Srpanj 19, 2025, 01:24:55 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Razmnožavanje ancistrusa del.  (Posjeta: 6326 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Jasmina

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Razmnožavanje ancistrusa del.
« u: Ožujak 20, 2004, 20:08:00 poslijepodne »

dakle, kupih prije 3 mj. dva somića i nakon cca 1 mj. jednome su počeli rasti šiljci i danas on izgleda kao Klingonac, još kad nakostriješi škrge, jooj! A ova druga je defiitivno curica. Mi ih jako volimo i željeli bismo njihovu dječicu,. Kako ih razmnožiti?

Čitala sam da su dobri tate, znači li to da ne jedu ikru?
Okomito plivanje je pola puta do plivanja naopako
Moto

Offline Neven.M

• Punopravni član
    • http://pet.beke.co.nz
« Odgovori #1 u: Ožujak 20, 2004, 21:24:00 poslijepodne »

Kao prvo imas ovdje jedan dobar text o razmnozavanju ancitrusa,ali evo ja cu ti nesto ukratko reci:

Prvo im trebas poboljsati ishranu samo im stavi jedan list salate u akvarijum zavezan za jedan kamen uglavnom samo da padne na dno.

Za mrijest ancitrusa potrebnan ti je neki suplji panj ili neka deblja cijev samo da je unutra mracno.Muzijaka ces prepoznati tako sto on ima brkove a zenka ima manje ili nema nikako.Kada primijetis da muzijak cesto ulazi u tu spilju to je znak da cisti spilju i da ce se uskoro mrijestiti.Ako je zenka skotna imace malo deblji stomak od muzijaka i imace zutu tacku kod otvora.Kada vidis da je zenka mrsavija nego sto je bila i da nema te zute mrlje to je znak da je bacila ikru u tu spilju.Zenku treba odvojiti od muzijaka jer muzijak postaje agresivan prema njoj.Ikra je veoma krupna i zute je bojea muzijak je cuva kao oci u glavi.

Nakon nekogvremenskog perioda iz ikre ce se razviti mali repici,pa oci i kasnije citava mala riba.Neko vrijeme ce se kriti u spilji a malo poslije ce poceti izlaziti i tu trebas paziti,jer ce ih druge ribe pojesti,cim primijetis da su se razvili iz ikre trebala bi ih prebaciti u neki manji akvarijum.Dovoljno je 10-15 litara.Hranis ih artemijom i dok malo porastu stavis i njima jedan list salate.Za mjesec dana mozes ih prebaciti u zajednicki akvarijum.

To je bilo nesto ukratko,ako te zanima jos sta samo pitaj tu smo da ti pomognemo!

Offline Neven.M

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 21, 2004, 23:12:00 poslijepodne »
Izgleda da sam ja ovo djabe pisao a ni da mi zahvali Jasmina.

Offline Jasmina

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 22, 2004, 10:28:00 prijepodne »

Hvala na detaljnom opisu sad ću to i probati.

Našla sam neku plastičnu vodovodnu cijev pa ću je staviti da vidim što će se dogoditi. Da li da im dam malo više tabletica (imam Sera Viformo) ?Edited by: Jasmina
Moto

Offline Neven.M

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 22, 2004, 13:49:00 poslijepodne »
Ja licno ne koristim nikakve tablete nego samo list salate.

Offline Healer/Ivan

• Punopravni član
    • http://www.Akvarij.net
« Odgovori #5 u: Ožujak 22, 2004, 14:35:00 poslijepodne »
Samo ga malo istucaj da im bude mekši(ne previše da se nepočne raspadati)
Osijek!

Offline Jasmina

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 07, 2004, 11:38:00 prijepodne »

Problem. A možda je to i normalno?

Teglicu nisu šljivili ni 5 %, pa sam im kupila umjetnu pećinu s dva prozorčeka (takve stvari vi akvaristi jako volite). No somić je poludio za njom, kao da je znao da je za njega. Već je prošlo cca tjedan, možda i više i on izađe samo jednom, dvaput iz nje i to tik pred ulaz i malo popapa staklo. Uopće ga ne viđam.

