Srpanj 21, 2025, 23:12:43 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: mrijest multispinoza  (Posjeta: 997 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline maxm

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
mrijest multispinoza
« u: Lipanj 16, 2006, 14:24:00 poslijepodne »

Prvo san primjetio da su postale agrsivne i dobile lip zutu boju,onda su pocupale sve u akvariju .E a onda san vidio da s ocistile stin i na nju polozile jaja .

Primjetio san da in je iz analnog otvora izbacen mali produzetak,mozda vi to sve znate al ja nisan zna.

P.S.

nisan ugasio svitlo 3 dana moze li kakav savjet kako dalje...???

skoro i slike

Offline franco9200

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • http://www.akvarij.net
mrijest multispinoza
« Odgovori #1 u: Lipanj 16, 2006, 14:54:00 poslijepodne »

COPY/PASTE

Razmnožavanje Herotilapia je prilično jednostavno. Ženka je manja i zaobljenija od mužjaka, koji ima duže i šiljatije peraje. Promjena boje u naranđastu kao i potamnjenje riba će biti dobar znak da su ribe spremne na parenje. S obzirom da su multispinose prilično maleni ciklidi – oko 10 cm, imaju vrlo velika gnijezda, čak i do 2000 jajašca, koja su velika 2 mm. Ženka je zadužena za pripremu mjesta gdje će biti gnijezdo, dok se mužjak brine za zaštitu teritorija. Nakon što ženka izlegne jaja i mužjak ih potom oplodi, oba roditelja pomažu u venitiliranju jaja. Ženkina uloga je značajnija, dok ju mužjak zamjenjuje kako bi se mogla najesti.
Kada se nakon par dana mlade ribe izlegnu, roditelji ih premještaju na unaprijed pripremljeno mjesto, najčešće iskopanu rupu. U slijedećim danima multispinose će ih premjestiti više puta. Što je akvarij napućeniji drugim ribama, to češće dolazi do premiještanja.
Ribice ubrzo proplivaju i tada su spremne za hranjenje artemijama, mikrocrvima i drugom sitnom hranom. Roditelji znaju i prožvakati hranu u svojim ustima i donijeti je ribicama da se time nahrane. Slično kao i kod Cryptoherosa, Herotilapie se mrijeste vrlo često, pa već nakon 3–4 tjedna od parenja, mogu krenuti sa novim. U to vrijeme je najbolje odvojiti mlade ribe od njihovih roditelja, kako ne bi postale njihova hrana. Smanjivanjem temperature vode moguće je produžiti intervale parenja. Čestom kvalitetnom prehranom i redovnom izmjenom djela vode, multispinose će rasti i razvijati se vrlo brzo.

Multispinose su maleni ciklidi prekrasnih boja. Oni predstavljaju tipičnog srednjeameričkog ciklida. Nisu previše agresivni, a njihovo lagano razmnožavanje omogučuje i akvaristu početniku da upozna sve čari zbog kojih ljudi drže ciklide. Za razliku od priličnog broja ostalih ciklida, nisu sramežljivi i neće se skrivati od posjetitelja. Naprotiv, svojim veselim plivanjem, pomoći će i drugim ciklidima da prevladaju sram i slobodno zaplivaju. Jedina im je "mana" njihova ljubav prema biljnoj hrani. Ali ukoliko posvetite samo malo više pažnje prema njihovoj ishrani i taj problem ćete moći u dobroj mjeri smanjiti.

Rijeka, Zamet, Trsat
..........................
* ne vjeruj ribi koja laže....

Offline maxm

• Novi član
  • *
mrijest multispinoza
« Odgovori #2 u: Lipanj 17, 2006, 13:16:00 poslijepodne »
franko fala

Offline žderosaurus

• Punopravni član
mrijest multispinoza
« Odgovori #3 u: Lipanj 18, 2006, 20:30:00 poslijepodne »
ja sam sa multispinozama prošao super i oduševile su me oko brige za mlade i sve ostalo i nemoj se bojati samo ih pusti .ja sam svijetlo gasio normalno kao i prije mrijesta i mali više nisu ni tako mali SRETNO
SAJONARA IZ POŽEGE