira.

Jedva cekam vidjeti prve stanovnike kako se buckaju
Zagreb, Maksimir

Offline duda

• Punopravni član
Kemija - da ili ne
« Odgovori #5 u: Rujan 01, 2006, 15:58:00 poslijepodne »
Ne žuti sa ribama akvarij pusti da ciklira da (sazori) budeš li brzao sa ribama možeš imat pomor riba. Treba čekat oko bar 3 tjedna ja sam 4 tjedna čekala. Aguasafe obavezno stavi nemoj bez toga i možeš stavit ja sam stavljala pozitivne bakterije Nutrafin Cycle dozira se jednom tjedno sad ga stavljam kad steriliziram vodu tj kad ugasimUV lampu malo ulijem tih bakterija uvodu. Biljkama malo podreži korjenčiće i malo ga operi očisti ća žute listiće i možeš ga dezinficirat ja moje jesam.

Offline Morski_pes

• Punopravni član
  • **
Kemija - da ili ne
« Odgovori #6 u: Rujan 01, 2006, 16:07:00 poslijepodne »
Te bakterije su od sere, nekakav nitrivec, bio kultura. Mikroorganizmi razgrađuju amonij i nitrit. Inace, hvala na odgovaru, pomaze.
Zagreb, Maksimir

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
Kemija - da ili ne
« Odgovori #7 u: Rujan 01, 2006, 18:38:00 poslijepodne »
MA baci tu vodu s hipermanganom i stavi novu.
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
Kemija - da ili ne
« Odgovori #8 u: Rujan 01, 2006, 19:02:00 poslijepodne »
Da, otkud sad ta fora sa hypermanganom? Ako ce ti on biti u vodi, neces nista zaciklirati...on ubija sve bakterije, ne zna odabrati korisne od stetnih.
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline Morski_pes

• Punopravni član
  • **
Kemija - da ili ne
« Odgovori #9 u: Rujan 01, 2006, 20:32:00 poslijepodne »

Kao sto sam napisao, hipermanganom smo ocistili vodu i pustili da ciklira 2 tjedna i sve je bilo ok. Ma pustit cu sad da mi se oprema dezinficira, pa cu jos razmislit. Jer kak da promjenim vodu ak sam vec slozio 12,5 kg sljunka (3 vrste), pa mi ga je zao izmjesati. Ali ako stavim poslje aquasafe i tu bio kulturu mislim da ne bi trebalo biti problema. Dajte jos jednom razmislite o mom prijedlogu pa mi ponovo recite svoje misljenje. (nema beda )
Zagreb, Maksimir

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
Kemija - da ili ne
« Odgovori #10 u: Rujan 01, 2006, 21:26:00 poslijepodne »
Bez veze, uzmes crijevo, napravis podtlak ustima, i pretocis vodu iz akvaija nekamo. Nakon toga stavis tanjur na taj pijesak i lagano lijevas vodu na tanjur da se pijesak ne dize. Kad bude malo vise vode onda lagano vodu lijevas kroz prste da se pijesak ne dize. Oprema se inace dezinficira u posebnoj posudi i onda ide u akvarij.

Offline duda

• Punopravni član
Kemija - da ili ne
« Odgovori #11 u: Rujan 01, 2006, 21:53:00 poslijepodne »
Sera nitrivec stavlja se koliko znam 7 dana za redom znači jednu sedmicu. Neki ljudi nakon toga znaju stavit ribe jer piše da se može poslje tog ili čak nakon 24 sata stavit ribe u ag. Ja mislim da tako nešto je pisalo nemam to pa sam več zaboravila. Vodu biološki pripremit, nitrivec čine različite bakterijske kulture za čiščenje vode tj kristalno čista voda, razgradjna štetnih tvari i inače se preporuča kada se uređuje novi akvarij, i može se i inače stavit kod mijenjajna vode, čiščejna filtera, i ljudi znaju stavit nakon liječejna ribica. Ja sam ga u početku koristila i to neko duže vrijeme sad više ne. Ag ima više od godinu dana pa ne stavljam. Kad sm ti rekla za pozitivne bakterije nisam mislila na nitrivec nego na (Nutrafin CYCLE) mada je to sve ista pašta. Kažu sadrži više od 500milijardi različitih korisnih bakterija. Baš da je to tako ne vijerujem im al dobro.Pakovajne od 250ml oko 100 kn u Rijeci bar, ima i manja bočica.

Offline Morski_pes

• Punopravni član
  • **
Kemija - da ili ne
« Odgovori #12 u: Rujan 02, 2006, 00:38:00 prijepodne »

Pise sve tocno kak si rekla. Kupio sam ono manje pakiranje za 35 kn, pise da je dovoljno za 1000 L vode. Ja cu onda sutra fino promjenit vodu pa se javim kak mi ide.

