Ja u svom "velikom" vodu mjenjam tak da stavim pumpu u akvarij (1200L/h --> 150kn) , a crijevo u kadu ili kroz balkon, van. Isti je sistem i za nadoljevanje vode, samo ovaj put naspem vodeu kadu i onda pumpu stavim u kadu. Al puno mi u biljnom pomaže kati-ani tj. kationske i anionske smole koje čiste vodu od nitrata, nitrita, amonijaka, teških metala, lakih droga, smanjuje tvrdoću, i vadi klor (kloramin)i Ph dovodi na optimum (6.5-7). Princip je jednostavan. Jednu manju pumpicu frknem u akvarij, i jednostavno 2-3minute cirkuliram vodu kroz kationske i anionske smjese. Ustvari isto ko da sam je promjenio iz pipe, samo ova ima manju tvrdoću, dobar pH, nema nitrata i klora. Ful sam zadovoljan s takvim sistemom. Mana samog kati-anija je ta što je ph ful nestabilan (pošto smanji i karbonatnu tvrdoću), al do rješavam dodavanjem manjih količina obične vode iz pipe (kojoj je kH oko 15!), a dodatno ga stabiliziram sa CO2 koji svakako dodajem u biljni akvarij.
Evo kako ta napravica izgleda:

U svakom slučaju preporučam, jedina je caka što ga nemožeš koristiti u ciklidnom akvariju (malawi, viktoria, tanganyika), al za biljne je "dušu dalo".