Kolovoz 13, 2025, 21:29:45 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Visoka temperatura  (Posjeta: 893 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline chupo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Visoka temperatura
« u: Lipanj 25, 2006, 10:09:00 prijepodne »
Pošto živim u stanu otkako su ove vručine temperatura u akvariju je preko dana od 28-30C,iako pumpa radi na maximumu ribe se slabo kreću i nekako koda da su umrtvljene.
U akvariju su Pseudotropheusi,e sad,dali im tolika temperatura smeta ili to mogu podnesti?
Jel ima netko kakvo rješenje nekako vodu hladiti,probao sam sa gašenjem svjetla ali ne pomaže,znam da bi klima bila najbolja ali se selim za par mjeseci pa mi se baš i neda bušiti po stanu

Chupo/Sisak-Vrbovec

Offline chupo

• Punopravni član
Visoka temperatura
« Odgovori #1 u: Lipanj 25, 2006, 10:58:00 prijepodne »
Malo sam požurio sa temom jer sam sada vidio da se već pisalo o tome i moram priznati da sam se razočarao,nitko nije spominjao ono što je najbolje za ribe nego šta je najjeftinije,govorite kako je frižider od 350 kn puno a malo si izračunajne koliko vas košta akvarij od 200-300 litara sa svom opremom,ribama i biljem,ideje sa hladnim bocama su užasne,jel itko razmišljao kako bi to izgledalo,predivan akvarij u kojem plutaju smrznute boce od fante.
Kod mene je temperatura oko 30C znači da bi temperaturu trebalo smanjiti za 5-6 stupnjeva što znači puuuno boca leda koje bi borao mijenjati svaki dan a to opet vodi do toga da bi temperatura previše varirala,uz sve te loše strane svaki dan bi morao ruke gurati u vodu tako dadolazimo do toga da je najbolje rješenje nekakav mali frižider kroz koji bi voda stalno cirkulirala a i rješenje nije privremeno nego za podosta godina,s tim da nemate ni brige ni posla oko toga

Chupo/Sisak-Vrbovec

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Visoka temperatura
« Odgovori #2 u: Lipanj 25, 2006, 11:50:00 prijepodne »
mislim da si krivo vido cijene...frižideri za akvarije su osjetno skuplji od 350 kn..

ali po meni, ako se nema frizer ni klima, preko ljeta se mogu ružne stvari u recimo morskome dogoditi...primjerice serrasalmusu nedavno...

ja sam problem pregrijavanja riješio tako da su mi akvariji u podrumu , osim jednog , koji je u dnevnoj, koji nema puno bilja (malo previše riba) al koje još dobro trpi sve ovo... i nikad prek ljeta ni nije bilo s njim problema ..drži na 30 , ribe su ok, prozračivanje se pojača i to je to...

Offline chupo

• Punopravni član
Visoka temperatura
« Odgovori #3 u: Lipanj 25, 2006, 12:31:00 poslijepodne »
Što se tiče cijena pročitao sam ih na nekim temema,tak da nisam siguran,ali i da je skuplje nek si svatko pogleda koliko mu košta recimo malo bolja pumpa za 300 litraša-baš i nisu jeftine.
Mene osobno je D.I.T. koštala oko 300 Kn ne računajuči sate rezanja i ljepljenja a mogao sam i običnu sliku zalijepiti.
Neznam hoće se drugi sa mnom složiti ali akvaristika je poprilično skup hobi,pritom opet mislim na veće akvarije tako da i problem hlađenja nebi bio preveliki trošak ako bi s time postigli da je ribama ugodnije.
Najveći problem je taj što je ribama očigledno pretopla voda i nekako koda je sve umrtvljeno.

Chupo/Sisak-Vrbovec

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
Visoka temperatura
« Odgovori #4 u: Lipanj 25, 2006, 12:52:00 poslijepodne »
pa umrtvljene su jer je u toplijom vodi koncentracija kisika niža ..negdje sam imao tablicu vrijednosti temperatura i količine kisika i razlike su unutar 5 C poprilične (od 25-30 recimo) , al je nemrem nać sad..

pa recimo da su hladnjaci za morske red veličine nekoliko stotina eura (bubnut ću -500 na više) a onda se samo zbroji vrijednost koralja u jednom recimo400 litrašu i dobi se puno veća cifra..a bez hladnjaka ili klime u ove dane..uff... ja ne bi da miran bio (ali i inače sam pomalo picajzla )

skup hobi , da, ali da bi funkcionirao kako treba , moramo mu prići s dozom ozbiljnosti koju zaslužuje i traži držanje živih bića u staklenim posudama zbog našeg zadovoljstva ( ne nužno i njhovog)

Offline chupo

• Punopravni član
Visoka temperatura
« Odgovori #5 u: Lipanj 25, 2006, 13:05:00 poslijepodne »
Ja recimo znam da je morski dosta skup i bez obzira što bi ga htio financijski si ga ne mogu priuštiti tako da mi nepada na pamet da ga probam složiti.
Uvijek pokušavam svojim ribama priuštiti najbolje,od uvijeta pa do same prehrane,iako nažalost znam neke kojima se zadnje staklo ne vidi koliko je voda mutna a za takve je bolje da se ostave toga.
Probao sam ubaciti pumpu samo za zrak ali je za 5000L,dobro da ih herc nije opalio.
Dali bi zračna pumpa pomogla,ako da kakva bi bila najbolja (tank je 250L)?

Chupo/Sisak-Vrbovec

Offline chupo

• Punopravni član
Visoka temperatura
« Odgovori #6 u: Lipanj 26, 2006, 18:40:00 poslijepodne »
Izgleda da problem nije bio u temperaturi vode već u kisiku,kupio sam danas zračnu pumpu i već nakon sat dva sve je živnulo  

HVALA
Chupo/Sisak-Vrbovec

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
Visoka temperatura
« Odgovori #7 u: Lipanj 26, 2006, 23:12:00 poslijepodne »
pa chupo, kako sam i rekao gore, u toplijoj vodi je koncentracija kisika niža..