Pozdrav
Čitam malo po forumima o tim bakterijama, raznim sredstvima za vodu, posebnim lampama itd.
Naime, kad sam bio bas klinac, napravili smo mali akvarij (sam bog zna kolko litara). Nabavili sljunak sa bundeka, ispekli ga, nabavili neke biljke, dezinficirali vodu hipermanganomnabavili grijač vode i pumpu za zrak i filter za vodu (sve u jednom)itd. Nismo koristili nikakva sredstva za poboljšanja vode i slično. Svjetlo nam je radila obična stolna lampa od 40w (prema potrebi smo ju primaknuli ili odmaknuli od akvarija).
Nasipali smo sljunak i stavili biljke i dekoraciju (nismo koristili nikakva gnojiva), i polagano punili akvarij pomoću stiropora, ubacili hipermangan, pricekali dan dva da se sve razbistri. Ubacili smo par gupija i zebrice, čistača i jednog velikog vinogradskog puža.
Nikad nismo(ponovno napominjem) koristili nikakve kemije za vodu, a život u akvariju je živnuo. Ribe su se razmnožavale, biljke rasle. Tu i tamo smo imali male probleme s algama, koje smo riješili malim odmicanjem stolne lampe od akvarija.
Kak je sve završilo??? Evo kak:
život u akvariju je bujao, sve dok iz nekog nepoznatog razloga

nismo poklonili akvarij prijateljima

. Složili su akvarij i stavili prehladnu vodu. I kad ono (ohoho) sve ribe porikavale (

->

)u roku od pet minuta

. Pa da nisam imao pet godina sve bi ih natamburao

.
Da dalje ne duljim, moje pitanje je; zar je stvarno potrebno koristiti tolke kemije za akvarije kad se sve može brzo i jednostavno složiti. Bez ikakvih bakterija u tekućinama, gnoja i tomu slično.
Pošto sam novi u akvaristici, svi vaši komentari i prijedlozi su dobrodošli.