Srpanj 18, 2025, 23:56:02 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Izrada akvarija  (Posjeta: 3993 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tozinjox

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Sisak
Izrada akvarija
« u: Veljača 22, 2016, 21:14:59 poslijepodne »
Recimo da sam dosta toga već pročitao po raznim i ovom forumu, zanima me što mislite
O dim akvarija koje ga ću ići sam raditi u odnosu na staklo i par pitanja o detaljima

Planiram 96x38x45(h) cm, stranice 8mm, dno 10mm staklo.

1. Da li je pri navedenoj debljini stakla potrebno ono neko ojačanje od uvijanja?
2. Planirao sam neko staklo koja nema zelenkasti ton (crystal vue ili tak nekak), pa me
zanima moze li se samo prednje staklo staviti od te vrste, a ostalo obicno (pogled je samo od napred)
3. Koliko je problematicno/zahtjevno/potrebno brusenje rubova stakla  ako sam to radim
4. Kako je najbolje prenositi rukama akvarij od radionice do doma, dok je prazan, bojazan je
 Da li mogu bocne stranice povuci silikon s dna ili baze s obzirom da bocne nece ici na staklo, vec do stakla
5. Procitao sam da bi fuga u stisnutom stanju trebala imati mesa oko 1,5 mm, koliko onda od prilike pri nanosenju u mm nanijeti silikona da se pri ravnomjernom pritisku fuga zapuni, istjera zrak i da ostane mesa
6. Citao sam da se neke rupe buse pri vrhu cemu to, vjerojatno zbog vanjskig filtera, moze li se to nekako na poklopcu izvestu ili bolje kroz vrh stakla
7. Na kraju do koje bih max visine mogao staviti steanice uz debljinu istih od 8 mm, bez ojacanja i sa ojacanjem

Hvala!
U fazi ponavljanja i učenja gradiva iz akvaristike

Offline tozinjox

• Novi član
  • *
Odg: Izrada akvarija
« Odgovori #1 u: Veljača 24, 2016, 08:54:44 prijepodne »
Recimo da sam manje vise sve odredio/saznao, pa ne treba nitko odgovarati na gore postavljena pitanja, prednje staklo ce ici optiwhite, ostala klasika 8mm, dno 10mm, Samo me zanima koji silikon najbolje koristiti, uzevsi u obzir namjenu i da ne škodi svojim kem sastavom stanovjicina akvarija, hvala!

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 24, 2016, 09:10:28 prijepodne »
ja vec duzi niz godina koristim ceresit cs 23, imas ga i u bauhausu naci, kemoboje itd. samo gledaj na rok, da je cim svjeziji a ne pred kraj roka. jedan je od najbolji sto se da naci kod nas redovito. a sta ga mislis sam cjelog ljepiti?

Offline tozinjox

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Veljača 24, 2016, 10:21:54 prijepodne »
E hvala na odgovoru, da mislim ga sam, vičan sam takvim i sličnim poslovima, nadam se da bu dobro ispalo, stavim slike kad napravim akvarij...

Offline cliodci

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Veljača 24, 2016, 10:41:08 prijepodne »
Ako uspije kaj se nadam da hoce znaj da ces imat posla

gdje si uzimo staklo i koliko te ispalo?

Jel mislis sam busit rupe ili?

Offline tozinjox

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Veljača 24, 2016, 10:55:47 prijepodne »
Staklo cu uzimati u staklo gorica optiwhite je oko 400 kn 1m2, meni treba pol kvadrata, ostalo nisam pitao vidim da je brušenje 15 kn/m pa bum i ostalo tamo, rekli su mi u sisku da ne mogu naci povoljnije cijene od njih, pa necu traziti dalje, a rupe hm, ne znam je su li rupe nuzne razmisljao sam da to nekeko rjesim s poklopcem akvarija, jes sam u nedoumici

Offline cliodci

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Veljača 24, 2016, 11:33:28 prijepodne »
ja imam na poklopcu 2 rupe probusene za cijevi od kanistar filtera,i ja sam cuo da su oni najjeftiniji sa staklom.

Offline phrsak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #7 u: Veljača 24, 2016, 14:32:36 poslijepodne »
Staklo cu uzimati u staklo gorica optiwhite je oko 400 kn 1m2, meni treba pol kvadrata, ostalo nisam pitao vidim da je brušenje 15 kn/m pa bum i ostalo tamo, rekli su mi u sisku da ne mogu naci povoljnije cijene od njih, pa necu traziti dalje, a rupe hm, ne znam je su li rupe nuzne razmisljao sam da to nekeko rjesim s poklopcem akvarija, jes sam u nedoumici

400 kn je cijena za 1m2 optiwhite stakla, debljine 8 ili 10mm ? Sa PDV-om ili bez ?

Kod mog staklara je cijena 1m2, 10mm float stakla 317kn, a optiwhite 475kn (na komadu uzorka baš i nije bilo neke velike razlike, oni su ga nazvali "low iron" staklo).
Cijena strojnog brušenja 20kn/metru.
Ljepljenje njihovim silikonom 50kn/metru.
CIJENE SU BEZ PDV-a

Offline tozinjox

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Veljača 24, 2016, 17:22:36 poslijepodne »
Hvala na info-u, cijena je s PDV-om

inače: staklo (8mm) 350+PDV, te
brušenje 12 kn + PDV
obično float ne znam još

tnx

Offline Modron_maze

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 27, 2016, 10:05:44 prijepodne »
Planiram zalijepit tank 58d50š65v pa me zanima bi li i kava ojačanja trebao staviti? Staklo je 8mm. Nevjerojatno, ali ni u najvećoj trgovini nema desetke. Kaže trgovac da se slabo prodaje pa ni ne nabavljaju... :roll:

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 28, 2016, 12:56:28 poslijepodne »
tu ti skoro i netrebaju pojacanja, mozes staviti uska duzna po visini ali 8mm staklo na tu duljinu mislim da nema potrebe. puno vise znaci da pazis da se kvalitetno zaljepi, odmastis povrsinu prije nanosenja silikona, da nema mjehurica zraka puno, ostavis dovoljno dugo da se dobro osusi....
imas i kalkulatore po netu za naci;
https://www.google.hr/?gfe_rd=cr&ei=z7HSVqTQFaah8wfqrrPwDw&gws_rd=ssl#q=aquarium+glass+thickness+calculator

Offline Modron_maze

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 29, 2016, 21:48:19 poslijepodne »
Tako sam i mislio nekako, stavit ću samo dojnja ojačanja a ako bude potrebe gornja mogu i posle.