Srpanj 22, 2025, 12:28:54 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Par pitanja,novi setup  (Posjeta: 2086 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline T-boy144

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Par pitanja,novi setup
« u: Siječanj 03, 2016, 16:05:44 poslijepodne »
Pozdrav ekipa,imam par pitanja pa se nadam da ima netko tko ce mi moci pomoci.  :up:

Dakle ovako,prvo akvarij koji je u pitanju : Dimenzije su 150x50x60 (duljina x sirina x visina), kad se oduzme mjesto za lampe i supstrat ima oko 375l vode efektivno. Od rasvjete imam 2x54w T5, i 2x36w T8 lampe, znaci ako me matematika sluzi 180w rasvjete. Filter je unutarnji fiksni,marka Juwel (dosao sa akvarijem),protok 1000l/h ako se ne varam. Supstrat neznam tocno kako se zove,uzeo sam ga prije par godina,ali nekakav aquasoil (kao pogodan za rast bilja,kupljen u Pet Centru) i na tome par cm sitnog sljunka tj kamencica. Takoder imam co2 bocu 5kg i sve sto ide s njom. Gnojim sa Easy life nitro,fosfo i profito po PPS metodi(kolicine dobio preko kalkulatora na internetu,nemojte hejtovat-imam volje za ucenjem dosta: 7ml Fosfo,5ml Profito,3ml Nitro svaki dan). U planu je kupovina DIY PPS gnojiva u prahu kada potrosim ovo sto imam. Od ribica imam 30tak zivorotki raznih (gupi,moli,plati),par odraslih i dosta beba Ancitrusa,2 sijamska algojeda i 'ribu koja jede puzeve' (narancasto-crna je sa prugama).

Ovaj su akvarij kupili roditelji davno i nisu imali pojma ni o cemu sto se akvaristike tice,pa sam se ja malo 'prihvatio posla' sto se akvarija tice jer mi je bilo steta pustiti relativno veliki akvarij da 'propada' sa par ribica i bez bilja u njemu. Tako sam zadnju godinu uspio poboljsati rasvjetu,dodati co2,gnojenje,nesto bilja i tako.

Sada kad sam se potpuno zarazio sa akvaristikom,tj aquascapingom bi se usudio i sam pokusati nesto malo zahtjevnije u vezi toga.
Slijede pitanja,neka vezana uz aquascaping i slicno,neka dosta opcenita:

1) Sto se tice rasvjete,mislim da ovih 180w nije optimalno tj dovoljno za neki 'jaci' aquascape sa malo zahtjevnijim biljem. Zbog visine akvarija nikakve 'carpet' biljke ne uspjevaju,a jako bi volio tako nesto u buducem setupu. Planiram uzeti T5 stalazu,pa me zanima, 4 ili 6 T5 lampi od 54w na ovaj akvarij? Nije mi problem pricekati malo duze i skupiti lovu za rasvjetu sa 6 lampi,ali ako nije potrebno nezelim bacati novce.

2) Kako ovaj supstrat traje vec par godina,vjerojatno je istrosen pa sam ga mislio zamijeniti zemljom. Shvatio sam proceduru otprilike ali ostaje pitanje: u planu je napraviti aquascape sa dolinama/planinama,a koliko sam shvatio sloj zemlje nebi trebao biti dublji od otprilike 3cm + npr 3cm pijeska ili sljunka na to..kako onda postici efekt neravnog terena bez da zemlja bude preduboka? Ideja je bila da na visim djelovima idem prvo sljunak-zemlja-sljunak,tako da zemlja i zavrsni sloj u svim djelovima akvarija budu jednake debljine, a 'baza' tj doljnji sloj sljunka da bude razlicite dubine. Dali bi to funkcioniralo? Nadam se da shvacate pitanje.

3) U planu je takoder i DIY filter,ili kanister ili sump verzija, a u akvariju imam fiksni filter. Ima li netko ideju kako ga ukloniti,ili ste vec uspjeli u tome? Ja nisam ni pokusao jos,ali bilo bi dobro da znam neki nacin kako to bezbolno napraviti.

To je otprilike to zasad,bit ce jos pitanja uskoro. Zahvaljujem na pomoci unaprijed  :)

Offline Istefano

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Zagrebancija!!!
Odg: Par pitanja,novi setup
« Odgovori #1 u: Siječanj 04, 2016, 22:31:00 poslijepodne »

2) Kako ovaj supstrat traje vec par godina,vjerojatno je istrosen pa sam ga mislio zamijeniti zemljom. Shvatio sam proceduru otprilike ali ostaje pitanje: u planu je napraviti aquascape sa dolinama/planinama,a koliko sam shvatio sloj zemlje nebi trebao biti dublji od otprilike 3cm + npr 3cm pijeska ili sljunka na to..kako onda postici efekt neravnog terena bez da zemlja bude preduboka? Ideja je bila da na visim djelovima idem prvo sljunak-zemlja-sljunak,tako da zemlja i zavrsni sloj u svim djelovima akvarija budu jednake debljine, a 'baza' tj doljnji sloj sljunka da bude razlicite dubine. Dali bi to funkcioniralo? Nadam se da shvacate pitanje.

To je otprilike to zasad,bit ce jos pitanja uskoro. Zahvaljujem na pomoci unaprijed  :)
kaj se tice ovoga nema veze koliko je hranjive podloge ispod jedino je bitno za tvoj dzep... zato bi bilo bolje staviti neko kamenje ili bilo kaj drugo kaj bi podiglo visinu
Recimo neki su to radili s stiroporom pa onda kamenje da ga drzi dole pa onda hranjiva 2 do 4 cm pa neku podlogu 5 do 8 cm

Offline T-boy144

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #2 u: Siječanj 05, 2016, 14:15:51 poslijepodne »
Koristio bi zemlju za cvijece bez ikakvih aditiva,tako da cijena nije problem. Ljudi kazu ne vise od tak cca 3cm zemlje jer se inace stvaraju dzepovi otrovnih plinova u supstratu. Zato sam mislio nasipati nekakv sljunak ili slicno,ili koristiti stiropor kako bi podigao razinu supstrata.

Takoder mislim da bi stiropor pomogao u smislu rasporedivanja tezine kamenja koje bi koristio u aquascapeu,a posto je akvarij dosta velik,i kamenje koje sam mislio koristiti ima podosta veliku tezinu.

Offline Duda 1980

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski  
« Odgovori #3 u: Veljača 03, 2016, 14:03:48 poslijepodne »
Ja bi na tvom mjestu stavila reflektore na lampe jer oni dosta pojačavaju iskoristivost postojeće rasvjete a juwelove filtere su ljudi vadili tako da su silikon polako strugali skalperom samo pripazi da ne izgrebeš staklo

Offline MateoBot

• Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • volim akvarij i želim postati iskusan akvarist
« Odgovori #4 u: Veljača 13, 2016, 21:57:17 poslijepodne »
Ako ćeš stavljati zemlju za cvijeće obavezno je stavi u vodu na dva tjedna prije stavljanja u akvarij. 
Uvijek sam spreman pomoći