Njegova gospođa mi se ne čini zainteresirana za ispuštanje ikre. Mislim da nije nimalo mršavija. Ima malu, promjera 1 mm žućkastu točku odmah iznad otvora za kakicu. Je li to ona po kojoj se vidi nosli li ikru? Treba li biti veća? A najviše me zanima je li to normalno za soma? Brinem se da nije izglednio i da neće poludjeti ako mu ne dođe ženka.
Moto

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #7 u: Travanj 07, 2004, 12:30:00 poslijepodne »
dok ti spavaš on švrlja po akvariju, ne se brinut..imat će malce bez problema

Offline Jasmina

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 07, 2004, 22:50:00 poslijepodne »

Ljudi, hvala vam svima na pomoći!! Jako smo svi sretni i ponosni, som je postao tata!!!

Danas sam slučajno ugledala narančastu kuglicu na dnu akvarija i izvadila sam ju u čašu da ju proučimo. Kada smo se uvjerili da je ikra, otrčala sam na forum i napisala post "upomoć, rodila se naka kuglica!" i dok sam to pisala, kuglica je dobila rep, glavu i dva mini-oka.

Joč nisam znala čija je, samo je sumnja pala na g. i gđu. somiće. No upravo sam na stijenci pećine, kraj tate soma ugledala još jednog mališana.

Glavno mi je pitanje: pošto svakoko želim zadržati dječicu, a oni su u zajedničkom akvariju, je li pametno pećinu s tatom preseliti u kotilicu, ili tatu izbaciti, ili uopće ne smijem nikoga seljakati... Koliko treba tim malcima da proplivaju, jer su sada samo priljubljeni uz podlogu.

Je, švrljao je on, nestaško jedan! Inače, som je uselio u pećinu iz Baumaxa, jednu od onih kičastih ukrasa kakve svi volite... Odmah mu se dopala, a kupila sam ju tek kad 3 dana nije šljivio teglicu.
Moto

Offline Neven.M

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 07, 2004, 23:40:00 poslijepodne »
Citat: Jasmina

Je, švrljao je on, nestaško jedan! Inače, som je uselio u pećinu iz Baumaxa, jednu od onih kičastih ukrasa kakve svi volite... Odmah mu se dopala, a kupila sam ju tek kad 3 dana nije šljivio teglicu.

Ko kaze da volimo te plasticne ukrase....to oni nemaju u prirodi tako da ni jedan dobar akvarist to ne voli!!!!

A kakva ti je bila teglica...

Vjerovatno je bila premalena.

Nije bila mracna.

I bila je od stakla.

jel'tako!

Offline Jasmina

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 08, 2004, 11:23:00 prijepodne »

O, Nevene, Nevene, pa to je šala, mislila sam da primate ironične opaske na forumu. Bez brige, svi znamo kakvo je opće mišljenje vas okorjelih akvarista spram ukrasa. Ja sam kupila tu pećinicu baš za njega i drago mi je da mu se dopala. A Kuliji i a. gardeneri mi ne izlaze iz autića

Joj, pa tko bi normalan za mračnu špilju postavio staklenu teglicu???

Ja osobno nemam ništa protiv tih ukrasa, jer je cijeli akvarij kao takav neprirodan. Ribe žive po jezerima, rijekama, močvarama, a ne u "lokvici" od 100-tinjak litara. A i koliko vas ima točno određeni biotop u akvariju? Uostalom, zašto ne bi netko bacio plastični otpad (pećinu) ili se zabio autom u jezero? A sve u svemu, ni cvijeće se tamo u prirodi baš ne uzgaja u glinenim teglicama: Dakle, sve to dođe na isto.

No to je samo moje mišljenje, akvarij je ukras i naravno da će ga svatko uređivati po svome. Samo sam rekla zašto ja nemam ništa protiv toga, nemojte misliti da potičem raspravu, jer, to je stvar ukusa i svačiji je akvarij svakome baš takav najljepši. A upravo mnogi od vas imaju super akvarije za kakve bih ja željela da jednog dana bude moj.

