Srpanj 08, 2025, 05:22:14 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Akvarij 130 i 270 l priprema ,pitanje za profesionalce  (Posjeta: 1851 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ante35

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Akvarij 130 i 270 l priprema ,pitanje za profesionalce
« u: Srpanj 11, 2015, 00:35:08 prijepodne »
Pozdrav ,
evo ponovo punim svoja dva akvarija ,ovaj od 130 ima oko 10 god ,a ovaj od 270 ima oko 30 godina ili vise  :) ,posto je kod nas otkad  ja znam za sebe .Silikon se nikad nije mijenjao ,stranice bocne male su 16 mm  a dno i velike bocne 18 mm
 ,vjerojatno je ta sirina povrsine silikona razlog tolike dugotrajnosti spojeva,ali kad tad cu morati promjeniti silikon a mozda i prednju stranicu jer ima milion malenih ogrebotina ,nije toliko strasno ,ali u usporedbi s ovim manjim koji nije izgreban nimalo ,vidi se razlika,prije nisam isao za tim ali sad me iz nekog razloga to bode  u oci,mozda zato jer jos nema nista unutra.
Eto,dajte koji savjet vezano za promjenu silikona i koju adresu gdje da narucim staklo od 18 mm.

P.S.
Stijene su donesene sa vrha obliznjeg brda ,4km kozjim stazama do vrha i 4km pjeske nazad bez pauze(osim dok smo nasli stijene), svaki sa svojih 20 kg stijena ,ja i prijatelj ,cisto mali test izdrzljivosti :)
« Zadnja izmjena: Srpanj 11, 2015, 00:39:01 prijepodne od ante35 »

Offline klinac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
Odg: Akvarij 130 i 270 l priprema ,pitanje za profesionalce
« Odgovori #1 u: Srpanj 11, 2015, 11:55:23 prijepodne »
Nemam pojma za stakla, ali imam ja pitanje što se smještaja akvarija tiče - zar ti neće biti problematično održavanje i promijena vode? Toliko vode iznad toliko električnih aparata, ako nešto krene curiti bit će fešta  :nuclear:

EDIT:
vidim cijevi od zraka, ali gdje su filtri?
X

Offline ante35

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Srpanj 11, 2015, 12:57:49 poslijepodne »
Ma koja promjena vode ,samo nalijem svako 2 tjedna koliko ispari ,ja neznam otkad sad te price da pumpa treba imati 3-4 puta veci protok vode(pa necu drzati pastrve u njemu) i da se svako dva tjedna treba mijenjati trecina vode ,to bi bilo 90 litara svako dva tjedna.
Taj akvarij je kod nas vise od 36 godina(toliko je meni) ,i uvijek je bilo dosta riba u njemu (nekoliko velikih skalara ,2 bikolora velika ,trihogastera 2 ,coriji,kuli ,aymonier,nekakav metalik som sa tockama ,zebrice,2 meekija  itd itd ),nije nikad bio prekrcan ,tako da nemozemo govoriti o istoj kolicini vode koja se mijenja u prekrcanom akvariju i u rjedje naseljenom akvariju.Sta se tice protoka ,filter je bio originalan neki zeleni veliki prije 25 godina  ,ne sjecam se koji ,nakon toga samo zracna pumpa koja je gurala mjehurice kroz staklenu cijev u vanjskom staklenom filteru upitnog protoka (vjerojatno manje od 50 l na sat) ,a zadnjih par godina pumpa protoka 300 litara na sat u vanjskom staklenom spuzva filteru.Kad sam stavio duplo jacu pumpu ,strujanje vode je vec bilo prejako ,sve je letilo po akvariju ...
Kad sam drzao oskara u  ovom manjem ,pumpa je bila dosta jaca ,ali oskar je prica za sebe jer pravi dosta smeca.
Svako ima svoja iskustva ,do sada nisam imao vecih problema s nicim vezano za akvarije pa cu dalje nastaviti kao i do sada ,ako sta pozelim promijeniti ,imam akvarij net pa cu procitati :)
Sta se tice elektrike i elektronike ,ionako je sve to danas upitne kvalitete ,pa ako rikne smatracu da je to losa karma :),a ovu konstrukciju sam dao izraditi po mjeri jer mi je dosadilo gledati akvarij na 30 cm iznad poda ,isto mi je ,ako vec curi ,neka bude lijepi vodopad...
Evo jedna slika od prije 8-9 godina ,akvarij je bio malo zapusten,cak se nakupilo cupave alge po kamenju ,ali u svojih 36 godina je imao raznih faza ,samo su se stijene mijenjale :)

Offline klinac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
« Odgovori #3 u: Srpanj 11, 2015, 13:12:59 poslijepodne »
Pa ne služi filter za radit haos po akvariju već da se u njemu stvore bakterije koje će ti metabolizirati otpatke iz vode kako bi tvojim ribama bilo što bolje. Voda se mijenja da bi se uklonio višak otopljenih tvari, bilo hranjivih za biljke, bilo otrovnih! Ako ti samo nadolijevaš vodu (dodaješ katione i anione iz vode) i hraniš ribe (produkti metabolizma riba - amini, mokračna kisleina...) stvara se višak svega.
Naravno da ukoliko imaš džunglu u akvariju koja bi mogla apsorbirati sav taj višak onda bi se čak moglo raspravljati o "ne (čestom) mijenjanju vode", ali u staroj slici imaš par stabljika nezahtjevnog bilja koje sporo raste i ne uspjeva pretvoriti sav gnoj u nešto dobro.

Nisam ni razumio kako funkcionira taj tvoj "vanjski stakleni spužva filter pokretan zračnom pumpom". Zračna pumpa ne čisti i niti ne radi strujanje vode, jedino što radi je da malo oksigenira vodu.

X

Offline ante35

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Srpanj 11, 2015, 14:57:41 poslijepodne »
Pa u pravu si sta se tice ''dobrih '' bakterija ,sve sam ja to odavno procitao,ali kazem iz mog iskustva da mi se ne cini da je potrebna tako jaka pumpa .A jedno vrijeme je umjesto te pumpe bila zracna pumpa sa cijevi (za nuzdu ,ali je na kraju ostala  duzi period),vezes kraj cijevi sa zrakom na dno staklene cijevi koja ide u akvarij,mjehurici idu prema gore i guraju vodu u akvarij.
Ali nemam namjeru rapravljat o svemu tome pa cu prestati sada jer kada bi svaki akvarist iznio svoje teorije koje su davno na internetu iznesene ovoj temi nebi bilo kraja ,ali ipak hvala na brizi.Ali da umanjim brigu i postavim se malo profesionalnije prema akvaristici ,izmedju ostale gomile stvari koje sam narucio ,kupio sam i test kit za vodu ,pa cu urgirati na vrijeme ako bude potrebe.
http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_ss_c_0_9?url=search-alias%3Daps&field-keywords=api+freshwater+master+test+kit&sprefix=api+fresh%2Caps%2C323

Pozdrav :)

P.S.
I znanstvenici su dugo vremena govorili da bumbar nebi smio letjeti prema svim pravilima fizike ,ali bumbar to ocito nije znao