Hvala an odgovorima ljudi
Zagreb, Maksimir

Offline Cryptocory

• Punopravni član
Kemija - da ili ne
« Odgovori #13 u: Rujan 02, 2006, 00:48:00 prijepodne »
Citat: Morski_pes

Kao sto sam napisao, hipermanganom smo ocistili vodu i pustili da ciklira 2 tjedna i sve je bilo ok. Ma pustit cu sad da mi se oprema dezinficira, pa cu jos razmislit. Jer kak da promjenim vodu ak sam vec slozio 12,5 kg sljunka (3 vrste), pa mi ga je zao izmjesati. Ali ako stavim poslje aquasafe i tu bio kulturu mislim da ne bi trebalo biti problema. Dajte jos jednom razmislite o mom prijedlogu pa mi ponovo recite svoje misljenje. (nema beda )
Hipermangan nemoj stavljati u vodu u kojoj će ti živjeti ribe. Duža izloženost može biti štetna, a ubit će ti i korisne bakterije u akvariju. Vodu tretiraj samo sa aqua-safeom ili nekim sličnim proizvodom. Isto tako potrebno je redovito gnjojiti biljke.
Dubrovnik

Offline duda

• Punopravni član
Kemija - da ili ne
« Odgovori #14 u: Rujan 02, 2006, 19:21:00 poslijepodne »

"Morski pes" ispričavam se ako sam za nitrivec što krivo rekla nije bilo namijerno. Ostalo mi je u glavi čemu služi, oprosti ako mi se šta pomiješalo jer ne koristim dugo. Imam neko vrijeme Cycle ali mislim da je to ista stvar ti malo provijeri.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
Kemija - da ili ne
« Odgovori #15 u: Rujan 02, 2006, 21:40:00 poslijepodne »
Ista.

Offline Morski_pes

• Punopravni član
  • **
Kemija - da ili ne
« Odgovori #16 u: Rujan 02, 2006, 22:23:00 poslijepodne »

Ma nema beda, osim toga, pa nisi nista krivo rekla, samo se cijena malo spustila

Evo, ja sam promijenio vodu, jos je malo crvena od hipermangana koji je ostao u sljunku. Kamenje sam testirao octom kako si mi rekla. Nije se pjenilo, alise culo cvrčanje kad sam ga primaknuo uhu.Doksekamenjei mopan"krčkalo" u hipermanganu, na površini je nastala prljavština (dno je bilo stvarno bistro), pa neznam jeli to od sluzi koja je nastala na kamenju dok se kuhalo. U akvariju je sada cista voda, u koju ne namjeravam staviti ono kamenje ili mopan. Nasao sam neki prekrasan komad loze za akvarij koji se upravo cisti. Imala je malo plijesni, a pomalo je bila i trula, ali zato i 100% ne spricana.

Poslat cu i slike.
Zagreb, Maksimir

Offline Morski_pes

• Punopravni član
  • **
Kemija - da ili ne
« Odgovori #17 u: Rujan 02, 2006, 22:24:00 poslijepodne »

Nisam mogao ranije postat, sorry
Zagreb, Maksimir

Offline Morski_pes

• Punopravni član
  • **
Kemija - da ili ne
« Odgovori #18 u: Rujan 02, 2006, 22:30:00 poslijepodne »
I da, jer dovoljno jak grijac od 50w za 60L ? I jer dost jaka neonka od 15w s time da namjeravam imati biljke. Citao sam o osvjetljenju al i dalje sam nesiguran dal da kupim nesto bolje. (Ne namjeravam nista skupo jer sam kratak s parama, ak uopce kupim jacu lampu )
Zagreb, Maksimir

Offline Cryptocory

• Punopravni član
Kemija - da ili ne
« Odgovori #19 u: Rujan 02, 2006, 22:36:00 poslijepodne »
Bilo bi dobro da ugradiš još jednu lampu. Tako bi imao osvijetljenje dovoljno jako za većinu akvarijskih biljaka,. Obrati pažnju i na spektar lampi koje kupuješ.
Dubrovnik

Offline Morski_pes

• Punopravni član
  • **
Kemija - da ili ne
« Odgovori #20 u: Rujan 02, 2006, 22:38:00 poslijepodne »
Citat: Morski_pes

Ma nema beda, osim toga, pa nisi nista krivo rekla, samo se cijena malo spustila

Evo, ja sam promijenio vodu, jos je malo crvena od hipermangana koji je ostao u sljunku. Kamenje sam testirao octom kako si mi rekla. Nije se pjenilo, alise culo cvrčanje kad sam ga primaknuo uhu.Doksekamenjei mopan"krčkalo" u hipermanganu, na površini je nastala prljavština (dno je bilo stvarno bistro), pa neznam jeli to od sluzi koja je nastala na kamenju dok se kuhalo. U akvariju je sada cista voda, u koju ne namjeravam staviti ono kamenje ili mopan. Nasao sam neki prekrasan komad loze za akvarij koji se upravo cisti. Imala je malo plijesni, a pomalo je bila i trula, ali zato i 100% ne spricana.

Poslat cu i slike.

A u vezi testiranja s octom, kaj mislis?
Zagreb, Maksimir

Offline Cryptocory

• Punopravni član
Kemija - da ili ne
« Odgovori #21 u: Rujan 02, 2006, 22:43:00 poslijepodne »
Nisam probao. Ali ako je kamen vapnenačkog podrijetla, trebalo bi doći do reakcije.
Dubrovnik

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
Kemija - da ili ne
« Odgovori #22 u: Rujan 02, 2006, 22:45:00 poslijepodne »
možeš testirati i s ph minus ili bilo kojom kiselinom. ako je vapnenac počne se pjenit, ako nije, ništa. ja probao, i to na kamenu kojeg sam kupio,jer je bio ful ljep, i prodavač mi je jamčio da je nevapnenački, i pjenilo je ko mutavo.sljedeči put, prodavač če dobit svoje!

Offline duda

• Punopravni član
Kemija - da ili ne
« Odgovori #23 u: Rujan 03, 2006, 09:41:00 prijepodne »

"Morski Pes"

Odgovorila sam ti pod oprema di i spada tvoje pitanje.