Srpanj 19, 2025, 19:20:51 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: JBL 300W grijač  (Posjeta: 1744 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline prime.4lpha

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
JBL 300W grijač
« u: Siječanj 26, 2016, 12:08:51 poslijepodne »
Jučer navečer dođem s posla doma i krenem hranit ribe i primijetim da mi je voda jako topla. Pogledam toplomjer, a ono voda na 34°C, skoro sam na guzicu opao. Temperatura na grijaču je bila postavljena na nekih 28°C (i to mi je uvijek zagrijavalo vodu na nekih 25-26°C zbog vanjskih gubitaka). Naravno, automatikom sam isčupao grijač iz struje i stavio sobni ventilator da puše u vodu i skine temperaturu. Snizio sam temp na grijaču na 26°C i ponovno uštekao i danas mi se temp pokazuje kao 28°C.

Jel moguće da mi je otišao termometar na grijaču pa da se to događa ili je nešto drugo u pitanju? Grijač je nov, kupljen prošle godine u 3. mjesecu, a stavljen u pogon u 7.?

Offline GoranC

• Moderator (lokalni)
  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
    • Prvi veći tank i jedini pravi
Odg: JBL 300W grijač
« Odgovori #1 u: Siječanj 26, 2016, 12:26:25 poslijepodne »
Smanji još malo i prati dalje. Inače takve stvari mogu se riješiti i da se grijač pojača na max a spoji preko digitalng termostata koji kontrolira temperaturu u akvariju i po potrebi pali grijač / ventilator za hlađenje. Slika u prilogu takvog termostata, on će ako namjestiš na 25° upaliti grijač na 24,9 i ugasiti ga kad postigne 26 tako da će ti temp varirati 1°što mislim da nije neki problem. Isto se ponaša i sa hlađenjem kad ga spojiš na ventilator. Mogu biti jednosmjerni (samo grijanje ili hlađenje) ili dvosmjerni ( i grijanje i hlađenje)...

Offline prime.4lpha

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 26, 2016, 15:30:54 poslijepodne »
Ma već imam u planu napraviti novi kontroler za akvarij koji bi između ostaloga radio i korekciju temperature, upravo tako kako si rekao s tim da bih dodao i par ventilatora za svaki slučaj.

Mene samo brine da mi grijač nije u kvaru, jer mi se ovo dogodilo prvi put otkad sam uspostavio akvarij prošle godine.

Offline dzems

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #3 u: Siječanj 26, 2016, 18:09:35 poslijepodne »
nije u kvaru ,samo laze broj na koji namjestis,smanji i kontroliraj zeljenu temp.na termometru.ja sam ih imao desetak i svaki laze
Totalna Steta

Offline LikssOn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #4 u: Siječanj 26, 2016, 21:42:04 poslijepodne »
:-X

Offline LikssOn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #5 u: Siječanj 26, 2016, 21:43:32 poslijepodne »
Ja sam sebi kupio najjednostavniji termostat, spojio ga na ventilator i rjesio probleme s temperaturom. Prije sam vazda visio kod termometra i pratio temperaturu, sad se ventilator automacki upali, ohladi vodu i ugasi se sam... S obzirom da 2$ kosta, prilicno je precizan i ima par podesavanja, kad da se pali, kasnjenja, koliko da spusti temperaturu i sl... Zavrnuo na zadnju stranu akvarija i opusteno...

Sent from my Lead 1i using Tapatalk

Offline prime.4lpha

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 29, 2016, 00:00:53 prijepodne »
Znam i ja da laže, ali da laže za 7°C je malo previše, zar ne misliš? Koliko sam shvatio, varijabilnost je nekih 1-3°C, ne može bit više od toga.

A što se tiče termostata, već sam ja sebi nabavio temperaturni senzor za Arduino, samo nikako da se nakanem napravit novi kontroler. Već se natjeravam par mjeseci. :D

Offline hrgamonster

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #7 u: Siječanj 29, 2016, 21:09:56 poslijepodne »
E pa ovo ti je znak da napravis prije nego skuhas ribe.
hrga88

Offline prime.4lpha

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 31, 2016, 11:16:08 prijepodne »
Istina, ali evo, ustabililo se ponovno na 25°C. Sad više stvarno nisam siguran u čem je bio početni problem. Opet sve radi kako spada.