Ljudi moji, malci su preslatki. U velikoj kotilici su , zajedno sa špiljom i tatom somom.
Moto

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
« Odgovori #11 u: Travanj 08, 2004, 12:54:00 poslijepodne »
 Bez tog "tate soma"mladi nebi mogli da se izlegu, zenka je samo tu da izbaci ikru i nista vise a zasve ostalo, vodi brigu "tata som".

Offline Jasmina

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 10, 2004, 10:46:00 prijepodne »

kOLIKO DANA TI MALCI ŽIVE OD ŽUMANJKA? Jer u teglicu ne vidim, a nitko iz nje još ne izlazi (4 dana), ni tata ni dječica.

Naime, ta velika kotilica koju sam sama radila ima malo veće rupe od kupljenje(od mreže za komarce je). Npr gupi mališani par dana poslije okota se još mogu provući kroz rupice, ali npr. mali moliji ne mogu. Sad mene brine i jesu li ti somići manji od gupića kada popapaju žumanjak, tj. da mi se ne bi provukli kroz rupice.
Moto

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
« Odgovori #13 u: Travanj 10, 2004, 11:25:00 prijepodne »
 Nakon 10 dana pocece da se sami hrane. "Tata som" ih tada napusta.

Offline Jasmina

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 10, 2004, 12:47:00 poslijepodne »
Super. Već 4 dana nema im ni traga iz špilje, pa sam se zabrinula. Još kada biste mi znali reći hoće li biti veći od mini-gupića??
Moto

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #15 u: Travanj 10, 2004, 14:20:00 poslijepodne »
hoće..evo meni bebe zlatni ancistrusi baš izlae nakon 9 dana....žutanci mali

Offline NIX-akvariboy

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Travanj 11, 2004, 14:13:00 poslijepodne »
ja bi sada volio mrijestiti albince i obične međusobno! vrijedi probati!
i can see, what you can see not..

Offline Healer/Ivan

• Punopravni član
    • http://www.Akvarij.net
« Odgovori #17 u: Travanj 12, 2004, 17:21:00 poslijepodne »
Meni se mrijstili i albinci i dolichopterusi izašli klinci 1 dan nakon što su absprbirali žumanjak...čudno...sada svi žderu salatu i tablete spirulina alge (dao mi ih Seba kod mojeg zadnje posjeta S.B)
Osijek!

Offline koka

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Travanj 12, 2004, 23:38:00 poslijepodne »
daj mi reci kako su veliki bili kad su im počeli rasti rogovi ,ja imam dva tako 4-5 cm i neznam jelsu još premali da se vidi spol

B\\gajnice

Offline Jasmina

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Travanj 13, 2004, 16:50:00 poslijepodne »

Pa tu su negdje rastom bili i moji kad su počeli rogovi. Ili možda mrvicu veći? A možda i ne....

I postepeno dolazi sve više rogova: najprije par oko gornje čeljusti, pa sve gušće, pa okomito po sredini prema ćelu...

Sada mi dečkićima 7, a curica 6 cm i već imaju dječicu. Možda bi dječica i prije da sam znala za priču o pećini...

Ljudi, fali mi moj tata-som. Još koji dan pa će on opet papati po akvariju, ali treba to dočekati!!
Moto

Offline Jasmina

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Travanj 13, 2004, 16:53:00 poslijepodne »
E da, i ne znam ima li to kakve veze, ali, iako oni stalno mijenjaju šare i nijanse boja po tijelu, uvijek je ženka mrvicu svjetlija.
Moto

Offline koka

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Travanj 13, 2004, 23:29:00 poslijepodne »
koje sam ja sreče onda imam dvije ženke ,mada jedna često boravi u malom čupiču i izlazi rijetko van iz njega

B\\gajnice

Offline Jasmina

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Travanj 26, 2004, 20:20:00 poslijepodne »
samo da vam velim da imam petero prekrasne dječice, lijepo rastu u kotilici i za cca tjedan dana ću ih pustiti van. Jakoooooo oih volimo!!!
Moto

Offline Shljivo

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Travanj 26, 2004, 21:32:00 poslijepodne »

bravo jasmina.

da li je ko ukrstao zlatnog i ovog "obicnog" ancistrusa i kakvi su njihovi malci?
djihaaaaaaaaaaaaaaa